Как действа Русия? Задълбочава разделенията и използва слабите национални институции

Густав Гресел: Противодействието на проруските партии минава през силна антикорупционна политика

Густав Гресел, Европейски съвет за външна политика - Берлин

Русия се стреми да задълбочава обществените разделения в страните от Източна Европа и се възползва от слабите национални институции и грешките на Запада. За да се противодейства, е необходимо реформирането и засилването на националните институции, активизиране на борбата срещу корупцията и подобряване на координацията между държавите в ЕС , каза Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика (ECFR) в Берлин пред Меdiapool.

Toй е експерт по Русия, Източна Европа и политиките по отбраната. Служил е в австрийските въоръжени сили и е работил за Министерството на отбраната в Австрия. 

"Русия е много добра в това да се възползва и да експлоатира кризи. Да се възползва от това, което другите не са направили или от техните провали", изтъкна Гресел.

Русия има силно влияние не само в страни като Молдова и Грузия, но и в Словакия, България, Унгария, Австрия.

"В Грузия руското влияние е скрито, но все още го има в политиката, особено в църквата. Руското влияние в Словакия привидно е силно. Не толкова в политиката, колкото в обществото. Има обществена симпатия, но когато става въпрос за трудни политически решения, те не се интересуват много какво Москва иска или казва. България също е в тази кошница. Правителството лавира, има подозрения, че президентът е проруски настроен".

Има ли промяна на политиката в България?

Според Гресел засега е трудно да се прецени дали решението на България да експулсира руски дипломат по подозрение в шпионаж е знак за нова политика в София.

В някои случаи може да се окаже, че това всъщност е услуга за Русия.

"Затова съм предпазлив да го нарека нова политика, но със сигурност е добър знак за това, че следите какво се случва на терен".

Той коментира и разследването на опита за отравяне на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 година и връзките на това посегателство с покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Лондон. 

"Случаите изглеждат подобни. Като шаблон прилича на това, което руските служби биха направили. Дългият период на разследване повдига въпроси защо е отнело толкова време", каза Гресел пред Mediapool.

Троянски кон на Русия – по-скоро не

В отговор на въпрос дали вижда България като Троянски кон на Русия в ЕС и НАТО, Гресел посочи, че в момента е по-притеснен за Унгария в това отношение:

"България не беше много ангажирана в НАТО, ако трябва да бъда честен, военната модернизация беше неглижирана, но от друга страна България не е отлагала решения на НАТО, не ги е блокирала. Така че доколкото виждам отвън, проблемът не е, че България е преднамерено Троянски кон. Но в ситуация на криза Русия може да се възползва от слабостите на институциите и да предизвика объркване и хаос".

Разделението на общественото мнение е голям проблем за политиката

Разделението на обществото по отношение на Русия представлява голям проблем, предупреди Гресел:

"Ако сте непрекъснато разделени за своята идентичност, за това права ли е Русия и трябва ли да се направи нещо в противовес, запазвате статуквото, не развивате капацитета на институциите си".

"Има разлика между сантиментите на хората и желанието на политическата класа да действа в услуга на Русия. Сантиментите към Русия стават по-силни и то не е само в България. Това може да се види в страни, които са ударени от икономическата криза или имат проблеми с мигрантската криза и населението е неудовлетворено. Русия много бързо експлоатира подобни ситуации и се опитва да задълбочи разделенията в обществото. Колко по – дълбоки са те, толкова по- неспособни са тези държави да действат".

"На правителствата им трябва много време да повдигнат въпроса и им е много трудно да постигнат съгласие за ответни мерки. Заради страха, че голяма част от електората им няма да подкрепи остра реакция срещу Москва".

Густав Гресел даде за пример и Германия. Едва на 4 декември германското външно министерство обяви експулсирането от страната на двама служители на руското посолство в Германия заради недостатъчно сътрудничество на руските власти при разследването на убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили, което е станало още в края на август. Германските власти обаче обявиха връзката с Русия месеци по-късно.

