Как Русия всява съмнения в американския дебат на тема ваксини

Как Русия всява съмнения в американския дебат на тема ваксини

През последните седмици здравните власти и щатските законодатели се опитват да се преборят с новите случаи на морбили в Съединените щати. Към 4 април Центровете по контрол и превенция докладваха за 465 случая на морбили, превишаващи общия брой за цялата 2018 г.

Това заболяване е само по себе си проблем, но един пренебрегван досега детайл добавя нов вид заплаха. В САЩ морбилите имат изненадващ стимулатор: руските тролове и ботове, пише "Форин полиси".

Съществуването на руска дезинформационна кампания, която кара американците да се колебаят дали да ваксинират децата си, подчертава нещо важно за информационната война на Кремъл в Съединените щати. Целта на Москва никога не е била да съдейства на републиканците или демократите. Вместо това, тя гони една далеч по-голяма цел: да задълбочи недоверието на американците едни към други, което на свой ред да подкопава доверието им в обществото и в американското правителство.

Скорошно изследване на проф. Дейвид Бронятовски от университета "Джордж Вашингтон" и негови съавтори разкрива, че хиляди руски акаунти, използвани за разпространение на дезинформация, са посветени на послания срещу ваксините.

Проучвайки близо 2 милиона публикации в Туитър, качени между 2014 и 2017 г., изследователите откриват, че руските тролове -акаунти пишат за ваксинации значително повече, отколкото останалите потребители на социалната мрежа. Те се обръщат към ваксините като проблем, вбиващ клин, за да засилват разногласията в обществото, да ерозират доверието в публичните здравни институции и да задълбочават страха и разделението в Съединените щати, уточнява изданието.

Три примера на туитове разкриват стила на дезоринтерщата кампания:

"#ваксините са избор на родителите. Избор на цвят за малък ковчег #VaccinateUS." - пише руски трол акаунт.

Друг му отвръща: "Знаете ли, че има секретна правителствена база данни на деца увредени от #ваксини? #VaccinateUS."

По-нататък, на противоположния край на дискусията, руски трол пише: "Все още ли лекувате вашите деца с листа?Не? И защо не ги #ваксинирате? Това е лекарство! #VaccinateUS."

Изследването показва, че създавайки илюзията за спонтанен дебат, съдържащ както мнения "за", така и "против" ваксините, Русия успява по-добре да заиграва със страховете и разногласията сред американците – и да се възползва от тях.

Това не е първият път, когато руската информационна война се фокусира върху общественото здраве в САЩ. Една от най-успешните съветски дезинформационни кампании под кодовото название "Операция Инфекция"(Operation Infektion) целеше да съдейства за разпространението на лъжливото твърдение, че вирусът ХИВ е бил създаден от американското правителство във Форт Детрик, щата Мерилен, с изрично предназначение да заразява чернокожи и хомосексуални хора в САЩ и по света. Първият залп на "Операция Инфекция" беше публикация в англоезично списание в Индия през юли 1983 г. Същите тези след това бяха разпространени по света чрез серия инициативи на КГБ. През 1987 г. Си Би Ен нюз изказва същата теза. Кампанията нанася щети на репутацията на САЩ в чужбина и отслабва възможността на Съединените щати да работят съвместно с чужди правителства за справяне с ХИВ - кризата. Нещо повече, през 1992 година 15 процента от американците са съгласни с твърдението, че "определено" или "вероятно" вирусът ХИВ е бил "преднамерено създаден в правителствена лаборатория".

Ефектът е особено силен сред една от ключовите целеви групи на Съветския съюз- афроамериканците. Изследване, проведено през 2005 г. от Ранд корпорейшън и Университета в щата Орегон показва, че над 25% от анкетираните афроамериканци смятат, че ХИВ е продукт на правителствена лаборатория.

Разпространяваната сега от Русия дезинформация за ваксините използва същите стари похвати. Съобщенията на руските тролове в социалната мрежа съдържат ключови понятия като "свобода" и "конституционни права", които често отсъстват в други туитове, насочени срещу ваксините. Един руски дезинформационен акаунт е въплътил стила на този подход само в 13 думи с два хаштага: "Явно единствено елитът получава "чисти" #вакисни. А какво получаваме ние, нормалните хора?! #VaccinateUS."

