Как Русия преправя своята история

Как Русия преправя своята история

В края на 2014 г. президентът Владимир Путин казваше, че историята не може да се пренапише. Но за времето на неговото президентство в Русия рязко се промени отношението към историята на страната – много беше махнато и преизтълкувано в полза на новото самосъзнание на руския народ. И създадената с участието на руските власти изложба "Моята история. ХХ век. 1914 – 1945" в московския Манеж стана печален апогей на тази тенденция, пише немският вестник "Зюдойче Цайтунг". Всъщност самото наименование беше подбрано крайно точно, тъй като на изложбата беше представен едностранен поглед към историята.

Така, най-ужасното предпочетоха да скрият в малка ниша в стената, на една от картите са показани съветските лагери ГУЛАГ, които бяха важна част от сталинския режим на терор, пише изданието.

По оценки на руските историци в лагерите са загинали 2.5 млн. души, и още около 800 хиляди съветски граждани бяха разстреляни в хода на "чистките". "Но това е просто нищожна цифра в сравнение на 20-те милиона убити по време на Великата Отечествена война", цитира вестникът думите на екскурзовода. Според него "в момента не съществува система на лагери в страната". Но слушателите не възразяват и не питат. Те просто не се интересуват от това, да знаят тъмните страници от историята на Русия. Скриването на тези тъмни страници е именно целта на организаторите на експозицията, подчертава изданието.

На Сталин е отделена цяла зала. Екскурзоводът стои до стената, на която е написани цитати за диктатора. "Сталин показа на света важността на Русия", гласи изказване на някакъв църковен деец. Като цяло, по думите на гида, Сталин е бил "добър човек". На изложбата има и цитати, насочени срещу Сталин – но екскурзоводът се изказва за тях неодобрително, а има и такива, принадлежащи на самия него. До тях виси списък с постиженията през 30-те години на ХХ в. "Никъде в света не е имало такъв ръст, както у нас. Руснаците са много целеустремен народ", твърди екскурзоводът, като само повърхностно споменава гладомора в Украйна и сталиниските "чистки".

Следващата важна епоха на изложбата е Втората световна война. И тук екскурзоводът разказва изключително за руската армия, без изобщо да споменава, че във войната са участвали гражданите на всички републики.

По думите на историка Ирина Щербакова в момента властите се опитват "да създадат позитивен и победоносен образ на Русия за възпитаване на патриотизъм в гражданите. В епицентъра на тази пропаганда е краят на Великата Отечествена война". "Войната трябва да престане да се възприема като трагедия. Цената, която е трябвало да се заплати за победата, е без никакво значение. Главното е да се покаже, че само силна държава със силно ръководство може да извоюва победа", пояснява историкът.

Като цяло в последно време руският президент, по думите на Щербакова, "провежда целенасочена политика в областта на историята. С това той се опитва да отвлече населението от битовите проблеми и отсъствието на решения от властите. Не са важни конфликтът около Украйна, санкциите срещу Русия или войната в Сирия – първопричината за цялото зло е Западът. В резултата Европа и САЩ се превръщат в исторически врагове".

През май тази година по една от държавните телевизии беше показан документален филм, в който се твърдеше, че НАТО е планирала да влезе в Чехословакия през 1968 година и с навлизането си войските на Съветския съюз чисто и просто са я защитили. Още един пример от спомената вече изложба: на едно място заедно са изобразени знамената на хитлеристка Германия, Франция, Великобритания и САЩ – сякаш те са били съюзници, пише "Зюдойче Цайтунг".

Споделяне

Още от Анализи и Коментари