Как държавата превърна павилион в сграда и мълчи след трагичния инцидент с момчето

Как държавата превърна павилион в сграда и мълчи след трагичния инцидент с момчето

Вече девети ден държавните институции в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на здравеопазването и областният управител на София мълчат около трагичния инцидент със 16-годишния Людмил, който загина от токов удар на 14 февруари.

Това стана заради незаконно поставен кабел до незаконен павилион в двора на болница "Св. Иван Рилски" в София, която е под шапката на Министерството на здравеопазването. От лечебното заведение отказват всякаква информация за сключения договор с наемателя на павилиона с мотив разследване на случая от прокуратурата.

До момента нито една институция не е поела отговорност за нелепата смърт на момчето. Вместо това си прехвърлят взаимно топката и така наяве излязоха фрапантни нарушения на закона, извършени от самата държавна администрация в името на "неслучаен човек".

Незаконният павилион се оказа сграда на държавата

В събота стана ясно, че незаконният павилион по документи не е преместваем обект, а сграда, след като първо през 2011 г. е нанесен в кадастъра, а четири години по-късно и в кадастралната карта. Първи за това съобщи бившият вече главен архитект на район Триадица Иван Шишков, който единствен до момента подаде оставка от поста.

Проверка на Бюрото за разследващи репортажи в регистъра на Агенцията по геодезия, кадастър и картография (АГКК), която е под шапката на МРРБ, също потвърждава този факт. Павилионът с кадастрален номер 68134.1001.892.19.19 е нанесен в кадастралната карта през 2016 г. като сграда от 21 кв.м. Това е станало, въпреки че и до днес е видно, че е павилион. Според Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) преместваеми обекти не могат да се нанасят в кадастралната карта, но сградата-павилион не само че е нанесена, но дори това става без да има посочен собственик, което също е задължително по ЗКИР.

Въпреки неизпълнението на тези две законови изисквания сградата-павилион е вписана в кадастралната карта и на практика така е почти узаконена. Това става със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-108/13.12.2016 г. на изпълнитения директор на АГКК. Не е ясно чий подпис стои под тази заповед, защото по това време има текучество на началниците в Агенцията по кадастъра, заради разкрит конфликт на интереси на предишния изпълнителен директор Светослав Наков. 

Агенцията по кадастъра и принципалът ѝ МРРБ мълчат как павилион става сграда без документи за собственост. Mediapool чака отговор как е възможно това да се случи и кой ще понесе отговорност за това.

Вписването на павилиона-сграда в кадастъра обаче е най-вероятната причина през 2018 г. Столична община да не може да премахне констатирания незаконен обект и преписката да потъне в нечие чекмедже в Столична община в очакване на развръзката.

Тя идва през 2020 г., когато е оформен акт за държавната собственост, заедно с всички сгради от комплекса на болницата "Св. Иван Рилски". Така са актувани и съседните павилиони на този, който уби момчето. Като собственик е посочена областната администрация на София област. Държавните институции мълчат кой е движил тази преписка. Топката е в полето на областния управител на София Николай Пехливанов, от квотата на "Атака". До момента той публично не е коментирал случая. Mediapool очаква отговор на зададените въпроси.

С актуването на имота като държавна собственост и узаконяването му като сграда в кадастъра след време той е можел да бъде продаден и да се застрои, коментираха адвокати по държавна и общинска собственост пред Mediapool. Те припомниха случая с приватизацията на градските тоалетни в София, върху някои от които по-късно изникнаха кафета.

Натискът на анонимния шеф на болницата

Процедурата по узаконяването на павилиона - сграда се движи от директора на болница "Св. Иван Рилски". Така поне твърди арх. Иван Шишков.

"Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата ("Св. Иван Рилски" – бел. ред.). Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени", каза арх.Шишков пред бТВ. Нито един от шефовете на болницата не се е разграничил от тези думи.

До 20 юли 2018 г. шеф на болница "Св. Иван Рилски" е д-р Дечо Дечев, който след това става директор на Здравната каса. От 17 октомври 2018 г. директор на болница "Св.Иван Рилски" е д-р Антон Петков. До избора му най-вероятно е имало изпълняващ длъжността. Двамата лекари до момента запазват мълчание. Mediapool също не успя да се свърже с тях.

"Не е случаен човек"

"Според мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е вписан в кадастъра, означава, че не е случаен (човек – бел.ред)", каза още арх. Шишков. Така той намекна, че зад павилиона-сграда най-вероятно стои високопоставено лице Х.

В парламента от БСП лансираха версия за общински съветник от ГЕРБ.

Според изнесената от община "Триадица" информация наемател на павилиона е варненската фирма "Дениа 2016", която имала договор с болницата "Св. Иван Рилски".

Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата с капитал от 2 лв. е собственост на 63-годишния Иван Марков Иванов. Неговата съпруга Галина Крайчева-Иванова е била общински съветник във Варна (2011-2015) от "Българска партия Либерали", чийто водач на листата е бил Добромир Джиков, съобщи Бюрото за разследващи репортажи.

Джиков е бивш районен кмет на "Владиславово" във Варна и е описан в публикация на "Капитал" като "тайно оръжие на ГЕРБ" заради близостта си с местната организация. През 2007 г. Джиков печели мандата си за районен кмет на балотаж с подкрепата на ГЕРБ.

През 2014 г. обаче Галина Крайчева-Иванова вече е кандидатза депутат с листата на АБВ. Партията на предишния президент Георги Първанов беше в коалиция с ГЕРБ през втория мандат на Бойко Борисов.

Странното е, че договорът за наем между болницата и "Дениа 2016" не фигурира в Търговския регистър, показва справка на bird.bg. Това е възможно да се случи, ако договорът се подписва година за година, но пък от друга страна фирмата го наема този имот вече пета поредна година.

Дали прокуратурата ще стигне до този "не случаен човек" предстои да разберем. Родителите и близките на нелепо загиналото дете искат справедливост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?