Как "Поларис медия" се ражда от "Булсатком"

Задава се нова битка за абонати на сателитна телевизия

Как "Поларис медия" се ражда от "Булсатком"

Целият мениджмънт на "Булсатком", основал компанията, вече е начело на нов телевизионен оператор "Поларис медия" и дава заявка за ожесточена конкурентна битка за абонати, показа проверка на Mediapool. Раздвижването на телевизионния пазар се случва близо два месеца след като "Булсатком" обяви, че е постигнал сделка с бизнесмена Спас Русев за продажбата му. Бившият основател на оператора Пламен Генчев мигновено тогава контрира, че реално сделка все още не е сключена, а Русев е само излъчен като предпочитан купувач.

Освен че "Поларис медия" се оказва пристан за мениджъри на "Булсатком", впечатление правят още и редица други сходства между двата оператора. Първо, съвпадат имената на повечето от пакетите с телевизионни канали, а също и на тези с оптичен интернет за дома, които се предлагат от двата оператора. Наред с това и при двата оператора съвпадат дори цени на пакетите. На сателитните чинии на "Поларис" с червени букви е изписано името на оператора, така както със същия цвят е изписан и "Булсатком" на неговите чинии. Сайтовете на двата оператора също имат сходства.

Как се появи "Поларис медия"

Съобщение за старт на нов български телевизионен оператор с името "Поларис медия" или накратко "Поларис" официално е публикувана във фейсбук на 14 октомври.

"Създателите на "Поларис" са хора от мениджърския екип, участвал в основаването и утвърждаването на българския пазар на първия български сателитен оператор ("Булсатком" - б.а.), които преди време се отделиха от екипа му и сега стартират новия проект – "Поларис". Това са хора с над 15-годишен опит в предлагането на сателитна и IP телевизия", пише директно в статуса във фейсбук.

Там се добавя, че в "Поларис" вярват, че българският потребител има нужда от своя "народен" доставчик на телевизия.

Кой стои зад "Поларис"?

Прелюбопитен е въпросът дали самият основател на "Булсатком" Пламен Генчев, който остро реагира на сделката със Спас Русев, стои зад новия оператор. Такава директна връзка не се открива в Търговския регистър, показа проверката на Mediapool.

"Г-н Пламен Генчев не е част от проекта за "Поларис медия" към момента", коментира пред Mediapool изп.-директор на "Поларис" Райчо Апостолов.

Той посочи, че в новия оператор заедно с него са всички мениджъри, създали преди 15 години "Булсатком".

"Всички създатели от мениджърския екип на "Булсатком" в момента сме "Поларис медия". Това сме всички ние, които създадохме "Булсатком" преди 15 години от абонат 0 до абонат 900 000", каза още Апостолов. Той уточни, че мениджърите на компанията са напуснали заедно през март 2020 г., когато изп.-директор на "Булсатком" е Макс Зиф.

"Не ни хареса неговата политика към клиентите, към служителите и всички мениджъри напуснахме анблок и една година се опитвахме да създадем новия оператор и сега се опитваме да проходим", каза още Апостолов.

Именно Зиф обяви оздравителен план за "Булсатком". Той предвиждаше в компанията да влязат Българска банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и лондонският фонд Blantyre Capital.

Справка в "Търговския регистър" показва, че едноличен собственик на капитала на "Поларис" от 30 март 2021 г. е Райчо Георгиев Апостолов, а дружеството е регистрирано в Панагюрище с предмет на дейност радио и телевизионна дейност. Историята на фирмата обаче датира още от 2018 г. Тя е създадена от Татяна Сотирова Стоянова на 11 юни 2018 г. и първото ѝ име е Фюжън тв ЕООД. Самата Стоянова е от Радомир, а "Фюжън тв" е регистрирана в Раднево.

На 24 ноември 2020 г. фирмата е закупена от Валентин Неделчев Делчев. Два дни по-късно новият собственик променя името на фирмата от "Фюжън тв" ЕООД на "Поларис медиа" ЕООД, а адресът на фирмата вече е в Димитровград. На 26 януари т.г. общото събрание на дружеството променя името на "Поларис медия" ЕООД.

На 24 март тази година Валентин Делчев продава фирмата на Райчо Апостолов, показва още Търговския регистър, а новият собственик е вписан на 30 март.

Конкурентна битка

Очаквано, "Поларис" вижда като свой пряк конкурент "Булсатком". Дори във фейсбук страницата на телевизионен оператор има снимка на свалена сателитна тв чиния на "Булсатком" и сложена на нейното място такава на "Поларис".

Надписът "Поларис" е в червено, също като този на "Булсатком" на част от сателитните му чинии.

Любопитен факт е, че вглеждане в пакетите на двата телевизионни оператора показва сериозни сходства. Така, например и при "Поларис" и при "Булсатком" най-малкият пакет се казва "Старт" и е с еднаква цена - 9.80 лева. Следващият пакет с канали и при двата оператора се казва - "Стандарт" и отново е с еднакви цени - 12. 80 лв.

Сходни са и останалите пакети на двата оператора. И двата се казват "Премиум", но разликата е, че при абонатите на "Поларис" цената е 14.80 лв., а на "Булсатком" - 15.80 лева. Следващият пакет при "Поларис" се казва "Премиум и пакет Cinema", а при "Булсатком" - "Премиум заедно с доп. ТВ пакети Action, Cinema, Comedy" и при двата оператора цената е 18.80 лв.

Съвпадат имената на пакетите и цените за оптичен интернет за дома на двата оператора с изключение единствено цените на пакет Макс. При някои от останалите пакети има разлика само в предлаганата скорост на услугата, показа още проверката на Mediapool.

"Тези неща в "Булсатком" ние сме ги създали преди години. Няма да откриваме топлата вода, няма да правим нещо по-различно от това, което вече сме направили, като знаем как се прави", коментира сходствата между двата оператора Райчо Апостолов пред Mediapool.

Стара слава

Още в средата на август основателят на "Булсатком" и притежател на 20% от акциите Пламен Генчев, заяви, че сделка с бизнесмена и член на управата на БТК и "Виваком" Спас Русев за продажбата му все още няма, а Русев само е предпочетен за купувач. По думите му акционерите-кредитори на сателитния оператор са извършили търга за компанията в нарушение на акционерно споразумение за обратно изкупуване на целия дял и в условията на съдебни дела. Умишлено разпространявали информацията, че сделката е факт, за да стане тя свършен факт, а това ще позволи натиск и контрол върху неудобните медии, посочи още тогава Генчев в писмо до медиите и публичните институции.

По-информация на Mediapool се очаквало до края на годината КЗК да утвърди сделката между "Булсатком" и Спас Русев.

През август Генчев призовава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по внесен от него в началото на юли сигнал за концентрация в групата "Булсатком", без да е инициирано получаването на предварително одобрение от антимонополния регулатор.

Обърна се и към прокуратурата да разгледа внесените сигнали срещу изпълнителния директор на оператора Станислав Георгиев за това, че е забавил обявяване в несъстоятелност на дружеството в интерес на сделка със Спас Русев и че принудително се е разпоредил с чуждо имущество.

През 2017 г. "Булсатком" затъна в сериозни дългове покрай старта на т.нар. първи български спътник. Година по-късно кредиторите му стават акционери в регистрираната във Великобритания компания "Булсатком Инвестмънт Лимитид", в която участва дружеството "Булсатком Холдинг Лимитид", притежавано от Генчев. Така неговият дял се стопява до 20 на сто, а останалите 80 процента се разпределят между няколко дружества.

Сред тях е люксембургската "Сейнт Андрюс", която преди това е заела 93.616 млн. лв. на "Булсатком".

Фирмата "Улас Инвестмънт" на починалия преди дни финансист Владимир Каролев представлява незнайно защо Българската банка за развитие като кредитор на "Булсатком" с 24.640 млн. лв. Европейската банка за възстановяване и развитие също е акционер заради заем от 23.650 млн. лв. Останалите акционери са американските компании "Инвестмънт Партнърс" и "Сънрок Дискрешънъри Ко-Инвестмънт Фънд", които заедно със "Сейнт Андрюс" са контролирани от фондовете "Блентайър кепитъл" и "Блек рок" (Лондон).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?