"Бизнес уик" преди мача Германия-Гърция

Как футболът ще реши кризата с еврото? Ами няма да я реши!

Как футболът ще реши кризата с еврото? Ами няма да я реши!

Дни преди мача Германия – Гърция от Евро 2012, който се играе тази вечер, "гръцкият Исус на футбола" Георгиос Самарас изнесе проповед на журналистите във Варшава, призовавайки ги да не правят паралели между футбола и политиката. Самарас поиска медиите да не гледат на мача като на една от сюжетните линии на европейската дългова криза, но със същия успех той би могъл да поиска от гърците да плащат данъци за своите басейни, пише "Бизнес уик".

Изданието припомня част от заглавията в европейски таблоиди по повод победата на Гърция над Русия миналата седмица. "Гърците остават в Еврото", писа лондонският "Сън". "Дайте ни Меркел", призова гръцкият "Гол нюз". "Никога няма да изкарате Гърция от еврото", заяви вестникът на германския канцлер, малко с тона на сина-безделник, който с гордост казва на родителите си, че никога няма да се изнесе от техния сутерен.

Ройтерс: Германия смазва Гърция с 8:0 още преди мачът да е започнал

Германия може и да загуби от Гърция на четвъртфинала от Евро 2012 в петък вечерта, но от гледна точка на наистина важните неща в сегашните дни, тя вече е спечелила с 8:0, пише Ройтерс.

Ако говорим за икономика, мачът е свършил.

Широк спектър от показатели – от икономически растеж до нива на безработица, Германия абсолютно смазва Гърция. Освен всичко друго, Германия е четвъртата по големина икономика в света – около 3.6 трилиона долара, в сравнение с Гърция – 303 млрд. долара.

Още

"Радвайте се, скъпи гърци", писа "Билд", най-тиражният вестник в Германия, "вашият банкрут в петък зависи от нас! Никакъв спасителен план няма да ви помогне срещу Йоахим Льов (треньора на германския отбор)."

Можем да си представим, че за петък вечерта всеки редактор от таблоид на континента си е подготвил два списъка с челни заглавия за предстоящия мач: "Ето как сега излизате от Еврото!" или "Гърция се разплати с Германия изцяло".

Самарас, който по случайност носи същата фамилия като новия гръцки министър-председател, би трябвало да знае по-добре – "Футболът никога не е само футбол", както писа Саймън Купър в книгата си "Футбол срещу врага" през 1994 г.

В статията е припомнен и исторически прецедент. На Евро 1988 холандците бият ФРГ на полуфинала. Над 60 на сто от жителите на Холандия ликуват, излезли по улиците. "Усещането е такова, като че ли най-накрая сме спечелили войната", споделя бивш участник в холандската Съпротива.

Разбира се, това е безумие: победата на холандците през 1988 г. с нищо не промени събитията от Втората световна война, а евентуална победа на Гърция днес няма да анулира дълговете на страната, независимо, че ще е интересно, тъй като Ангела Меркел смята да ходи на мача, пише "Бизнесуик".

Безумието обаче е масово. Хиляди танцуваха по улиците на Атина, след като Гърция победи Русия.

"Този резултат е послание към политиците, към всеки, че Гърция няма да умре и никога няма да се преклони пред никого", коментира възрастен грък пред АП. Някой трябваше да сигнализира на Международния валутен фонд, отбелязва иронично "Бизнес уик".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?