Как Путин помогна да бъдат освободени българките

Как Путин помогна да бъдат освободени българките

"Дойде лято, свърши тая зима - тебе славим, партийо любима", се казваше в едно присмехулно стихче от съветските години. Очаква се да чуем такова и за Путин. Е, може да прекалявам малко, но Путин също е източник на блага. Нека припомним последното - спасяването на петте български медицински сестри и палестинския лекар от либийски плен.

Някой ще възрази: "Че как тъй, драги ми господине, какво общо има тук Путин?", или в превод на съвременен език: "Да бе, да!". Путин обаче наистина изигра една от ключовите роли за освобождаване на злочестите медици, признали след изтезания, че съзнателно заразявали със СПИН либийски дечица.

Сестрите и палестинецът бяха арестувани през 1999 г. и прекараха следващите осем години в либийски затвори. Безспорно не става дума за "Абу Гариб" или Гуантанамо, но либийците също не предлагат курортни условия. Изнасилват затворниците, горят ги с цигари, подлагат ги и на други мъчения, включително с електрически ток, причинил частична парализа на една от българките.

Естествено всички си признаха и либийският съд на два пъти ги осъди на смърт. Отказа обаче да приложи към делото мнението на чуждестранните медици. Те са убедени, че заразяването е предизвикано от антисанитарните условия в либийските болници, в които инжектират пациентите с една и съща мръсна спринцовка. Подобни неща са се случвали и в Китай, и в Румъния, и в Казахстан.

Клетниците вече се прощаваха с живота, но изведнъж смъртното им наказание бе сменено с доживотен затвор. Получиха и разрешение да излежат присъдата в родината си. Откара ги в България със своя самолет съпругата на френския президент Сесилия Саркози, а той самият побърза да пристигне в Либия. По думите на Никола Саркози, той ще съдейства на Либия да нормализира контактите си с външния свят, от който страната бе изолирана за 30 години заради увлечението ѝ по тероризма.

Както се изрази сп. "Тайм", "никой във Франция не знае със сигурност защо Саркози е взел тъй присърце нещастието на българките". Всъщност мотивите на Саркози са напълно разбираеми - Париж иска да направи Либия свой голям търговски партньор. Италия и Великобритания също станаха по-благосклонни към развилнелия се полковник Кадафи. Миналата година корпорацията "Бритиш петролиъм" сключи с Либия договор за петролни проучвания на стойност почти един милиард долара, заради който в крайна сметка Великобритания може да инвестира в тази страна над 25 милиарда.

Либия планира да удвои петролодобива и така ще се изравни с държави като Венецуела, Ирак и Нигерия. При това в Либия има и огромни находища на природен газ.

В последно време Путин неведнъж използва енергийните ресурси на Русия, за да постави на място някои съседни страни. Все по-недоволен от енергийната си зависимост от Русия, Европейският съюз търси алтернативни източници на газ. Оттам иде и курсът за сближаване с Либия. Негов страничен резултат бе освобождаването на българките и палестинеца, получил тутакси българско гражданство, за да бъде помилван заедно с медицинските сестри. 

Ето защо наричам Путин източник на всички блага.

*По БТА, със съкращения

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?