Как Министерството на правосъдието помогна на бизнеса с гражданството

За връзката между ВМРО, щастливите албанци и съдебната реформа

Как Министерството на правосъдието помогна на бизнеса с гражданството

Едно определение на Административен съд – София град от септември миналата година слага край на тригодишната практика на Министерството на правосъдието по затягане на контрола върху даването на българско гражданство. Правосъдното министерство не прави нищо по това дело. Изглежда нарочно. Наредено е с имейл от заместник-министър на правосъдието Вергиния Мичева – Русева, сочи факсимиле, с което Mediapool разполага.

Разследване на Mediapool показва каква е връзката между правосъдния министър Екатерина Захариева, ВМРО, съмненията за корупция при придобиването на българско гражданство и съдебната реформа.

Предисторията

Предисторията е едно разследване на прокуратурата от 2014 година. То показа, че Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализация на чужденците на основание български произход, което е едно от основанията за придобиване на български паспорт.

В отговор на разследването служебният премиер Георги Близнашки моментално уволни временния шеф на ДАБЧ Йордан Янев. Кашата обаче не бе забъркана само от Янев. Преди него титуляр на поста бе Росен Иванов – довереник на шефа на НИМ и бивш министър за българите в чужбина Божидар Димитров.

Какво доказа прокуратурата

Резултатите от прокурорската проверка бяха толкова скандални, че корупцията изглеждаше единственото логично обяснение за действията на ДАБЧ. От 1500 проверени удостоверения за български произход през 2014 г. половината се оказаха дадени без доказателства, независимо от законовото изискване да има поне един документ за възходящ българин в родата на кандидата за гражданство.

Общо 90% от всички проверени удостоверения за предходните три години също се оказаха издадени без документи за наличие на възходящ българин. Оказа се, че при идентични случаи ДАБЧ издава удостоверения на едни хора, а на други отказва. Един от "клиентите" на агенцията не получил удостоверение, въпреки че доказал, че майка му е българка. После същият човек получил удостоверение със същите документи. Какво ли е мотивирало служителите втория път?

По този начин 1644 души от Албания и Косово са получили удостоверения за български произход до началото на 2014 година. Сега бившият шеф на ДАБЧ Росен Иванов е адвокат, който се занимава със същата работа. Дори клиентите му се оказват същите хора.

Кризата в бизнеса с гражданството

Росен Иванов подаде оставка от ДАБЧ през октомври 2013 г. след една среща в Министерския съвет. На нея тогавашният зам.-правосъден министър Илия Ангелов – Рамбо му обяснява, че българи без доказателства вече няма да се произвеждат. Росен Иванов напуска в знак на несъгласие с тази ограничения.

Политиката на Иванов в ДАБЧ обаче продължава, въпреки че бизнесът с гражданството започва да куца. Причината е, че Съветът по гражданство към правосъдното министерство спира да приема удостоверенията за произход, ако към тях няма доказателства.

Междувременно излязоха няколко журналистически разследвания, които показаха, че за натурализация чужденците плащат по между 2 и 3 хиляди евро. Тук възниква въпросът: ако хората наистина си плащат тези пари, но не получават гражданство, какво става? Отговорът е – връщат се старите правила.

Вероятно става дума за милиони

Въпросното разследване на прокуратурата в ДАБЧ стартира по сигнал на зам.-министъра Илия Ангелов. Сигналът е подготвен от шефката на "Българско гражданство" в министерството Катя Матева, която после се превръща в персона нон грата за ВМРО.

След като приемът на недоказани удостоверения е стопиран през 2014 г., до средата на 2016 година Съветът по гражданство е прекратил 7600 преписки за натурализация. Общо 5100 от преписките са на македонски граждани (неясно колко от албански произход), около 1800 на албанци, около 300 на косовари и над 200 на сърби. Ако процедурите не бяха затегнати, вероятно всичките тези 7600 човека вече щяха да са български граждани. Ако наистина се е плащало за удостоверенията, то става дума за пресечен "бизнес" за милиони. Засега прокуратурата играе пас по този въпрос.

Сделка за съдебната реформа?

Още при встъпването си в длъжност в края на 2015 г. Екатерина Захариева получава в "наследство" от предходния правосъден министър Христо Иванов ключовия проект за промени в Закона за съдебната власт. Задачата безспорно е много трудна, защото Захариева е оставена сама да търси парламентарна подкрепа и да се справя със съпротивата на Сотир Цацаров. Гласовете на ГЕРБ и РБ за приемането на проекта не стигат. Захариева се нуждае и от подкрепящата правителството коалиция Патриотичен фронт. Част от тази коалиция е партията ВМРО.

Междувременно за шеф на ДАБЧ бе назначен кадърът на ВМРО Борис Вангелов. Партията винаги е имала сериозно влияние в тази агенция, но сега официално я оглави. Любопитно е, че ВМРО дори помага на някои от чужденците за получаване на натурализация, предоставяйки им своя адрес в София за кореспонденция с властите.

Прави впечатление, че в началото на мандата си министър Захариева защитава изцяло позицията на служителката си Катя Матева, че българи без документи за произход няма да се произвеждат. "Недопустимо е производствата по натурализация в страна членка на ЕС да се осъществяват въз основа на документ, издаден в нарушение на закона", декларира Захариева на 12 февруари 2016 г.

 

В началото на април 2016 г. започна обсъждането на проекта за нов съдебен закон. На 8 април ВМРО показва ясно какво иска от министърката. В декларация от парламентарната трибуна партията директно настоява за махането на Катя Матева. Тя е обвинена в саботиране на натурализацията на македонците. ВМРО настоява за преразглеждане на всички прекратени преписки – онези преписки, разследвани от прокуратурата. Законът не дава така възможност, нито позволява натурализация без доказателства.

 

Речено - сторено

 

В началото на юли 2016 г. Народното събрание ударно гласува съдебния закон. На 8 юли Катя Матева получава мейл от зам.-министърката на правосъдието Вергиния Мичева – Русева да подготви за преразглеждане прекратените преписки на трима македонци. Матева отказва и се позовава на липсата на доказателства за произход.

 

В края на юли промените в съдебния закон са приети окончателно с подкрепата на ВМРО. По това време Катя Матева уведомява в министерството, че трябва да си направи операция и ще си вземе болничен. На 12 август срещу нея е образувано дисциплинарно производство за неизпълнение на служебните задължения. На 19 август Матева излиза в болнични. Същия ден от вкъщи тя разбира, че има заповед за отстраняването ѝ и забрана да стъпва на работното си място.

 

Матева, която все още се възстановява от тежка операция, продължава да е в болнични. Иначе вероятно щеше да е уволнена. Тя отказва да напусне, но разказва, че натискът върху нея е сериозен. Плащането на болничните ѝ е спряно от министерството, което е обявило пред НАП, че тя не е осигурявана, въпреки че е държавен служител.

 

Тук пак се появява Росен Иванов

 

По информация на Mediapool в момента дирекция "Българско гражданство" е започнало да преразглежда прекратените преписки. Катя Матева все така е персона нон грата. В началото на декември м.г. депутатът от БСП Красимир Янков пита от парламентарната трибуна Екатерина Захариева дали има "двоен стандарт" при натурализацията. Той обвинява министърката, че или не знае какво се случва, или прикрива злоупотреби в министерството. За проблемите в ДАБЧ той не обелва и дума.

Едва тогава Захариева прави публично достояние отстраняването на Катя Матева. Тя казва, че има съмнения, че в дирекцията на Матева се "случват нередни неща". Министърката била сезирала за проверка инспектората на Министерския съвет. "Ние считаме, че тя (Дирекция "Българско гражданство") не работеше добре, бавеха се преписки, връщаха се удостоверения по неясно каква причина, не се изпълняваха съдебни решения, знаете, че това е престъпление. Да, аз самата съм поискала проверка", казва Захариева.

 

Малко по-късно излизат и резултатите от проверката - в дирекцията почти не са намерени нарушения. Не само това – инспекторите установяват, че забавянето на процедурите се дължи на ДАНС, МВР и Съвета по гражданство. Докладът отчита подобренията в работата на дирекцията и дори се изразява учудване, че толкова малко хора могат да обработят толкова много преписки. Единственото нарушение са липсващите преписки на тримата македонци, за които по-рано е поискано преразглеждане. По информация на Mediapool те са в прокуратурата.

 

И отново Росен Иванов

 

Междувременно чест гост в Министерството на правосъдието започва да става бившият шеф на ДАБЧ Росен Иванов, сега адвокат Росен Иванов. Той започва да пуска молби от името на своите клиенти македонци за преразглеждане на прекратените им преписки. От копията на документите, с които Mediapool разполага, се разбира, че всички те са получили удостоверенията си за гражданство от самия Росен Иванов, докато е бил начело на ДАБЧ.

 

Върху една от молбите на адвокат Иванов ясно личи ръчно написаната резолюция от зам.-министър Вергиния Мичева – Русева преписките да се преразгледат. Така цикълът се затваря.

 

Съдът ни накара или сами се накарахме

В разговор с Mediapool заместник-правосъдният министър Вергиния Мичева – Русева не оспори почти нищо по цитираните документи. Тя каза, че Съветът по гражданство действително е започнал да дава положителни мнения на чужденци с удостоверение за произход, без министерството да изисква задължителните документи за възходящ българин. Институцията се подготвя и за преразглеждане на прекратените преписки отпреди пет-шест години, но все още информационната система не позволявала да се въведат.

 

Мичева – Русева каза, че МП вече не иска документите за произход, защото "трябва да имаме вяра на институциите". Вместо документи ДАБЧ представя пред Съвета по гражданство мотивирано становище на две страници.

 

Според зам.-министърката промяната на практика била наложена от определение на Административен съд – София град по дело, заведено от един от тримата македонци с "изчезналите" преписки. Адвокат му е Росен Иванов. По това дело съдът казва, че Съветът по гражданство не може просто да прекратява преписки, а трябва да се произнася по тях. Министерството нарочно не обжалва това определение и то влиза в сила.

 

Имейлът

 

Катя Матева предостави на Mediapool факсимиле от имейл, който показва, че Вергиния Мичева – Русева е казала на служителка от дирекция "Българско гражданство" да не се прави нищо по това дело. Това се случва на 13 септември, т.е. около месец след отстраняването на Матева.

 

"По определението постановено по делото на Люпче Стоянов следва ли да изразяваме становище?", пита служителка от дирекцията своята ресорна заместник-министърка.

 

"Не, изпратих ви го само за сведение. Предстои да го изпълним като влезе в сила. Ще говорим по този случай като се видим", отговаря заместник-министърката. По телефона Mediapool попита г-жа Мичева-Русева дали изрично е нареждала да не се обжалва определението. Тя каза, че "не си спомня".

 

Ден по-късно от министерството уточниха, че определението е било необжалваемо само за министерството. Това само по себе си е изключително странно. По абсолютно еднотипни дела по същия казус други съдебни състави допускат обжалване и от двете страни. 

 

Странно е и друго - единственото становище, което министерството е дало по делото е, че Съветът по гражданство се произнесъл по молбата на Стоянов с прекратяване. Не личи да има някаква защита по същество - най-малко да се припомни практиката на Върховния административен съд (ВАС). А тя е в полза на министерството - решенията на Съвета по гражданство се смятат от ВАС за необжалваеми.

 

Така министерството зачерква собствената си политика по пресичане на съмненията за корупция при натурализацията. По същото време друг съдия от същия съд излиза с напълно противоположно определение по делото, заведено от втория македонец (пак от онези тримата). В него се казва, че решенията на Съвета по гражданство изобщо не могат да се обжалват. И това определение е влязло в сила. Въпреки това се явява Росен Иванов със своите "клиенти".

 

Така политическата сделка за съдебната реформа започва да произвежда щастливи македонци и албанци, чиито български паспорт им осигурява възможност за работа в целия Европейски съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари