Как председателят на Европейския съвет послуша българския премиер за мигрантите

Европа е на предела на възможностите си да приема бежанци, България също

Българският премиер Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск

"Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме. България - категорично, а виждате и Европа вече се задъхва...Само преди минути, Доналд Туск, председател на Европейския съвет, след разговора, който водихме, на практика потвърди всички мои думи, които е чул, че Европа трябва да затвори външните си граници и само политически мигранти да се допускат, докато се решат проблемите." Това каза Бойко Борисов във Варна при проверката на строежа на храма "Св. Прокопий Варненски".

Преди него в неделя на срещата на върха на Г-20 в Китай Доналд Туск заяви, че Европа е близо до "предела на възможностите си" да приема бежанци.

Нужни са усилия в световен мащаб за справяне с бежанската криза

Доналд Туск призова страните-членки в клуба на най-развитите държави Г-20, включително и Китай, да поемат своята част от отговорността, предаде АФП.

"Практическата възможност на Европа да подслонява нови вълни от бежанци, да не говорим за нелегалните икономическите мигранти, са на изчерпване", каза Туск на обща пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Ханчжоу, където двамата са за срещата на върха на Г20.

"Трябва да сме реалисти и прагматици. Проблемът не са само бежанците от страни във война като Сирия. Говорим за 60-70 милиона души в света, напуснали родните си места. Това явление го има и тук в Азия", посочи Туск.

Според него "само усилия в световен мащаб ще са в състояние да доведат до резултати".

Междувременно Турция е готова на компромис с либерализирането на безвизовия режим за турските граждани. Анкара обещава да изчака решението на ЕС за визите до края на годината, а не до 1 октомври. Именно това е основната разменна монета, с която Турция плаши Европа, че ще развали сделката за бежанците. 

В сделката от март между ЕС и Турция, Брюксел се ангажира да даде на Турция 6 млрд. евро, както и да приеме всеки един нелегално влязъл на територията на ЕС обратно, срещу един сириец, настанен в южната ни съседка. Освен това Турция очакваше премахване на визите до октомври, но ЕС бе категоричен, че страната трябва да изпълни 72 условия, за да стане това. Най-важното условие бе Турция да отстъпи пред антитерористичното си законодателство, с което ЕС не е съгласен. ЕС се притеснява, че Турция използва антитерористичните си закони за разправа с критиците на Ердоган, посочва "Ройтерс".

В резултат на споразумението с Турция след март потокът от мигранти от Анадола намаля, но се засили трафикът от Либия през Средиземно море. Само в Италия през последните дни пристигнаха над 14 хиляди души.

Мигрантският въпрос е сред основните теми в предстоящите днес и утре консултации между европейските лидери и турския президент Реджеп Ердоган в Китай.

Решаване на проблема с афганистанците

Борисов съобщи, че е поставил задача на външния ни министър Даниел Митов при следваща среща с външния министър на Афганистан да му зададе въпроса за приемането на афганистанските граждани.

"Ние харчим по 80 милиона лева на година да държим контингента в Афганистан, а там сега е мирно и спокойно. Сега да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти. Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме, България категорично, виждате и Европа вече се задъхва до такава степен, че настанаха проблеми там", повтори министър-председателят.

В последно време десетки афганистански бежанци преминаха през българската граница, а един от тях дори беше убит при опита за нелегално преминаване.  По данни на Агенцията за бежанците от началото на година до края на юли 4442 граждани на Афганистан са поискали убежище у нас, на второ място са от Ирак - 2832, а на трето от Сирия - 1120 души.

Споделяне

Още от България