Как да проверите в коя секция можете да гласувате

Как да проверите в коя секция можете да гласувате

За евроизборите на 26 май избирателите могат да проверят номера на избирателната си секция и мястото, в което трябва да гласуват, в интернет, с SMS или по телефона.

Интернет справката може да бъде направена на сайта на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване“. Там могат да се подават заявления за гласуване по настоящ адрес, както и удостоверения за гласуване на друго място. Това е възможно след идентификация с електронен подпис.

Проверка за избирателната секция може да се направи и с SMS, който трябва да бъде изпратен на 18429. Номерът е единен и за трите мобилни оператора - А1, Теленор и Виваком. Цената на един SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста търсещият информация трябва да запише единствено десетте цифри на ЕГН-то си. Системата връща отговор с номера и адреса на избирателната секция.

Третият начин за получаване на информация за секцията е по телефона. Номерът е 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"), като обаждането е безплатно за цялата страна. 

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019