Как правителството тайно реши да не дава 50 млн. лева за медицинските сестри?

Как правителството тайно реши да не дава 50 млн. лева за медицинските сестри?

Идеята кабинетът да не дава 50 млн. лева за увеличение на заплатите на протестиращите медицински сестри и вместо това да се разчита, че до тях ще достигне нещо от ръста в цените на клиничните пътеки, се е зародила в края на април и началото на май и е била обсъждана на срещи при здравния министър Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов. Въпреки, че тя е била изключително спорна и по нея не е имало консенсус, правителството все пак е решило да се придържа към този план, без обаче да го оповестява публично. Участник в една от срещите при Борисов преди кабинетът да промени постановлението си и да намали парите от 50 млн. лева на 6 млн. лева разказа пред Mediapool, че той категорично се е противопоставил на идеята и това е станало причина за спор, поради което въпросът е останал отворен. Пет дни по-късно Министерският съвет променя постановлението си, но никой не разбира за това.

Министерският съвет и Министерството на здравеопазването никога допреди ден не са съобщавали факта, че кабинетът се е отказал да даде 50 млн. лева за увеличаване заплатите на протестиращите медицински сестри и вместо това е решил да даде 6 млн. лева. Никога досега не е съобщавано публично, че е взето решение 50-те млн. от резерва на НЗОК за увеличение цените не клинични пътеки да заменят на практика отпуснатите от кабинета 50 млн. лева, които в последствие бяха намалени на 6 млн. лева.

В последните два дни здравният министър Кирил Ананиев многократно заяви, че никога не е лъгал. Но и никога не е съобщавал истината. Оправдава се, че винаги е говорил за 86 млн. лева и казва, че те са факт. Дава пример със свои медийни участия където мимоходом и между другото изрежда числа и източници на финансиране. Но никога досега той или премиерът Бойко Борисов не са признавали публично факта, че парите от постановлението на МС от 10 април тази година са били намалени на 9 май на 6 млн. лева. Никога при многобройните журналистически и депутатски въпроси къде са 50-те млн. лева, отпуснати от правителството, Ананиев не излезе и не каза: “Правителството промени решението си, няма да дадем 50 млн. лева, а само 6, ще се разчита на парите от клиничните пътеки“.

Никой не е признавал факта, че Министерският съвет се отказва от ангажимента си и го вменява на НЗОК, която по закон е независима институция и взима самостоятелни решения.

БЛС отрича да знае за подмяната

Впрочем, думите на Ананиев не се потвърждават и от участници в събитията и срещите, от които произтичат горните бюджетни еквилибристики. От съсловната лекарска организация – Българския лекарски съюз (БЛС) отричат увеличението на цените на пътеките с 50 млн. лева да е за сметка на 50-те млн. лева от правителството.

“Дори аз смятам, че и обществото не е очаквало, че има замяна – едното с другото. При всички положения беше ясно, че едното е финансиране през НЗОК, а другото с пари от МС и те отиват по съвсем друг начин“, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред бТВ, която първа съобщи, че МС е намалил финансирането от 50 млн. лева на 6 млн. лева.

МС отпуска 50 млн. лв. и изведнъж се прокрадва идеята...

Пред Mediapool д-р Неделчо Тотев, който е председател на Сдружението на общинските болници и е участвал в срещите около отпускането на парите, разказа хронологията на събитията:

“Първата среща беше когато правителството отпусна през февруари 30 млн. лева за общинското здравеопазване. След това, когато стана ясно, че няма да успеят да потушат напрежението, последва постановлението от 10 април за отпускането на още 50 млн. лева. Последва среща на членовете на управителните съвети на сдруженията на общинските, университетските болници и БЛС при министъра на здравеопазването във връзка с тези 50 млн. лева и как да бъдат разпределени. И изведнъж се прокрадна една идея, че тези пари е по-добре да се върнат в правителството, защото ще създадат само дразги в системата“.

Общинските болници са били твърдо против

По думите на Тотев тази идея е била подкрепяна от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Самият Маджаров отказа коментар, но публично той и БЛС са застъпвали многократно тезата, че искат допълнителните пари в системата да идват от НЗОК, а не по линия на МЗ и правителството. Причината е, че МЗ субсидира само държавни и общински болници в малки и отдалечени общини и за специфични дейности, докато НЗОК финансира и частните болници. Тънка подробност е, че Маджаров преди да оглави лекарския съюз беше управител на частната пловдивска болница ”Пълмед”, част от веригата на бизнесмена Михаил Тиков.

Тотев възразява на идеята тези пари, които са толкова трудно извоювани от МС да бъдат върнати обратно в бюджета. От университетските болници също се застъпват за него и, че 50-те млн. лева от постановлението на МС трябва да отидат при общинските и областните болници.

Седмица по-късно – на 3 май е насрочена среща при премиера, от която излиза новината, че с 50 млн. лева от резерва на НЗОК ще бъдат повишени цените на клиничните пътеки, основно в педиатрията, тъй като по същото време има ескалиращи протести на работещите в детската болница “Проф. Иван Митев“.

“На тази среща отивайки, отново се повдигна въпроса 50-те млн. лева от постановлението на МС да се върнат обратно. Стана спор между мен и БЛС, те настояваха, че парите трябва да се дават за дейност през НЗОК. Премиерът нищо не каза, той стоеше и слушаше нашите кавги. Казах, че това е недопустимо и срещата приключи“, разказа Тотев.

Въпросът остава отворен, но кабинетът решава тихомълком

На брифинга пред медиите след срещата Неделчо Тотев излиза и казва: “Искрено се надявам, че онази причина, която накара Министерският съвет с постановление да отпусне още 50 млн. лева, а тя беше донякъде да се вдигнат заплатите на медицинските сестри и на останалия персонал пропорционално, наистина да бъде реализирана и да се достигне до нещо конкретно и видимо за всички и да спрат на този етап разговорите на тази тема“.

Днес той потвърждава думите си и казва, че е направил това изявление, защото тогава въпросът е останал отворен и той се е надявал, че няма да се стигне до замяната на 50-те млн. лева от постановлението на МС с 50-те млн. лева от резерва на НЗОК за ръст в цените на пътеките. “Категорично въпросът не беше решен, затова и направих изявлението долу. Иначе щях да изляза и да кажа: Извозиха ме“, казва Тотев.

След срещата продължих да споря с председателя на БЛС, вече за разпределението на 50-те млн. лева от НЗОК и той ме убеждаваше, че с парите от резерва приоритетно ще бъдат увеличени нашите пътеки – на общинските болници“, коментира той.

86 млн. в крайна сметка се оказват недостатъчни за 950 лева заплата 

По думите му нито парите от постановленията на МС за 36 млн. лева, нито 50-те млн. лева от НЗОК, с които бяха вдигнати цените на пътеките, са били достатъчни за да могат болниците да дадат заплати от 950 на медицинските сестри. “С парите от НЗОК увеличиха нашите пътеки на общинските болници с 10%-15% , от което на месец приходите се увеличават с 5000-6000 лева в средните болници, при по-големите стигат до 10 000-12 000 лева. Ако трябва да ги добавиш към заплатите, като разделиш 12 000 лева на 400 души – по колко пари трябва да им дадеш? Защото не можеш да дадеш само на сестрите, трябва и на лекарите“, заяви той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България