Как изглежда класическото изкуство без глутен?

Виртуалният Безглутенов музей (Gluten Free Museum) вече натрупа сериозна колекция на класически произведения на изкуството, от които изцяло са изрязани продуктите, съдържащи пшеница.

В момент, когато безглутеновата диета става все по-разпространена и сред хора, които не страдат глутенова нетолерантност, продажбите на безглутенови продукти бележат сериозен ръст.

Безглутеновият музей, който функционира като тъмблър - блог, по-рано този месец започна да преработва известни произведения на визуалното изкуство, така че те вече не съдържат растения и продукти, съдържащи глутен като хляб, пшеница, ечемик, паста или зърнени храни. Глутенът буквално е изваден от картините.

"Някой най-после намери перфектния начин да си направи майтап с безглутеновото движение", написа "Вашингтон пост". Други дадоха висока оценка на куратора на музея за това, че е направил историята безопасна за хората, избягващи хляба. "Това е изкуство минус глутен. Най-после", писа "Хъфингтън пост".

Френският блогър, който създаде Безглутеновия музей, коментира пред Би Би Си, че не е имал някакво велико диетично послание. "Това е шега", заяви Артур Колет, 26-годишен графичен дизайнер, който живее в Париж, където преподава фотоманипулация.

Той обяснява, че не е имал намерение да остане анонимен, но е решил да не си поставя името в блога. Предпочита нещата да са прости и слага само изображенията с името на твореца, защото "малкото е повече".

Идеята за Безглутеновия музей му е хрумнала за пръв път, когато е видял реклами на безглутенови храни. "Пшеницата е в основата на нашата цивилизация. Ива връзка между културата и земеделието", казва кураторът на музея.

Всеки е виждал "Млекарката" на Вермеер, но кой наистина е видял хляба на масата? Това е нов начин да се видят добре познати произведения на изкуството, а други – да бъдат открити, казва Артур Колет.

Самият той не яде хляб, обяснява, че подходът му цели да заобиколи науката: "Това е сериозен въпрос, затова реших да хвърля върху него светлина и удоволствие с изкуството".

Ето как изглеждат в безглутенов вариант известни творби като:

черо-бялата фотография на Уили Ронис "Le Petit Parisien",

прочутата "Млекарка" на Йоханес Вермеер,

картината "Американска готика" на Грант Ууд,

натюрморт на Шарден,

реклама на бирата "Гинес",

кадър от анимационния филм "Лейди и Скитника" и др.

Споделяне

Още от Общество