Как "Олинеза" се оказа незаобиколима в листа на Трифонов

Как "Олинеза" се оказа незаобиколима в листа на Трифонов

Партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" се оказа в куриозната ситуация да има кандидат-депутат, когото не иска.

Формацията първо го регистрирала, а броени дни по-късно размислила. По тази причина "Има такъв народ" няколко пъти се опита да заличи свой кандидат-депутат, но така и не успя. Става дума за третия в листата за София област Никола Кръстев - син на собственика на "Олинеза" Христо Кръстев, срещу когото се водят съдебни дела.

Цялата сага около опита Кръстев да бъде премахнат от листата протича в няколко действия, като и до момента не е ясно каква е причината за промяната в настроенията на партията спрямо издигането му за кандидат.

Самият Кръстев отказал коментар пред "Капитал", от партията направили същото.

Началото

Листата на "Има такъв народ" в София-област е регистрирана на 28 февруари. В различни медии са отразили подаването на документи, а според Нова тв от партията са изпратили съобщение. В него се посочва, че трети е именно Никола Кръстев, първа е Виктория Василева, главен секретар на партията, а втори - Георги Георгиев. Именно в тази последователност е и листата, регистрирана в РИК.

В съобщението дори е цитиран именно Кръстев: "Нашата цел на първо място е да спечелим изборите. Доверието на хората ще ни даде силата да направим промяната, която 70% от българите искат. Тепърва ще се сблъскваме с последствията от Covid пандемията, затова не можем да си позволим страната ни да продължи да се управлява както досега".

Самият Кръстев е координатор на партията в Кюстендил. Името му още фигурира в сайта на партията за разлика от имената на напусналите координатори от Монтана и областта.

Дотук изглежда, че проблем няма и партията е наясно кой е на трето място, а грешка няма.

Първи опит

На 2 март, дни след регистрацията на листата, обаче от партията искат Кръстев да бъде заличен от листата."Има такъв народ" иска само една промяна – да заличи Кръстев, останалите кандидати да се качат с една позиция нагоре, а на последно място да се добави нов човек.

От заседанието на районната комисия, а и от решението ѝ, се разбира, че след подаденото искане са водени разговори между представители на РИК и на "Има такъв народ". От комисията обяснили на формацията, че няма как да заличат Кръстев просто ей така. По закон той трябва да изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите, или на комисията да се представи заявление от него самия, че се отказва от участие във вота.

От партията не представили доказателства за нито едно от двете, което означава, че самият Кръстев не иска да се откаже от участието си в изборите, но партията вече не го иска.

За РИК обаче не са налице законови причина за отстраняването му, а 40 минути след разговора постъпило ново искане.

Втори опит

Отново на 2 март, когато беше и крайният срок за регистриране на листи, Виктория Василева прави нов опит за пренареждане на листата. Явно заради това, че самият Кръстев не се отказва и по тази причина няма законово основание за изваждането му от листата, "Има такъв народ" прави ново предложение.

Този път те искат пренареждане – Кръстев да отиде на последно място в лисата от девет души. Изглежда идеята е след като не могат да го махнат, то поне да го сложат накрая. 

Районната комисия обаче отново отказва. Позовава се на това, че законът предвижда промени в листите след регистрирането им само ако кандидат почине, има трайни невъзможности на участва във вота или сам се откаже.

Трети опит

"Има такъв народ" обаче не се отказва от желанието си, ако не да премахне Кръстев от листата си, поне да го постави на последно място. Виктория Василева обжалва пред ЦИК отказа на районната комисия за пренареждане на листата.

Позовава се на това, че "съгласно Изборния кодекс кандидатите за народни представители може да се издигат само от партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирани за участие в изборите на 4 април 2021 г., а предложените кандидати се подреждат в кандидатски листи, като подредбата им се извършва по преценка на партията или коалицията, която ги предлага".

Тезата на "Има такъв народ" е, че е решение на самата партия как ще нареди хората и затова иска да промени подредбата като направи третия последен.

Казусът поражда дебат в ЦИК. Първоначално докладчикът по жалбата Силвия Стойчева е изготвила решение, с което комисията да позволи Кръстев да стане последен. По време на заседанието обаче темата предизвика разнопосочни мнения. Едната теза сред членовете на ЦИК е, че листата не може да бъде променяна, след като вече е регистрирана. Другата – че това е възможно, ако се направи преди крайния срок за подаване на документи за кандидат-депутати на партии и коалиции.

В крайна сметка обаче комисията се обединява около решението, че няма да уважи жалбата на "Има такъв народ". Така Кръстев си остава на трето място.

Четвърти, последен и пак неуспешен опит

Партията на Трифонов не се отказва и този път и обжалва решението на ЦИК пред Административният съд в София област. Мотивите на "Има такъв народ" са същите като представените пред Централната избирателна комисия.

Съдът обаче отхвърля жалбата. "Осъществена по предложение на съответната партия или коалиция, направено изцяло по свободната ѝ преценка, регистрацията е неотменима", пише в решението, което не подлежи на обжалване.

През последният месец се разбра за няколко членове на "Има такъв народ", които са напуснали партията. Всички те изпратиха отворени писма. Първи беше Иван Иванов от Плевен, който се оказа част от листите на укриващия се в Дубай Васил Божков. Иванов всъщност напуснал още през лятото на 2020 година, но разпространи отвореното си писмо, в което изрежда вътрешнопартийни проблеми в "Има такъв народ" едва в навечерието на изборите.

След него с отворено писмо излезе тогавашният координатор за Монтана Георги Йорданов, който казва, че хората в листите били спуснати, а местните кандидати били предупредени да не се опитват да пренареждат листата с преференции. С него напуснаха и четиримата общински координатори в Монтана.  

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021