Как коронавирусът ще повлияе милиардните военни сделки?

Проектът за бронираните машини може да се пренареди, а покупката на следващите F-16 да се отложи

Бронирана машина na "Patria"

Две от най-големите сделки от модернизацията на армията за придобиването на нови бронирани машини и патрулни кораби на обща стойност над 2.4 млрд. лева ще бъдат отложени заради епидемията от коронавирус. Това бе официално потвърдено от финансовият министър Владислав Горанов.

Сделката за два нови патрулни кораба на стойност 1 млрд. лева бе на финалната права, като вече има избран победител. Това е германската фирма "Люрсен".

В проекта се очаква да има и български подизпълнител.

Този проект се точи от години и вероятно няма да има промени с класирането.

Проектът за бронираните машини може да бъде рестартиран

Ситуацията около другия голям проект за бронираните машини, който е на стойност над 1.45 млрд. лева, е далеч по-сложна. Забавянето може дори да пренареди проекта, който е изключително сложен и генерира много бизнес и политически интереси.

МО поиска оферти само от четири фирми - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Според МО френската компания не е подала реална оферта, а е поискала директни правителствени преговори и затова е отпаднала от надпреварата. Министерството обаче даде допълнително време на германската ARTEC да представи всички необходими документи и вероятно тя остава в играта.

Машините на компанията обаче са по-скъпи от останалите.

Така като фаворити се очертават Patria (Финландия) и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

От военното министерство са категорични, че държат условията на проекта да бъдат изпълнени. Според източници на Меdiapool обаче има възможност проектът за покупката на нови бронирани машини да бъде "ревизиран" от депутатите, както това се случи с този за покупката на нови изтребители.

Oфертата на САЩ не отговаряше на ценовите, а и на други критерии, заложени в проекта, но парламентът го прегласува скоростно.

Сега не е изключено искането на Франция за директни преговори да получи подкрепа.

Освен това още една компания - американската The Armored Group (TAG), иска да се включи в проекта и да даде оферта, но обяви плановете си по-късно и МО не разреши тя да участва.

Ако проектът бъде забавен значително, остава възможността той да бъде рестартиран напълно. Според източници на Меdiapool ситуацията около него остава много напрегната и бъдещето му съвсем не е ясно.

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии какви да бъдат техническите изисквания.

Те пък обикновено са един от факторите, които предопределят избора.

Покупката на следващите 8 F-16 под въпрос

България по-рано реализира другия голям проект за изтребителите F-16 Block 70. Около него няма неизвестни, тъй като правителството преведе на САЩ в аванс над 2 млрд. лева.

Отлагането на големите харчове заради епидемията с коронавирус обаче може значително да забави изпълнението на втората фаза на проекта – закупуването на още 8 изтребители.

И сега нямаше конкретна дата, в която трябваше тя да се реализира, а сега изглежда все по-вероятно покупката на следващите F-16 да се отложат далеч във времето.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?