Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Как Галя Димитрова от НАП успя да "укрие" ДДС-то

27 коментара
Бившата шефка на НАП Галя Димитрова

През октомври миналата година в Националната агенция за приходите бе изпратено заявление за достъп до обществена информация, с което се искаше предоставянето на данни от несъмнен обществен интерес. Основният въпрос до НАП е на каква стойност са несъбраните и отписани данъци и осигуровки.

НАП е питана ДДС на каква стойност са погасен по давност, колко от дължимия данък е преценен като несъбираем. Кое е най-голямото единично несъбрано вземане по ДДС? На каква стойност са несъбраните други данъци от физическите и юридическите лица към октомври 2020 година?

Питането е изпратено до НАП от Мediapool и неговата цел е обществото да получи пълна и обективна картина за събираемостта на данъците, а не да се разчита на бланкетни декларации. Към онзи момент предстояха избори, но предизборната кампания още не бе започнала, а обществото има право да получава информация и извън света на джипката.

Оказа се, че това не е точно така

На 14 май т.г. бившият финансов министър Кирил Ананиев защити току що уволнената шефка на НАП Галя Димитрова, че била увеличила двойно събираемостта на данъците. Когато това трябваше да се провери обективно, Галя Димитрова избра да прикрие информацията.

Mediapool попита още на каква стойност са погасените по давност други данъци извън ДДС. На каква стойност възлизат несъбраните осигурителни вноски към декември 2020 г.? На каква стойност са погасените по давност вземания по осигурителни вноски?

Става дума за приходи, които крепят държавния бюджет, а информация по тези въпроси би трябвало да се предоставя на обществото бързо и без разправии. Тези данни са дължими и без да се отправят питания по реда на Закона за достъп до обществена информация. Те трябва да са публикувани и достъпни на сайта на НАП. Същият, през който изтекоха личните данни на 5 милиона българи.

Оказва се, че тази елементарна прозрачност е непостижима за Галя Димитрова, която бе ожалена от ръководството на ГЕРБ в деня на уволнението ѝ.

Mediapool първо получи незаконен мълчалив отказ от НАП на искането си за предоставяне на тази информация. Редакцията изпрати второ искане с коригирана дата – информация да се представи по данни към месец декември 2020 г. Последва втори незаконен мълчалив отказ.

Източници от НАП обясниха неофициално пред Mediapool, че колкото и питания да се отправят, "отгоре" няма желание за отговор и такъв няма да бъде предоставен.

Съдебното дело бе неизбежно и то лесно бе спечелено от Mediapool със съдействието на адв. Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация.

Съдия Цветанка Паунова от столичния административен съд излeзe с решение, че поисканата информация безспорно има характер на обществена по смисъла на закона.

"Всички поставени въпроси касаят събирането на публични средства, поради което безспорно засягат обществеността и са свързани с дейността на НАП и начина на организирането ѝ", се казва в решението.

Любопитното е, че приходната агенция дори не намира за нужно да прати юрисконсулт пред съда по това дело, вероятно осъзнавайки пълната липса на аргументи, с които да защити мълчанието си.

Съдия Паунова обаче не задължава изрично НАП да предостави информацията, въпреки че от решението следва именно това. Тя задължава НАП да предостави отговор на заявление, пък бил той и отказ.

НАП с готовност се хваща за тази възможност. Два дни преди Галя Димитрова да бъде освободена от поста, Mediapool получи дългоочаваният отговор на искането си. В него се казва, че НАП има информацията, но не желае да я вади от системата си и да я предостави на обществото.

"След преценка на така отправеното искане за предоставяне на информация, свързана с несъбрани вземания за данъци и задължителни осигурителни вноски и с оглед разпоредбите на ЗДОИ, се установи, че исканите от Вас данни се съхраняват в различни софтуерни приложения, програмни продукти и информационни системи в НАП, и същите не се поддържат по начин, позволяващ автоматизираното им извличане от информационните масиви на НАП", се казва в отговора.

Приходната агенция обяснява, че за да се отговори на тези въпроси, е необходимо да бъдат вложени усилия и ресурс за структуриране и адаптиране на исканата информация, излизащи извън рамките на обичайната операция по предоставянето на достъп до налична информация.

С тези аргументи НАП решава, че не дължи предоставянето на обществото на данните за данъците и осигуровките, които не е успяла да събере и е отписала като несъбираеми. Това са Галя Димитрова и непостижимата "прозрачност" по време на управлението на ГЕРБ. А иначе аргументите, посочени в отговора на НАП, сами по себе си пораждат други въпроси – дали в агенцията въобще се интересуват и следят размера на несъбраните вземания, защото в противен случай обобщените данни щяха да са налични, още повече, че не става дума за някакъв отдалечен в миналото период.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Филка Русофилка
  #27

  Имa ли вpъзкa мeжду тия фaкти и дeяния „aпocтoлoви“?
  1. Пo „peкoмeндaция“ нa Дубaйcки кpaдeц c 19 oбвинeния и xибpидeнтcкa пoвeля, фин.-миниcтъp Aceн Вacилeв (c 2013 фaлиpaнa Everbread c 8,9 млн.£ дългoвe) увoлнявa шeфoвe нa пpиxoдни aгeнции (НAП и Митници) увeличили зa 6 гoд. пpиxoдитe c 100% (пpи БВП c 50%) - пoвишили cъбиpaeмocттa c 33,3% или c 5% cpeднoгoд.;
  2. Нaзнaчaвa „cъмишлeник“ зa шeв нa НAП - култуpиcт Cпeц-oв и cвeткaвичнo му издaвa квaлифициpaн дocтъп дo дъpжaвни тaйни;
  3. Cпeц-oв

 2. Dante Alighieri
  #26

  Е, хубава работа, как да не успее момето, след като самото управление беше успешно!

 3. Мазен Кумунис
  #25

  Сега всички чакаме Слави да говори, а Мая Манолова да млъкне! :)

 4. .text
  #24
  Отговор на коментар #23

  Разбира се. Просто бях саркастичен.

 5. Наминаващ
  #23
  Отговор на коментар #16

  Въпросът не е до "изваждането" на информацията, а в нежеланието да бъде публикувана. В НАП не може да я нямат обобщена, защото ако я нямат трябва да бъде уволнена не само главната шефка, а всички шефове до ниво началник отдел. Всъшност това е идея какво трябва да провери новият шеф и да реагира съответно.

 6. Георги Съдиев
  #22
  Отговор на коментар #20

  Китай и умните им ръководители, трябва да се изучават. Между впрочем за \"белотаджиите\": Китай от древни времена, китайците наричат \"ЦУН ГА\" (ЗАПОМНЕТЕ: ЦУН ГА, което преведено означава \"ЦЕНТЪР НА СВЕТА\"). Англичаните са измислили това име Китай, което означава:\"ЧАЙ\". Дън Сяо Пин каза: \"НЕ Е ВАЖНО КОТКИТЕ ДАЛИ СА БЕЛИ ИЛИ ЧЕРНИ, ВАЖНОТО Е ДА ЛОВЯТ МИШКИ\". Разбирате ли червенотиквеничковчета, на които червеното им е набучено в устата.

 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #21
 8. Георги Съдиев
  #20

  Червена ли е, синя ли е, бембена ли е - ВСЕ ЕДНО, КАЛИНКАТА СИ Е КАЛИНКА. Ако това не влезе в главата на ПРОСТИЯ българин, нищо друго няма да влиза в НЕЯ. От отговора на тези личи, че трябва ЯКА МЕТЛА във многобройните и безполезни АГЕНЦИИ, МИНИСТЕРСТВА, СЛУЖБИ и пр. Чалгаджията е прав в едно: ТАЗИ ГЕРБАДЖИЙСКА МРЪСОТИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧЕГЪРТА, а белотаджията да се прати в кошарата..

 9. ivanovivo017
  #19

  Кааааалинка, кааалинка ,кааалинка маааяяяя

 10. milan
  #18
  Отговор на коментар #16

  Червените калинки са много повече, защото идват още от времето на социалиЗъма, завършили "висшо" образование с привилегии и протекциите на БКП/ДС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.