До момента руската дезинформационна кампания срещу ваксините няма еднозначен резултат. Огнищата на зараза от морбили остават изолирани в места, където равнищата на прием на ваксини в общността е под защитните прагове. Като цяло обаче равнищата на ваксинация срещу морбили, заушка и рубеола остават стабилни при 91.5% от децата на възраст 3 и под три години от 2005 г. досега. Независимо от паниката и страховете, съпровождащи сегашната поява на морбили, тази болест си остава под контрол в САЩ.

Въпреки това руската дезинформационна активност, която се опитва да преувеличи и да интензифицира дебата между привържениците и противниците на ваксините, създава илюзията за нарастващо антиваксърско движение, както и да всява на недоверие сред американците. Макар тази информационна кампания да не е променила показателите на ваксинации в САЩ, тя успешно напипа две критични слаби места – неравенството и недоверието към системата на общественото здраве.

Изданието посочва и друга тема, от която руските тролове възнамеряват да се възползват – външната политика на САЩ, например по отношение на Сирия.

Изследователи от университета "Клемсън" в партньорство с FiveThirtyEight публикуваха наскоро масив от данни на 3 милиона туита от руски тролове. Думата "Сирия" се среща в 19 000 от тях.

Предварителният анализ показва, че руските трол-акаунти често се ориентират към аудитория от двете страни на политическия спектър, за да критикуват военното участие на САЩ в Сирия. Нерядко един и същи акаунт се обръща както към дясната, така и към лявата аудитория. Макар че конкретните съобщения към едните и другите са различни, общата руска теза е за некомпетентността и неправомерните действия на САЩ. Посланията съвсем точно съответстват на външнополитическата цел на Русия – да ограничи ангажимента на САЩ в Сирия.

Успехът на руските тролове в тайната работа с американците с различни политически убеждения по тази тема показва явната уязвимост на САЩ спрямо външно влияние, пише "Форин полиси".

Независимо от доказателствата за това, че кампаниите за ваксинациите или за Сирия са били насочени както към републиканците, така и към демократите, американците все така смятат, че дезинформационните усилия на Русия са преобладаващо партийно ориентирани. Това се обяснява с факта, че по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г. руските информационни операции целяха да помогнат за победата на Доналд Тръмп. Но макар сумарният ефект да е бил еднозначно в полза на Тръмп, това в много по-малка степен е свързано с руските симпатии към Републиканската партия, отколкото с убеждението на руските политици, че в сравнение с останалите кандидати Тръмп най-добре би съответствал на техните интереси.

С наближаването на президентските избори през 2020 г. подходът на Русия може отново да се промени. Някои от ранните пропагандни усилия на Кремъл съдействаха за кандидатурата на конгресмена Тулси Габард, което вероятно е свързано с убеждението, че тя подкрепя запазването на режима на Башар Асад в Сирия. Отчитайки разминаването между Габард и болшинството демократи по ключови въпроси на социалната и външната политика, подкрепата на Русия за нейната кандидатура е сходна тази за Тръмп през 2016 г. като всяващ разкол аутайдер.

Русия не се интересува от финалния изход на двупартийните битки в САЩ. Тя е заинтересована да идентифицира и да засили всякакви уязвимости на САЩ.

Опитите за използване на ваксинацията като инструмент, всяващ разкол, показва колко добре руските информационни операции могат да вземат който и да е проблем, да определят как той може да въвлече или разедини американците, и да манипулират дискурса в социалните медии в съответствие с руските цели. Русия ще продължи да използва голяма мрежа от хора и технологични средства, за да накара американците да се обърнат един срещу друг, срещу своите политически лидери, демократични институции и дори фундаментални иновации в областта на общественото здраве.

За да се противопоставят дългосрочно на руските дезинформационни дейности в интернет, САЩ трябва да се въздържат от партиен подход към тази тема, тъй като това в крайна сметка ще е от полза на Русия. Вместо това, трябва да се направи надежден опит за справяне със социалните разделения в обществото, които Русия експлоатира за пропагандните си цели. Само чрез отстраняване на социалните противоречия, САЩ могат да развият дългосрочна устойчивост срещу машинациите на руската информационна война, заключава "Форин полиси".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят