Как Каракачанов спести 324 млн. лв. тази година

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Военният министър Красимир Каракачанов отчете, че министерството му е спестило тази година 324 млн. лева от планираните разходи заради епидемията. 

"Само от разходите за Министерство на отбраната, които по разчети заедно с министъра на финансите Ананиев сме намалили за тази година, това са 150 милиона от корабите, 100 милиона от проекта за машините и 74 милиона от централния бюджет, които бяха наши разходи, намиращи се там. Общо 324 милиона сме намалили като разходи за тази година", обясни Каракачанов пред министрите от кабинета. 

Това се вижда в стенограмата на заседанието, която вече е качена в правната система на Министерския съвет.

Прехвърляне на разходи

Каракачанов обяснява и механизма, по който е отчетена икономиката. 

Тази година МО подписа договор за строителството на два патрулни кораби за близо 1 млрд. лева с ДДС. Изпълнител на поръчката е  германската компания "Люрсен", а подизпълнител българската корабостроителница "Делфин".

Тази година по договора ще бъдат платени едва 21 млн. лева, въпреки че по проект първата вноска трябваше да е 171 млн. лева. 

"Но с оглед на ситуацията, в която се намира държавата в Covid -19 и в икономиката, ние успяхме да договорим с немската фирма "Люрсен", че първата вноска тази година ще бъде само 21 милиона и по този начин 150 милиона от предвидените разходи ги спестяваме и сме ги предоставили на Министерство на финансите като разполагаем разход за ресурс за борба с пандемията. Искам само да отбележа, че и следващата година сме договорили с германската страна за 2021 г. вноската отново няма да е 171 милиона, а отново ще е по-малка, 150 милиона. На практика всъщност с една вноска ние плащаме две години, като тази година е голямото намаление", oбяснява Каракачанов.

Така основната тежест за изплащането на корабите ще падне върху следващите управляващи.

От пусто в празно 

Каракачанов отчита, че е спестил и вноската по проекта за закупуване на нови бронирани машини. Проектът е на стойност около 1.5 млрд. лева с ДДС и не е подписан.

Именно заради това няма да се плаща и вноски по него. Каракачанов отчита спестени още 100 млн. лева, което на практика е само счетоводство. 

До края на мандата едва ли ще бъде подписан този договори, тъй като изпълнението на проекта върви много бавно. 

И двете оферти – на мултинационалната  "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria), надвишават тавана на проекта от 1.46 млрд. лева с ДДС, както и се очакваше. Въпреки това военното министерство засега продължава процедурата.

Танкове 

Каракачанов твърди, че са спестени и 74 млн. лева от планираната модернизацията на старите съветски танкове Т-72. 

Проектът предвижда срещу 50 милиона лева, подчертавам от бюджета на Министерство на отбраната, да бъдат ремонтирани 44 броя танкове, от които 40 танка ще бъдат за танков батальон от 61 механизирана бригада – Карлово, а 4 ще бъдат за Военния университет.

Проектът ще бъде възложен като изпълнение на българската фирма "Терем" и по този начин средствата, които отделяме от бюджета на Министерството на отбраната ще бъдат вложени в българска индустрия. 

"Подчертавам, че тези средства са от бюджета на Министерството на отбраната, бяха предвидени 124 милиона, ние ще изразходваме 50, останалите 74 отново са предоставени на разположение на министъра на финансите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?