Как е било извършено петорното убийство край село Смилковци в Македония

Частна телевизия в Скопие излъчи възстановка на събитията

Кадър от предаването на телевизия Канал 5 Скопие.

Какво се е случило на 12 април вечерта на изкуственото езеро край село Смилковци, където бяха убити четирима младежи и един мъж. Това се опита частично да изясни частната телевизия Канал 5 от Скопие, която в неделя вечер излъчи своя възстановка на престъплението.

Възстановката се основава на нови подробности за петорното убийство, за което  на македонската общественост бяха представени твърде малко факти.

Позовавайки се на информации от аутопсията и изявления на семействата на жертвите, предаването "Код" посочва, че убийците са се приближили по такъв начин до жертвите, че те не са имали възможност да избягат. Александър, Кире, Цветанчо и Филип - четирима приятели, които били на езерото да ловят риба, се готвели да си тръгнат за вкъщи, когато дошли убийците. Според възстановката на телевизията е имало най-малко трима убийци, докато още едно лице е седяло в колата и е пазело някой да не се приближи.

С насочено оръжие, според възстановката на телевизията, нападателите заставили жертвите да коленичат с лице към земята, в полукръг и с гърбове обърнати към езерото, а след това стреляли по тях от три страни. Всичко е станало много бързо, за едва пет минути. Не са ги връзвали, нито са ги измъчвали, посочва телевизията..

По младежите е било стреляно с три типа оръжие – два пистолета с калибър 9 мм и един автомат, вероятно Калашников. Александър и Филип са улучени от два куршума, Цветанчо от три, а Кире от пет. По тях е било стреляно едновременно по горната част на тялото.

Най-много куршуми има по тялото на 45-годишния Борче Стефановски от село Крешево, който е намерен по-късно. По него е било стреляно с пушка.

В 19,45 часа на Александър се обадила неговата сестра, тъй като ставало тъмно, а той не се бил върнал вкъщи, разказаха семействата на жертвите. Тя чула гласа му и дишането, трудно и неразбираемо, което говори, че по това време някои от жертвите са били още живи. Неговата сестра се опитала още веднъж да му звънне, но само след минута телефонът му вече бил изключен.

Телевизията предполага, че мобилните телефони са били изключени от убийците, които обаче не са ги взели. Единствено телефонът на Филип останал включен и неговите родители му звънели цяла нощ, докато в четири часа сутринта полицията не го изключила.

Що се отнася до колата "Опел омега", която бе намерена на десетина километра  от мястото на престъплението и на която има следи от земя от околностите на езерото, телевизията посочва, че е възможно това да е фалшива следа. Според медията е възможно автомобилът да е преднамерено изоставен на това място, за да се объркат следите, а убийците са напуснали местопрестъплението с друга кола. Въпросният автомобил е бил изоставен на почти същото място, където бе оставена колата, използвана в обира на 50 000 евро от Прокредит банка в центъра на Скопие преди няколко години, за който косовският бизнесмен Флирим Малоку и още трима албанци бяха осъдени на по осем години затвор.

Телевизията предполага, че времето на убийството изобщо не е избрано случайно, тъй като това се е случило на Велики четвъртък.

Мeждувременно македонският вестник "Вечер" пише, че министерството на вътрешните работипродължава да работи денонощно с целия си капацитет и даанализира събраните доказателства, които ще доведат по-близо до логистиката, извършителите и поръчителите на петорното убийство край Скопие.

Не е известно дали полицията подозира определени личности или не, тъй като данните от разследването се пазят в тайна, за да не се навреди на процеса на разследване. Това, което е известно е, че извършителите са оставили някои следи след себе си, които в момента се проверяват в базите на вътрешното министерство.

Местоположението на убийството е специфично и подбрано внимателно заради многото възможности за бягство както в различни градове в държавата, така и в чужбина.

Местните експерти са единодушни, че става въпрос за терористичен акт, имащ за цел да се дестабилизира държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани