Как по издържаната от данъкоплатците БНТ могат да се излъчват абсурдни измислици?!

Емил Караколев, отговарял през 1995-96 година за връзките с българите в чужбина в предизборния щаб на ОДС, определи като абсолютна измислица твърдението на бившия вътрешен министър Богомил Бонев, че той и Иван Костов са пресекли швейцарската граница с 500 000 швейцарски франка. Бонев заяви в предаването "Всяка неделя" на БНТ, че "по оперативни данни" половин милион швейцарски франка са били намерени през 1995 -96 г. на швейцарската граница в колата на Караколев, който бил пътувал заедно с Костов.

По този повод в понеделник сутринта в предаването "Блиц" на радио Нова Европа Георги Коритаров разговаря с Емил Караколев:

Добро утро, г-н Караколев. Колко пъти Ви хващаха с по 500 000 швейцарски франка 95- 96- та година заедно с Иван Костов?

Това е една абсолютна измислица, защото аз никога не съм пътувал с Иван Костов в автомобил, пресичайки държавна граница, никога не съм носил такава сума пари със себе си и не мога да разбера как този господин, който е бивш министър, може да прави такива изявления. За мен това е един абсурд.

Добре, нищо общо ли няма? Поне 50 000 франка не сте ли пренасяли?

Не, дори 50 франка не съм пренасял. И не съм преминавал никога държавна граница в един автомобил с г- н Костов.

Поне до Пловдив пътували ли сте с Иван Костов в един автомобил?

Пътувал съм в един автомобил, да, но не съм преминавал държавна граница.

Ами ето, значи има все пак нещичко! До къде сте пътували?

Това е една такава абсурдна ситуация, както едно време докато обясниш, че нямаш сестра...Пътувал съм с него до Банско.

Ами ето сега, вижте това си е направо сериозна работа! От къде според Вас идва това нещо?

Тогава имаше бариера на Банско от така наречените борци, мутри, които искаха по 5 лева, за да ни пуснат да се качим до горе до станцията на лифта.

Ами те се подреждат нещата, г-н Караколев.

Да, да изглежда така се подреждат нещата.

Ето я и границата - бариерата в Банско!

Имаше бариера на долния паркинг,... бяха я сложили своеволно, спомням си тогава се информирахме от кмета на града и той каза, че няма никаква заповед, те просто бяха извън контрола на държавните институции и си правеха каквото си искат. Имаше бариера и казаха, ако не платите тука, ще ви обърнем с опелчето, дето карате, в дерето.

Вие с опел ли пътувахте?

С едно опелче, да.

Вие и Костов?

Аз и г-н Костов, да.

Но тогава не сте имали и представа, че ще дойде СДС на власт, вероятно?

Не, не съм имал.

Ами то затова с опелче и само срещу 5 лева. Виждате ли как набъбва лавината от факти? От опелче с 5 лева до швейцарската граница с 500 000 франка.

Да, да!

Как все пак може да се обясни това нещо? Това наистина е безпрецедентно като хвърлянето не на бомба, а на скандал.

Аз специално нямам обяснение и не мога да си представя, че една личност, която е била министър на тази държава и то на едно силово министерство като вътрешното може да излезе по Националната телевизия, за чиято издръжка хората плащат данъци, за да бъдат достоверно и неутрално осведомявани, и да говори такива абсолютни измислици.

Учудихте ли се на тази информация?

Чудих се цяла нощ. Да ви кажа право....мислех, че вече в България нещата са се нормализирали. Аз още от 90- та година помагах активно за установяване на демократичните ценности в тази страна, която съм напуснал 65- та и смятах, че нещата вече са се урегулирали в много отношения, особено що се отнася до медии. Дори скоро чух, че е приет етичен кодекс и сега като чувам за това и просто съм...

Е, това не е проблем на медиите, "Всяка неделя" май не е подписвала етичния кодекс, нито пък Богомил Бонев е журналист.

Той не е журналист, но все пак тази медия, която му дава ефир, дава му възможност да говори такива небивалици, би трябвало да понесе някаква отговорност за това нещо.

Публикуваме интервюто с малки съкращения

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: