Как незаконно заведение оцелява цели 8 години след първата заповед за събарянето му

Незаконното заведение се намира до хотел "Афродита" в Златни пясъци

Незаконно заведение за хранене, изградено в пространството между два хотела на Златни пясъци, оцеля цели осем години след издаване на заповед за премахване от строителния контрол, благодарение на мудната реакция на институциите и бавните съдебни процедури. Това стана ясно от отчета на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева.

Тя съобщи, че още в понеделник започва доброволно премахване на 9 павилиона в курорта, както и на заведение за хранене – Снек бар “Славеев рай”. От публичния регистър на незаконните строежи става ясно, че заповедите за премахване на въпросните постройки са издадени от РДСНК - Варна през далечната 2004 г.

Собственикът на заведението - “Паркстрой – Златни пясъци” ООД, обжалва заповедта, а докато и последната инстанция на Върховния административен съд се произнесе в полза на държавата, минават повече от две години. Така заповедта влиза в сила в края на 2006 г.

Неясно защо, но покана за доброволно изпълнение на заповедта е издадена от РДНСК - Варна чак след една година – на 12 декември 2007 г. След изтичане на 14-дневния срок на поканата регионалната дирекция на строителния контрол установява, че тя не е изпълнена. На шефа на РДНСК - Варна му трябва още цяла една година да издаде заповед за принудително премахване на заведението.

Събарянето е насрочено за 13 ноември 2008 г. “Паркстрой – Златни пясъци” иска отсрочка на изпълнението на заповедта с 30 дни и след като РДНСК отказва, фирмата обжалва съдебно отказа. След месец Административен съд Варна се произнася в полза на РДНСК.

От друго определение на варненския административен съд се разбира, че РДНСК прави повторна проверка на мястото чак през 2010 г., но не документира нито дали заповедта за събаряне е изпълнена и ако не – защо. През февруари 2012 г. най-накрая РДСНК констатира, че заведението не е разрушено и постановява принудително изпълнение. Следва нова жалба от собствениците, които твърдят, че са съборили ресторанта още през 2009 г. и представят разрешение от варненската община за поставяне на преместваем обект на мястото на заведението.

Съдът констатира, че фирмата има разрешение за монтиране на временна постройка с площ 15 кв.м., а на посоченото място продължава да стои масивна едноетажна постройка с площ над 90 квадрата и открита част с дървени навеси.

Окончателното решение на съда е в полза на заповедта на ДНСК за събаряне на заведението, а изпълнението ѝ е факт след 8 години.

Този рекорд не е самотен. Шест години бяха нужни на строителния контрол да стигне до събаряне на част от незаконния комплекс “Златна перла” до Царево. Ваканционното селище на “Краш 2000” е определено за незаконно през 2006 г. Има издадени заповеди за премахване на 10 от постройките в комплекса и 5 от тях вече са влезли в сила. Събарянето е насрочено за 19 април, съобщиха от ДНСК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?