Как Институтът за модерна политика "ужили" държавата със 140 000 лева

Борислав Цеков

Пет инициативни комитета и партии, които като страна по изборния референдум получат медийни пакети от държавата на стойност 40 000 лева, са насочили средствата към сайт, свързан с Института за модерна политика на Борислав Цеков, в чиято управа участваше настоящият шеф на ЦИК Ивилина Алексиева.

За странната тенденция сайтът "Хаштаг-БГ" да получава суми от медийни пакети от пет различни инициативни комитети съобщи в петък ClubZ.

Подобен наплив към медия, която не се отличава с особена известност за пореден път поставя въпроса за спорната поправка в Изборния кодекс, която дава възможност на новорегистрирани субекти да вземат пари от държавата уж за медийна кампания. Веднага след приемането на закона експерти предупредиха, че е възможно от бюджета да се отделят пари за популяризация на предизборна платформа, но всъщност медия, в която новият субект се рекламира, да му връща част от средствата.

От заседанието на ЦИК в четвъртък става ясно, че сума от 39 960 лв. се отпуска на Инициативен комитет, агитиращ с "Не" за електронното гласуване, оглавяван от Радослав Маринов. От Инициативния комитет парите се насочват към "Хаштаг".

Втората сума - 35 100 лв., отива в същия сайт от името на партия "Движение за европейска интеграция", която също е в списъка с противниците на електронното гласуване.

Останалите три транша са от партии и инициативни комитети, които агитират в полза на дистанционното електронно гласуване. 30 900 лв. дава партията на бившия военен министър Николай Цонев "Нова алтернатива", 7200 лв. - "Социалистическа партия Български път" и 30 360 лв. - видинският инициативен комитет с председател Борислава Стоянова.

На пръв поглед става въпрос за различни партии и комитети, които нямат общо помежду си, както и със сайта "Хаштаг-БГ.

Формално сайтът, под шапката на Фондация "Хаштаг-БГ", не е сред най-популярните медии у нас, за да е налице толкова голям интерес от участниците в референдума и те да пренасочват почти целите разпологаеми суми за реклама точно там.

Фондацията е регистрирана на името на 23-годишната Милена Евгениева Борисова.

Милена Евгениева, но вече с фамилията Кичашка, е съсобственик в "е-Март Ауторити" заедно с Борислав Цеков, член на Управителния съвет и на "Институт за модерна политика", бивш депутат на НДСВ, за последно - в листата на БСП за парламентарните избори.

В ръководството на Института пък е Петър Кичашки - съпруг на Милена Евгениева - Кичашка и кандидат за общински съветник от БСП в София под номер 9. Кичашки заедно с Цеков е и сред основателите на Движение "Модерна България" и също бе кандидат на левицата за депутат от т.нар. гражданска квота. Милена Кичашка е и автор в "Хаштаг", а самият сайт и "е-Март Ауторити" са регистрирани на един и същ адрес в София - на ул. "Бачо Киро".

Инициативният комитет Радослав Маринов също има връзка с института на Борислав Цеков. Маринов е член на Сдружение "Асоциация на младите юристи", което е на Борислав Цеков.

Инициативният комитет на Маринов, макар и регистриран в София, може да се причисли към видинската група от комитети, които се нароиха точно за този референдум, тъй като голяма част от членовете в него са от северозападния район.

Свързан с Борислав Цеков е и Инициативният комитет с председател Борислава Стоянова. На изборите за Европейски парламент миналата година Стоянова е в листите с наблюдатели на "Институт за модерна политика". Нейният комитет е от тези, регистрирани във Видин, въпреки че за разлика от останалите комитети от града, подкрепя електронното гласуване.

"Нова алтернатива" на ексминистъра на НДСВ Цонев и "Модерна България" на бившия депутат на НДСВ Цеков пък бяха партньори в редица инициативи като тази за "смяна на системата".

Що се отнася до "Социалистическа партия Български път", нейни членове и симпатизанти като Мирослав Паскалев - Зорец и Стоян Тодоров, бяха чести гости на бившия премиер на левицата Пламен Орешарски в рамките на срещите му с неправителствения сектор и участници в т.нар. контрапротести, напомня ClubZ.

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева преди това бе член на Управителния съвет на "Институт за модерна политика" и дори все още фигурира като такава на сайта на организацията. Един от говорителите на ЦИК - Камелия Нейкова, пък беше зам.-председател на партията на Николай Цонев "Нова алтернатива".

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате да свърши служебното правителство?