Как един туит на Тръмп разтресе Фейсбук

Как един туит на Тръмп разтресе Фейсбук

Публикация на президента Доналд Тръмп в Туитър предизвика разкол в друга социална мрежа – Фейсбук. Става дума за туит на Тръмп от миналата седмица, в който казва: "Когато започне мародерството, започва стрелбата". Компанията Twitter обозначи публикацията като "възхваляваща насилието". Facebook, където се появи същата публикация на Тръмп, обаче отказа да реагира, което доведе до вълна от протести и уволнения в компанията.

В САЩ вече повече от седмица продължават масовите протести, избухнали след смъртта на  чернокожия жител на Минеаполис Джордж Флойд, убит от полицай. На много места обаче гражданските вълнения прераснаха в насилие, безредици, грабежи и плячкосване на магазини.

В петък, 29 май, президентът Тръмп пусна туит, в който нарече протестиращите в Минеаполис "бандити", които "петнят паметта на Джордж Флойд".

"Няма да позволя това да се случи", написа Тръмп и предупреди: "Току-що говорих с губернатора Тим Уолц и му казах, че армията е с него. При всяка трудност ще поемем контрол, но когато започне плячкосването, започва и стрелбата."

Фразата "When the looting starts, the shooting starts" ("Когато започне мародерството, започва стрелбата") e произнесена през 1967 г. от полицая от Маями Уолтър Хадли в отговор на грабежи и погроми, съпровождащи тогавашните мирни протести за правата на цветнокожите. Тогава полицията прекратява безредиците, включително откривайки стрелба.

През 2020 г. обаче тези думи имаха съвсем други последствия. Компанията Twitter обозначи публикацията като "възхваляваща насилието", но не я изтри, но я скри, следвайки правилата на своята нова политика по модериране на съдържанието. Това вбеси Тръмп, който междувременно подписа указ, целящ да ограничи защитата, с която се ползват социалните мрежи, и свободата, с която разполагат при модериране на съдържанието си.

Привърженици на президента обвиниха компанията, че "цензурира президента на САЩ, но не и китайските комунисти", както и че технологичните компании от Силициева долина се борят срещу Тръмп.

Последното обаче се оказа не точно така. Всички туитове на Тръмп се репродуцират и във Фейсбук. Шефът на компанията Зукърбърг лично взе решение тя да не реагира на поста президента за мародерството и стрелбата. Каза, че самият той намира този пост за "дълбоко обиден", но не нарушаващ правилата на социалната мрежа. Зукърбърг добави, че на територията на Фейсбук трябва да има колкото може повече свобода на изразяването – дотогава, докато не започне да нанася конкретна вреда.

Срещу Зукърбърък обаче се възпротивиха собствените му служители, включително и от висшия мениджмът на компанията. Някои от тях започнаха да качват постове с хаштага  #BlackLiveMatters – лозунг, който сега е популярен сред протестиращите, макар че се появи преди няколко години в знак на съпротива срещу полицейското насилие в САЩ.

Райън Фрейтас, директор по дизайна във Facebook, написа: "Марк греши, аз ще се постарая максимално той да промени мнението си".

Директорът по управление на прокутите на компанията Джейсън Тоф каза: "Аз работя във Facebook и не се гордея от това как се показваме. Мнозинството от колегите, с които говорих, са на същото мнение и ще направим така, че нашият глас да бъде чут".

Още един топ мениджър, Дейвид Джилис, се оплака, че Зукърбърг се води само от буквата, но не и от духа на правилата в компанията, без да отчита контекста, в който е произнесена фразата на Тръмп.

Още няколко мениджъри и редица служители на компанията изразиха несъгласието си с Зукърбърг. Стигна се дотам, че някои от тях, формално работейки от къщи, проведоха на 1 юни онлайн стачка.

Късно вечерта на 2 юни Зукърбърг проведе съвещание с всички служители на Facebook, на което защити позицията си. Обясни, че допълнителната проверка е показала, че публикацията на президента Тръмп не нарушава правилата на компанията. Призна, че това решение е разстроило мнозина, но че той няма да отстъпи от мнението си.

Срещата приключи с още по-голямо разочарование сред опонентите на решението.

Споделяне

Още от Свят