Как Каракачанов се превърна от противник в защитник на сделката за новите кораби

МО вече готви договора с единствения кандидат за проекта на стойност 820 млн. лева

Сн. БГНЕС
Военният министър Красимир Каракачанов, който определяше планираната покупка на военни кораби за 820 млн. лева като "далавера", съобщи, че сделката вече е на финалната фаза и се готви за подпис. Резкият обрат в позицията му настъпи с промяната в поста му – докато бе депутат той неприкрито критикуваше сделката с предварително набелязан изпълнител, но след като стана министър даде картбланш за сключването ѝ. 
 
МО получи само една оферта - на смятаната предварително за фаворит варненска корабостроителница МТГ "Делфин" АД и в бързи срокове я оцени като повече от изгодна. 
 
Оттук предстои изработването на договора, който да бъде подписан и да се пристъпи към изпълнението му, заяви Каракачанов в петък.
 
През 2020 г. трябва да е готов първият от двата многоцелеви патрулни кораби за Военноморските сили, допълни министърът, цитиран от БТА. 
 
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев допълни, че избраната фирма има капацитет за изграждане на корабите. Той уточни, че са оценени 932 характеристики при офертата на "Делфин" и всички те напълно удовлетворяват, а 40 процента от тях значително надхвърлят техническите изисквания за изграждането на кораба. 
 
Каракачанов каза още, че до края на месеца трябва да се изпратят и покани до фирми за закупуването на изтребители. За проекта правителството е подготвило 1.5 млрд. лева. Работи се и по третия голям армейски проект – за закупуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски за над 1 млрд. лева, но за разлика от другите два той още не е одобрен от парламента. 
 
Каракачанов допълни, че амбицията е, ако правителството изкара мандата си, да са реализирани проектите за армията.
 
Позна ли Каракачанов?
 
През май 2016 г., докато още бе депутат и парламентарната му група "Патриотичен фронт" подкрепяше кабинета "Борисов 2", Каракачанов обяви сериозни резерви към проекта и каза, че може да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите, и да го сложи в плик, който да се отвори след като стане сделката. 
 
През ноември миналата година в качеството си на кандидат – президент, Каракачанов определи проекта директно като "далавера", която трябва да се прекрати. 
 
Откакто стана министър обаче той се ограничава само с коментари, че корабите трябва да се строят в България. 
 
До момента Каракачанов не е споделил публично дали очакванията му от миналата година, че проектът се прави едва ли не само в интерес на предрешен победител, са се оказали верни. 
 
Проектът привлече внимание, след като предишното правителство на Бойко Борисов изненадващо го форсира, въпреки че дотогава основният приоритет бе да се ремонтират старите белгийски фрегати, на които Военноморските сили разчитат от години.
 
Още през февруари 2016 Мediapool съобщи, че основният фаворит за крупната поръчка е именно МТГ "Делфин", която вероятно е единствената българска компания, която има възможности да се справи с подобна поръчка.
 
Как остана само една оферта?
 
Министерството на отбраната поиска оферти от още шест фирми, чиито имена се оказаха секретни. Четири от тях посочиха, че не могат да представят предложение, а две въобще не са пратили отговор.
 
"Едната фирма е обяснила, че парите са малко за военни кораби с такива високи изисквания. Втората фирма се обоснова, че е трудно да работи с ниво "поверително", което е задължително предвид индустриалната сигурност при изграждането на военни продукти. Другите две фирми казаха, че не могат да се справят със своевременния превод и предоставянето на необходимата информация", обясни командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.
 
Още когато стана ясно, че военното министерство движи проекта изцяло на български език, се появиха съмнения, че това силно ще затрудни чуждестранните фирми. Тези съмнения сега се потвърдиха – две от фирмите са обяснили, че не могат да реагират с превода.
 
Аргументите за използването на български език са, че така ще се гарантира пълно съответствие между всички основополагащи документи и няма да се допусне каквото и да било отклонение, поради технически грешки в процеса на превода.
 
"Единствено оферти, подадени на български език, гарантират, че всяка оферта ще бъде оценена изцяло и изчерпателно, тъй като ще може да се използва капацитета на абсолютно всички експерти от Министерство на отбраната, без да има ограничения в притежаваното ниво на владеене на английски език", посочиха от МО.
 
Документацията към проекта обаче е обемна и очаквано фирмите са имали проблеми с превода в ограничения срок.
Споделяне

Още по темата

Още от България