Как харчи правителството

Курсът на икономии, подет от правителството в края на неговия мандат, поставя въпроса за целесъобразността на някои публично известни разходи, направени миналата и тази година.

За инициативата "Година на България в Русия" – 2.64 млн. лв. В рамките на тази инициатива политици, бизнесмени и културни дейци посетиха Русия, за да направят реклама на страната ни като отлично място за инвестиции, туризъм и православен панславизъм.

За лобистка кампания в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ЮНЕСКО – 100 000 лв. До дни ще стане ясно какъв е резултатът от тази кампания.

За командировъчните в страната на министрите, зам.-министрите, областните управители и ръководителите на държавни агенции миналата година са платени 37 300 лева. Тук не влизат парите за бензин за служебните коли.

За тази година направените разходи още не са публикувани. Очакваме правителството да обяви колко струват обиколките из страната на премиера, министрите, зам.-министрите и техните екипи в периода на предизборната кампания и непосредствено преди нея (тези пътувания не са обявени като част от партийните кампании, а са свързани с правителствени мероприятия като прерязване на ленти, правене на първи копки и пр.)

Десет млн. лв. бяха отпуснати в края на 2008 г. за кампания по случай Независимостта на България. От тях за дейности на кабинета - 6.3 млн. лева. За рекламна кампания - 30 000 лева. За радио и тв-клипове, банери и други - 100 000 лева. Още толкова за брандиране на "основните събития". За тениски, шапки, знамена и брошури - 528 000 лева. За организирането на "специални събития" извън първоначално планираните, са предвидени 300 000 лева. За медийно партньорство – между септември 2008 и април 2009 г. - 2 млн. лв. За пропагандиране на годишнината в световни медии – 2 млн. лв. За концерт в Брюксел на наши изпълнители – 170 хил. лв. За дискусия с участието на Първанов, Станишев и общественици – 150 хил. лв. За голям концерт за закриване на кампанията в столицата с фойерверки и други екстри – 1 млн. лв.

Някой да е запомнил по някакъв начин което и да е от изброените мероприятия?

Отделно на Министерството на културата се отпускат 529 хил. лв., на Министерството на отбраната - 300 хил. лв. за тържествена заря-проверка. На Външното министерство за концерти по света – 636 хил. лв., за общините – 1 млн. лв., за дейности по инициативата на Народното събрание – 142 хил. лв.

Правителството даде 430 хил. лв. от "джоба си", за да плати ДДС на събраните благотворителни пари във "ВИП-Брадър", вместо с тези пари да купи медицинска техника за лечение на болни деца.

За лобиране в Брюксел (с цел смекчаване на критиките в евродколадите) в началото на миналата година според официална информация са платени 1 млн. евро на австрийска ПР-компания, втори път – през есента – на белгийска компания (неизвестна сума).

За събиране на боклука на София или по-точно за надпреварата кой първи ще изпразни контейнерите - 1.4 млн. лв. Както ВАС постанови, цялата дандания на кабинета с кризисния щаб за софийския боклук е била напълно незаконна.

Не бива да се забравя, че Европейската комисия миналата година отне 220 млн. евро, предназначени за България, по програма ФАР, заради това, че механизмите за управление и контрол на усвояването на средства от еврофондовете у нас не работят. По същата програма 126 млн. евро остават все още блокирани.

Заради злоупотреби, ЕК блокира 140 млн. евро за България по програма САПАРД, като част от тях вече са безвъзвратно изгубени.

Заради спрените средства правителството отпусна 100 млн. лева за спрените проекти по САПАРД и 207 млн. лева за проекти по ФАР, които трябваше да се платят с европeйското финансиране.

Споделяне

Още от Бизнес