Как Финландия става станция за екологична енергия за Европа

Как Финландия става станция за екологична енергия за Европа

Когато Паси Тори кара автомобила си VW Kombi към станцията за зареждане в покрайнините на финландския град Еспоо, на лицето му се появява усмивка - той знае, че зареждането ще му струва само 33 евро или половината от сумата, която плащат повечето шофьори. Освен това автомобилът му почти не изхвърля въглероден диоксид в атмосферата. Защото колата на Тори се движи с биогаз.

Екологичното гориво е професия за Тори, който ръководи отдел на финланската компания доставчик на природен газ Gasum, занимаващ се с биогаз. От октомври 2011 година, когато първата станция за биогаз бе включена към финландската газова мрежа, работата на Тори се е увеличила. Вече стотици автомобили във Финландия работят с биогаз, доставян от Gasum. С биогаз освен това се отопляват хиляди домове.

Концернът Gasum планира до 2025 година да изпълни още по-амбициозен план - да произвежда 10 % от използвания газ от възобновяеми източници като утайка от отпадни води или дървесни остатъци. Финландците планират през идните години да вложат в производството на нови съоръжения за добив на биогаз 400 милиона евро. Наличният потенциал обаче е много по-голям. "Финландските гори дават възможност да се получава достатъчно количество дървесни отпадъци, за да се произвеждат чрез газ 17 тераватчаса електроенергия", посочва Тори. Това се равнява на две трети от електропотреблението на Финландия.

Биогазът е сред многото иновации, чрез които жителите на Северна Европа станаха пионери е "зеления преход". Те създават нови вятърни паркове, изучават възможността за използване на електроцентрали, задвижвани от енергията на вълните, охлаждат бази електронни данни с морска вода и произвеждат биодизел от животински мазнини.

Според приетото политическо решение до 2020 година 36 % от необходимата енергия на Финландия - електричество, отопление и горива - ще се набавя от възобновяеми източници. За сравнение целта на Европейския съюз е само за 20 %.

Европа също би трябвало да извлече полза от технологиите, които финландците разработват, като зелените горива от Финландия вече задвижват европейски автомобили. Чистите газови двигатели от Финландия скоро трябва да направят мореплаването от Ротердам до Санкт Петербург по-щадящо за околната среда. Не е изненадващо, че секторът на чистите технологии във Финландия се развива с бурен темп, наблюдаван в малко страни - миналата година обемът на зеления бизнес е нараснал с 15 % и вече достига 24,6 милиарда евро.

Кораби, които вече не изхвърлят сажди

В заводите на финландския машиностроителен концерн Waertsilae, например, германският вариант за "енергиен преход" е основна посока за развитие. Финландците строят електроцентрали на газ, които могат да бъдат включени на пълна мощност за пет минути и да бъдат изключени за по-малко от една минута. Техника, вписваща се много добре в енергийна система, в която непостоянните източници като слънцето и вятъра заемат все по-голямо място. Обемът на продажбите на бързите електроцентрали на компанията Waertilae вече достига 1,5 милиард евро.

"До 2016 година искаме да удвоим оборота", подчертава Кенет Енгблом, ръководител на маркетинговия отдел на концерна.

Германия, където се планира електроцентралите да бъдат силно модернизирани през идните години, е особено интересен пазар за финландците. Електроенергията, произвеждана чрез газ, обаче не може да конкурира електроцентралите на въглища. И засега, посочва Енгблом, няма достатъчно пазарни стимули за производство на гъвкави установки за добив на електроенергия.

Друг вид чиста енергия, при който в момента Waertsilae заема 90 % от пазара и е световен лидер, са работещите на газ двигатели за морски съдове. Според експерти втечненият природен газ в бъдеще ще има ключова роля, тъй като е добро решение, за да бъдат покрити по-строгите стандарти за емисиите в Северно и Балтийско море, които влизат в сила от 2016 година.

Корабът Viking Grace, на който Waertsilae е монтирала двигател, работещ с втечнен природен газ, вече повече от година плава между Турку и Стокхолм. В сравнение с двигателите с дизелово гориво той почти не изхвърля фин прах, отделя с 90 % по-малко азотни газове и с 20 % по-малко въглероден диоксид. Експертите очакват през идните години хиляди кораби да бъдат оборудвани с подобни технологии.

Горива от животински мазнини и водорасли

На зелените горива залага и финландският петролен концерн Neste Oil, който обаче разчита на съвсем друг вид ресурси - животинските мазнини. Недалеч от малкото финландско градче Порвоо концернът е изградил най-голямата рафинерия в Северна Европа. Тук не само се преработва петрол, но се използват и природни мазнини - хиляди тонове отпадъци от кланиците и милиони литри растителни масла.

От всичко това финландците получават толкова качествени горива, че дори сегашните автомобили могат да бъдат 100 % заредени с тях. В момента Neste Oil годишно произвежда 2 милиона тона зелен дизел и (за сравнение) 15 милиона тона дизелово гориво от петрол. Произвежданото зелено гориво дава възможност да се намалят емисиите на вълероден диоксид с годишно количество, равняващо се на емисиите на 1,4 милиона автомобила, посочва Петри Лемус, заместник-ръководител на изследователския отдел на Neste Oil.

Вече няколко месеца дори самолет на германския авиопревозвач Lufthansa лети между Франкфурт и Хамбург, използвайки чисто гориво, произвеждано от Nestle Oil.

Използването на палмово масло обаче е подложено на критики. Заради плантациите в Азия биват изсичани тропически гори, жалват се еколози. Поради тази причина в бъдеще Neste Oil планира да заложи на напълно нов способ за получаване на масла - в лабораториите на Порвоо изследователи вече отглеждат микроби, които могат да превръщат растителни остатъци в биодизел. Освен това те проучват дали е възможно като суровина да бъдат използвани водорасли.

Учените трябва още да поработят, за да направят новите технологии по-евтини. Най-късно в края на 2014 година ръководството на Neste Oil планира да вземе решение за изграждане на първото търговско съоръжение за производство на горива с помощта на микроби. Въпреки че технологията за използване на водорасли едва ли ще бъде готова за търговска употреба до края на текущото десетилетие, отбелязва Лемус. За развитието на новите методи за производство на енергийни суровини е необходимо време.

Точно поради тази причина финландците отделят голямо внимание на енергийната ефективност. Да вземем, например, работата на електронните бази данни. В град Хамин, разположен в южната част на Финландия, интетнет концернът Google превърна стара хартиена фабрика в център за съхраняване на данни. Експертите на Google използват старите водопроводни тръби, за да прекарват вода от Балтийско море, която след това се използва за охлаждане на помещенията с електронно оборудване.

В бъдеще електронните бази данни ще могат да отопляват цели жилищни квартали. Много жилища във Финландия сега нямат собствени котли в мазето и са включени към централната отоплителна система. Тази система в бъдеще ще става все по-зелена, според Юка Лесекеле, директор на отрасловия съюз Finnish Energy Industries. Това ще бъде постигнато с помощта на биогаз или "отпадната" топлина от промишлени предприятия.

Евтини слънчеви батерии в страната на полярната нощ

В университета Аалто в Хелзинки в същото време учените проучват как топлината може отново да бъде преобразувана в електроенергия. Изучава се и възможността работата на смартфоните да се удължава чрез използване на топлинната енергия на човешкото тяло. С тази цел финландските експерти разработват материали, които могат да произвеждат електричество, ако бъдат подложени на въздействието на различни температури от различни посоки.

"Подобен вид термоелектрически генератори могат да използват топлината на отпадните газове на автомобилните двигатели за производство на електроенергия", подчертава Маарит Карпинен, експерт по материалите в университета. По този начин ефективността на автомобилите може да бъде увеличена с 8 %. В САЩ дори се проучва възможността за създаване на слънчеви батерии, превръщащи топлината на слънчевата светлина в електроенергия.

Във Финландия обаче фотоволтаичната енергия е единственият вид възобновяема енергия, който не играе почти никаква роля. Но и в тази област могат да настъпят промени. В град Микели, разположен на 230 км северно от Хелзинки, финландското предприятие Cencorp, работещо в областта на фотоволтаиката, строи завод, който ще произвежда 500 000 слънчеви модула годишно. Той е изцяло автоматизиран и затова има ниски разходи за труд.

Точно от Финландия, където през зимата по-голямата част от страната е потопена в мрак, скоро могат да бъдат доставяни евтини слънчеви батерии. Революцията в областта на чистата техника (cleantech-revolution) в тази страна е само в началото на пътя си.

По БТА

Споделяне

Още от Greenpool

Къде му е мястото на Бойко Борисов?