Как митовете около Covid-19 се сляха с конспиративната теория QAnon

През последните седмици в Лондон, Париж, Берлин и Бостън се проведоха мащабни протести на хора, отричащи коронавируса. Тези демонстрации показаха тенденция, която вече няколко месеца се вижда в интернет: адептите на теории на заговора около Covid-19 все повече вярват в QAnon- заплетена конспиративна теория за световен елит на педофили-сатанисти. В резултат се получава огромна конспиративна каша, предаде Би Би Си в специален материал по темата.

Тази година теорията за педофилското задкулисие проби в Републиканската партия на САЩ и става все по-популярна в Европа, където много хора не вярват на лекарите, страхуват се от 5G кулите и отричат ползата от ваксините.

По какъв начин предполагаемите педофили са свързани със здравните министерства? Кое според привържениците на двете теории обединява ваксините и сатанизма?

Миналата неделя на площад Трафалгар в Лондон, в самия център на британската столица, хиляди хора протестираха срещу носенето на маски, карантината и ваксинациите.

Някои от участниците в митинга говориха за реалните проблеми вследствие на карантината – от безработица и щети за малкия бизнес до увеличение на психичните заболявания. Ораторите обаче разпространяваха лъжлива и непроверена информация – например, за задължителните ваксинации, макар че във Великобритания няма такъв закон, отбелязва Би Би Си.

Някои от изказалите се обвиниха Бил Гейтс в планове за масово чипиране на населението под формата на ваксина и определиха пандемията като измишльотина.

Част от протестиращите държаха плакати в подкрепа на QAnon – култ, тръгнал като онлайн теория, според която американският президент Доналд Тръмп тайно се противопоставя на световен пръстен от педофили-сатанисти.

Тази теория става все по-популярна във Великобритания, където се разпространява под хаштага #SaveOurChildren (Да спасим нашите деца).

Подобни теории на заговора се разпространяват и в групи във Фейсбук, както и в други социални мрежи и месинджъри.

Страхът от ваксини и педофили е тема, която често се разисква в различни родителски групи. Почти във всяка страна има псевдоексперти, които тиражират в интернет спекулации за изкуствения произход на Covid-19 или дори го определят като фикция.

Митингите показаха, че аудиторията на тази дезинформация не се ограничава само до потайните кътчета в интернет, но представлява реална група, готова да излезе на улицата в защита на своите убеждения.

Миналата неделя в Берлин около 18 хиляди души протестираха срещу забраните, въведени заради коронавируса. Полицията прекрати демонстрацията, тъй като участниците в нея не спазваха социално дистанциране. Бяха задържани нарушители.

Както и в Лондон, така и в Берлин, сред отричащите коронавируса протестиращи имаше привърженици на QAnon. Това беше втора подобна акция в германската столица, проведена през август.

Аналогична демонстрация в Париж събра около 300 човека, настояващи да се отмени носенето на маски.

Какво е QAnon?

Основната за последните три години теория на заговора в Америка започва с анонимен пост в платформата 4chan, която заради липса на модерация е място за обсъждане на забранени в социалните мрежи теми: оръжия, насилие и радикални възгледи.

През октомври 2017 г. там за първи път се появява съобщение от анонимен, предсказващ арест на Хилари Клинтън и кървав бунт. Анонимното лице говори за себе си като за представител на силовите структури – от разузнаването или Министерството на отбраната – с достъп до държавни тайни от ниво Q, тоест информация за ядрения арсенал на САЩ. Оттук и името на конспирацията "Аноним Q".

Първото пророчество изобилства от подробни детайли и логично не се сбъдва.

"Екстрадирането (на Клинтън) вече е в ход, няколко страни се присъединиха в случай на бягство зад граница. Вписването на паспорта в черните списъци е одобрено на 10/30 (тоест от 30 октомври) 12:01 сутринта. Очаквайте масови безредици, организирани в знак на протест и бягство на други от САЩ. Операцията ще проведе (Корпусът на морската пехота), Националната гвардия е в готовност....", написа мистификаторът.

Хилари Клинтън не беше арестувана, нито пък се случи някое от останалите събития, но това не попречи на теорията да се развива.

Анонимният започна да доставя на своите последователи по-езотерични послания, на които те търсят тълкуване – фрази като "Търсете отражението вътре в замъка". Очевидните грешки на пророчествата му адептите започват да обясняват с нарочна дезинформация.

С времето се оформя обща митология Q: президентът Тръмп води тайна война срещу елит от педофили-сатанисти, бизнесмени, знаменитости и чиновници, които контролират Холивуд и Вашингтон, търгуват с деца и искат да разрушат САЩ. Но патриотите в силовите структури подготвят операция "Буря", когато по заповед на Тръмп заговорниците ще бъдат арестувани, изпратени в таен затвор в Гуантанамо и изправени пред военни трибунали.

Както често се случва с теориите за заговори, в тях присъстват и антисемитски мотиви за предполагаеми злодеяния на Сорос и коварните планове на семейство Ротшилд.

Първоначално теорията се основава на езотеричното тълкуване на разследването на спецпрокурора Робърт Мюлер за предполагаема руска намеса в американските избори. Q твърди, че руските хакери са само за прикритие, а всъщност прокурорът готви арести на сатанисти – педофили.

Разследването обаче приключва без да разкрие следи нито от сътрудничество на Тръмп с Русия, нито на сатанисти-педофили, и привържениците на двете версии се прехвърлят към нови събития, без да се усъмнят във възгледите си.

Тази година теорията продължи да привлича нови поклонници, превръщайки се в източник на прости отговори за тези американци, които не искат да вярват в науката и да приемат реалността на пандемията.

2020 г. стана също годината, в която теорията на заговора навлезе в политическия мейнстрийм. Президентът Тръмп се изказа одобрително за адептите на QAnon – "хора, които обичат нашата страна" – и от време на време ретуитва съобщенията им.

Другите представители на неговата Републиканска партия обаче отидоха доста по-далеч.

През август първичните избори на републиканците за кандидат за Камарата на представителите на САЩ от 14-ти окръг на щата Джорджия бяха спечелени от бизнесдамата Марджъри Тейлър Грийн, привърженичка на Qanon.

Тъй като този окръг традиционно подкрепя републиканците, през ноември с голяма вероятност в Конгреса ще се появи законодател, който официално поддържа QАnon.

Все повече сред 70-те кандидати, участващи в първичните избори за Конгрес през тази година, подкрепят или се заиграват с идеите QАnon, според британския в. "Индипендънт".

Намек в подкрепа на теорията изказа и генерал Майкъл Флин, бивш директор на Разузнавателното управление на Пентагона при президента Барак Обама и бивш първи съветник на Тръмп по националната безопасност. От 2017 г. той сътрудничи на следствието по делото за потенциалната намеса на Русия в американските избори.

През юли Флин публикува видео, в което той заедно с роднини повтаря думите на клетвата и популярен сред застъпниците на QАnon лозунг.

Сливането на QАnon и конспирацията около Covid-19 е очевидно и от писмата на читатели, които Би Би Си получава.

"Коронавирусът е прикритие за търговията с деца и проституцията, огромен проблем в нашия свят, който никой не иска да освети", гласи едно от писмата.

Защо конспиративните теории са толкова популярни?

"Привържениците на конспирациите около коронавируса намериха благодарна аудитория сред адептите на QАnon, и обратно", смята Хлои Къливър, директор по политическите въпроси на Института за стратегически диалог в Лондон, който изучава екстремизма.

"Пред лицето на пандемията конспиративните теории представят един подреден и контролиран свят", обяснява Йован Бифорд, старши преподавател по психология в британския Открит университет.

"Теориите на заговора процъфтяват, когато социалните механизми се чупят, обичайните методи за осмисляне на света се оказват неадекватни на ставащото".

Пандемията стана благодатна за много конспирации, но отрицанието на коронавируса и QАnon до голяма степен се основават на манипулациите около децата и тяхната безопасност.

Това обяснява защо тези теории се разпространяват през безобидни групи във Фейсбук, където родителите обсъждат училищни въпроси.

"Насилието над деца олицетворява телесен и духовен порок, нещо безспорно зло. Включването му в теорията прави чудовищността и беззаконието на заговорниците абсолютни и безпрекословни. Става все по- трудно да се изолира и удържа ръстът на опасната дезинформация сред аудиторията", казва Къливър от Института за стратегически диалог. По думите ѝ, конспиративните теории стават все по-свързани помежду си и модераторите на онлайн платформите все по-трудно ограничават влиянието им.

Това лято Фейсбук, Туитър, Инстаграм, Редит и други платформи отстраниха хиляди свързани с QАnon акаунти и групи. ТикТок сега блокира хаштаговете на привържениците на теорията.

Но конспираторите намират обиколни пътища. Те например, използват на пръв поглед невинни хаштагове #SaveTheChildren и #SaveOurChildren – "Спасете децата" и "Спасете нашите деца".

Макар конспиративните теории да остават занимание на малцинство, уличните акции в тяхна подкрепа означават, че са станали нещо повече от интернет-феномен.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество