Как прокуратурата "закачи" президента Радев

Как прокуратурата "закачи" президента Радев

Практиката да се подслушва широк кръг странични лица по дадено разследване се прилага в България от години и поредното доказателство за това са разпространените от прокуратурата СРС-та (които според главния прокурор не били СРС-та) с участието на президента Румен Радев. Записите, които прокуратурата разпространи на 28 януари, бяха от телефонен разговор на президента с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков, в който двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г.

От интервюто на главния прокурор Иван Гешев пред БНР на 9 февруари стана ясно, че Радев е бил "закачен" покрай ген. Стойков във връзка с разследване срещу частна компания, доставчик на армията за стотици милиони.

Офисите ѝ са били обискирани миналата година, но разследването на спецпрокуратурата и ДАНС е било прекратено именно заради имунитета на държавния глава. Поради тази причина главният прокурор е поискал тълкуване от Конституционния съд за имунитета на държавния глава.

Военният министър Красимир Каракачанов, който първоначално твърдеше, че няма информация защо е бил разпитван ген. Цанко Стойков, който бе главен герой в един от разпространените от прокуратурата записи, съобщи пред Канал 3, че въпросната фирма е "Балкантел".

Миналата година стана публично известно, че спецпрокуратурата разследва дружеството, което е един от сериозните доставчици на оборудване за Военновъздушните сили.

Засега обаче няма официална информация, дали Радев е попаднал в полезрението на прокуратурата точно по това разследване и това още повече засилва конспирацията, която главният прокурор създава волно или неволно.

Сред обществото се всява съмнение, че около президента има нещо, но институцията, чието задължение е да изясни детайлно ситуацията, предпочита да държи нещата по този начин и да подхранва почвата за всякакви спекулации и манипулации.

В понеделник стана ясно, че Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) все пак е започнало проверка дали законно са прилагани СРС срещу ген. Цанко Стойков. Институцията не уточнява кога е започнала проверката, нито кога се очаква да бъде оповестен резултат от нея, съобщава "Дневник"

"Корупция и търговия с влияние"

Досъдебното производство, за което говори Иван Гешев, бе за корупция и търговия с влияние и е свързано с доставяното от "Балкантел" оборудване за нуждите на ВВС.

"Балкантел" се занимава с телекомуникационни системи във военната и в цивилната авиация, пренос на всякакъв вид информация по въздух, оптичен или меден кабел, с приложение в железопътния транспорт, отбраната, авиацията и други, интеграция на комплексни мрежови системи, мобилни решения и други. Фирмата е създадена още през 1990 година.

От информацията на прокуратурата не стана ясно какви проекти точно се разследват, но според данни от сайта на компанията тя е направила системата за мониторинг в реално време (така нар. Front Desk) на военните летища "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово".

Първите две бази се ползват съвместно от България и САЩ.

Освен това е изградила интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС. По проекта се е работело от 2009 до 2017 година.

На сайта на фирмата има информации и за други проекти, от които става ясно, че тя е сред основните доставчици и партньори на военната авиация. Сред клиентите ѝ са посочени АЕЦ "Козлодуй", Национална електрическа компания (НЕК), "Булгартрансгаз", Национална компания "Железопътна инфраструктура" и други.

Скандал около външно министерство

В края на 2016 г. името на фирмата бе замесено в скандал около външно министерство, разпален от депутата от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

Тогава компанията обяви, че ще съди Вигенин, който заподозря в корупционна схема министерството с участието на компанията. През декември 2016-та той съобщи, че е сезирал прокуратурата.

Според обясненията му редица български посланици са получили грами и фактура на фирма "Балкантел", по която трябвало да преведат по над 30 хил. евро за купуване и инсталиране на нова телефонна централа. Обяснено било, че нововъведението се прави за подобряване на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС.

По сигнала на Вигенин прокуратурата обвини бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин в безстопанственост във връзка със закупуването на 12 телефонни централи от фирма "Балкантел" без обществена поръчка. По-късно обаче Ангеличин бе оправдан от съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България