Как обществена тоалетна в парк се превръща в заведение

Сн. Фейсбук страница на "Зелено движение Оборище"

Строеж в софийския парк "Заимов" предизвика възмущението на гражданите в района. В последните седмици на мястото на обществена тоалетна в парка при кръстовището на булевардите "Мадрид" и "Евлоги и Христо Георгиеви" се излива бетон. Оказва се, че всичко е точно: частната фирма, чиято собственост е тоалетната, има всички нужни документи тя да се пристроява и надстроява, за да функционира също като бистро/бърза закуска.

За строежа сигнализираха от гражданската организация "Кинопамет". От там поискаха санкции за районния кмет, "позволил с лека ръка да започне да се вдига сграда с мощна стоманобетонна конструкция в самия парк". Настояват и Министерството на културата "спешно да предостави на историческия парк "Заимов" статут на паметник на културата на градинското и парковото изкуство с категория "национално значение".

Проверка на районната администрация показва, че всъщност строителството в парка се изпълнява законно и по правилата и е резултат от порочните практики на замяна на общински имоти, които процъфтяваха в Столична общината преди години.

Всички документи за строежа са издавани от район "Оборище". Според информационната табела на обекта, както и според информация, предоставена от районната администрация на Mediapool, разрешителното за пристрояването и надстрояването на тоалетната е от 14 юли 2011 година. Строителната площадка е открита три години по-късно, но без реално да започне работа по него.

Първоначално собствениците "Уел Към 00" са имали разрешение за надстройка на един етаж, която да се използва за банков офис. На 29 декември 2014 г. е одобрен проект за промяна на проекта и банковият офис става бистро/бърза закуска. Заповедта за допълването на разрешението за строеж влиза в сила в началото на 2015 г. Същата година документите са проверени от строителния контрол и не са установени нередности.

Строежът обаче така и не започва и на 21 юни 2017 г. разрешението за строеж е презаверено за нови 5 години. Самото надстрояване на тоалетната стартира тази година. Пространството е оградено заради строителството на метрото в района.

Районната администрация е проверявала строителните дейности по тоалетната/бистро/ бърза закуска и не е открила нарушения. Не били изсечени и дървета. Според публикация на "Зелено движение Оборище" обаче строежът не можело да се изпълни, тъй като според сега действащият устройствен план имотът е отреден за метростанция и парк. Промяната е станала през 2014 г. - три години след издаването на разрешението за строеж.

Тоалетната е била общинска собственост до 2004 г., когато е заменена с решение на тогавашния общински съвет срещу апартамент в "Люлин". Страна по сделката е фирмата "Стобис 2000", която впоследствие продава имота. Тоалетната от 105 кв. метра върви с безсрочно право на строеж на още 55 кв. метра на нивото на тоалетната и надстройка от един етаж от 160 кв. метра. Пристройката на приземния етаж е тоалетна за инвалиди.

Подобна схема е прилагана и за други обществени тоалетни, които в годините се превръщат в магазини и заведения.

При издаването на разрешението за строеж за имота в парка "Заимов" през 2011 г. собственици на "Уел Към 00" са Радосвет Радев (собственик на Дарик радио и настоящ изпълнителен председател на БСК) и Десислава Попова. По-късно те продават фирмата на ирландеца Шон Патрик О'Райли. Това се случва преди 2014 г., когато е открита строителната площадка. Впоследствие във фирмата влиза Таня Маринова Василева. От март тази година неин съдружник е бившият дългогодишен директор на НДК Христо Друмев, който купува за 5000 лева дела на Шон Патрик О'Райли.

Споделяне

Още по темата

Още от България