Правителствата трябва да са по-открити в подобни случаи, защото ограничената информация мобилизира дезинформацията, подчерта Густав Гресел:

"Хората започват да спекулират какво прави, хората усещат тази празнина и започват да си мислят всякакви неща, които нямат нищо общо с реалността. Ако правителството не обяснява, това се задълбочава".

Балканите са лесна мишена

По думите му ситуацията на Западните Балкани допълнително се усложнява заради това, че Западът е допуснал грешки и пропуснал да направи много неща.

"Русия успява да се постави едновременно като опозиция, като източник на надежда и мечти или просто да играе по линията на грешките и разделенията. Русия няма капацитета да направи нещо повече, да поддържа мира на Балканите или да постигне споразумение между Сърбия и Косово, но може да агитира срещу всяка сделка, която Сърбия и Косово биха могли да постигнат. По-лесно е да разваляш. Балканите са лесна мишена. Ако искаш да накараш някой да е недоволен от правителството, е много по-лесно това да стане в Албания, Босна, Македония, отколкото в Швейцария".

Трябват реформи и реална работа

Густав Гресел предупреди, че на Балканите се обръща твърде малко внимание на институционалните реформи:

"Повече се работи на хартия отколкото в реалния живот. Начинът да се спре Русия е като се направят държавите достатъчно силни. Но промените изискват много време, пари и усилия, докато публикуването на глупости в интернет не отнема нито време, нито пари".

Густав Гресел е на мнение, че след неспособността на ЕС да стигне до съгласие за започване на преговори за членство с Албания и Северна Македония, плановете на Русия ще са да дискредитира ЕС.

Как да се борим с проруските партии?

Той коментира, че проруските партии са много добри в това да подхранват спекулациите на хората.

Начинът да им се противодейства е, като бъдат въвличани в политически дискусии за най-наболелите проблеми.

"Те обичат да говорят за руската душа, за емоции. Трудно е да се спори с това, защото става въпрос повече за чувства, не за политика. Много е лично какво харесваш и обичаш. Вместо това трябва да бъдат поставени в ситуация да говорят за пенсионната реформа, здравната реформа, административната реформа, борбата с корупцията. Има много реални неща вместо чувства, история. Колкото повече ги караш да обсъждат реалните проблеми, толкова повече хората ще виждат, че повечето от тях не са сериозни политици. Те изразяват емоции, но всъщност имат много малко планове как да управляват страната".

Противодействието на проруските партии минава и през силна антикорупционна политика.

"Добри и независими съдилища, прокуратура, стабилна национална банка, добро финансово разследване, които са политически независими. Защото моят личен опит показва, че проруските партии са супер корумпирани. Веднъж получили власт, те слагат свои приятели, роднини, съученици на властови позиции и започват да събират пари за себе си. И това е най-добрият начин да бъдат хванати. Защото да се чувстваш емоционално свързан с друга държава, не е престъпление".

Хибридните атаки

Густав Гресел изтъкна като проблем в противодействието на руските хибридни заплахи и недобрата координация в ЕС.

Той акцентира върху разликите в законодателството "по отношение на пропагандата, на лъжите на Путин в Интернет, но също и по отношение на шпионаж, финансова прозрачност, публичност на собствеността".

"Имаме различни регулации в медийната политика, на интернет компаниите. Но имаме свобода на придвижването, на стоки и услуги. Руските служби могат да изберат една страна, където регулациите и институциите са слаби и да оперират на територията на целия ЕС. Затова трябва да хармонизираме законодателството и то не само заради Русия, но и заради борбата с организираната престъпност и финансирането на тероризма", поясни Густав Гресел.

Освен това отбеляза, че засега само в някои държави има специални отговорници за хибридните заплахи, които координират усилията в противодействието им, и при това са с различен статут. 

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?