Как елипсовидното кръгово във Варна бе отчетено като рецептурна книжка за лекарства

Елипсовидното кръгово във Варна на централния бул. "Васил Левски" има дълга кръгово-елипсовидна история, показа проверка на Mediapool.

Обектът предизвика полемика в обществото, след като Камарата на архитектите (КАБ) го даде за пример с (д)ефектите му от обществените поръчки на инженеринг, при които един и същи изпълнител и проектира, и строи.

Премиерът Бойко Борисов отиде на място на Велики четвъртък за да установи, че си е хубаво, просто гледаш си табелите и караш.

"Минах по тази елипса, която била наклонена. Тя си е хубава. Просто исках да видя тази елипса, защото ако не било кръг, нямало да може да се шофира. Гледаш си табелите и караш.Това каза Борисов във Варна.

По същото време в София Камарата на строителите разпространи официална позиция на проектанта на съоръжението – "Трафик холдинг". От нея става ясно, че поръчката на елипсовидното кръгово не е била на инженеринг, а с отделно възлагане за проектиране и то не едно.

Спорният проектл който по време на стрителствто отхапа част от трибуната на стадион "Спартак", се изгражда основно със средства от националния бюджет - 80.5 млн. лева. Според КАБ до момента бюджетът на проекта е 113 млн. лева и може да нарасне. Премиерът Бойко Борисов не коментира колко пари са похарчени до сега за поредното "бижу" на ГЕРБ, ако ползваме неговата терминология.

Основният строител на съоръжението е фирмата "Хидрострой". Тя беше избрана по силата на рамково споразумение с община Варна за изграждане и ремонт на инфраструктурата в града.

Началото е през 80-те години на миналия век

Проектирането на бул. "Васил Левски" между улиците "Подвис" и "Девня", започва през 80-те години на миналия век, твърдят от Камарата на архитектите.

Целта е да се изнесе трафика от курортите към Южното Черноморие извън центъра на Варна.

По различни причини, основно липса на финансиране, проектът остава само на хартия.

По този повод премиерът направи констатацията, че "ако е било лесно, щяха да го построят и комунистите".

Двата проекта на "Трафик холдинг"

През 2005 г. е възложено проектиране на "Пътпроект" за обслужващите платна на булеварда, каза инж. Николай Димитров, изпълнителен директор на "Трафик холдинг" пред Mediapool.

Две години по-късно, през 2007 г., община Варна пуска обществена поръчка за "изработка на технически проект в краен етап на бул."Левски" в участъка от ул."Подвис" до ул."Девня".

Поръчката е спечелена от "Трафикконсулт БГ" ЕООД с цена от 420 хил. лв. без ДДС. Това е старото име на "Трафик холдинг". Компанията е единствената, явила се на търга, според публикуваните документи.

Този проект не е предвиждал кръгово движение, а кръстовище на две нива със светофарно регулиране, каза инж. Николай Димитров.

Поради липса на средства проектът не е реализиран от община Варна и стои на трупчета до момента, в който премиерът Бойко Борисов установява, че Бургас "доста е изпреварил Варна".

Така развитието на инфраструктурата на Варна влиза в топ приоритетите на третото правителство на Борисов през 2017 г. Проблемът е, че общинското ръководство не е готово за щедростта на Борисов. Проектът за бул. "Васил Левски" е доста остарял – минали са 10 години. През това време Варна вече има нов общ устройствен план за развитие на града, трафикът се е увеличил, влезли са и нови евронорми за проектиране на конструкции. Това налага преработката на проекта, обяснява инж. Николай Димитров.

За това експрсно се пуска поръчка "договаряне без предварително обявление" за преработка на техническия проект на бул."Васил Левски" с "Трафик холдинг" за 906 хил. лв. с ДДС. На практика поръчката директно е възложена на компанията напрвила първия проект, защото тя е носител на авторските права.

За да не се спира движението по булеварда по времето на строителството се взима решение вместо кръстовище със светофари, да се направи кръгово, а на всяко пресичане на бул."Васил Левски" да се изградят две по-малки съоръжения, каза инж. Николай Димитров.

Така докато се изгражда новият булевард, автомобилите продължават да се движат по стария път. В четвъртък беше пуснато движението по новото съоръжение и сега ще продължи реконструкцията на стария път отдолу, обясни инж. Димитров.

Той посочи, че това кръстовище винаги е било на две нива по всички планове на Общия устройствен план на Варна – стария и новия. Относно кръга разясни, че не всички кръгови кръстовища са "идеален кръг". Когато трафикът е по-голям в една от посоките, обикновено се увеличава радиусът на кривата, за да може автомобилите да излизат от кръстовището по-бързо, каза инж. Димитров. Според него това архитектите не го разбират.

Архитектите обаче не са съгласни

Няма промяна в позицията на КАБ, че: "Истинското кръгово е кръгло. Не елипсовидно, крушовидно или ябълковидно".

Освен това от КАБ смятат, че кръстовището ненужно е направено на две нива, за да се оскъпи проекта, ефектът за трафика е съмнителен, а този за градската среда – негативен.

Според тях кръстовището е направено без мисъл за пешеходците, които не могат да преминават през него без кола.

Покрай изграждането на булеварда се е излял повече бетон от необходимото. Конструкциите са излишно преоразмерени, което води до преразход на материал и увеличаване на публичните разходите, смятат още от КАБ.

Проектирането отчетено като рецептурна книжка за лекарства

Куриозното в цялата история е, че изпълнението на препроектирания вариант на бул."Васил Левски" с елипосивидното, крушовидно кръгово е отчетено от община Варна, като "рецептурна книжка" за доставка на лекарства.

"При изпълнението на договора Възложителят срещу представена "Рецептурна книжка" и изписани рецепти от съответния семеен лекар на лицата, настанени в Центровете за настаняване от семеен тип и други социални услуги/специализирани институции за деца и възрастни към община Варна за купуване на лекарства напълно или частично реимбурсирани от Национална здравноосигурителна каса от обект (аптека) на Изпълнителя.", пише община Варна в обявлението за приключване на договора за обществената поръчка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?