Как съдебните "приятелски кръгове" се подреждат в хранителна пирамида

Как съдебните "приятелски кръгове" се подреждат в хранителна пирамида

Нерегламентираните обвързаности в съдебната система вече се подреждат в йерархични нива, стана ясно от думите на върховния съдия Венета Марковска. Тя разясни как се създават магистратски "приятелски кръгове" на местно ниво. По време на общественото обсъждане на проекта за наредба за атестирането на магистратите в понеделник съдия Марковска поиска премахването на помощните атестационни комисии.

Марковска ги описа като групи за натиск върху определени хора, които предопределят решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Помощните атестационни комисии бяха създадени със сега действащата наредба за оценяване на магистратите. Те са съставени от трима членове от една и съща съдебна институция, които оценяват работата на своите колеги, когато те кандидатстват за повишение. По-късно тази оценка се ползва и от атестационната комисия на ВСС.

Според Марковска на някои места тези атестационни комисии са "приятелски кръгове", които пишат високи оценки на удобните за тях хора, и ниски, когато "искат да разкарат някого". Тя предложи тези групи да бъдат контролирани и от един външен човек.

"Винаги ще се кадрува субективно, когато това се прави от приятелски кръгове", каза Марковска.

Нейните признания осветяват започналото йерархично подреждане на "хранителната пирамида" на корупцията в съдебната система. През последните няколко месеца председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев говори за приятелски кръгове във висшите нива в системата. По думите му хора около ВСС и Съдебната палата взимат задкулисни решения на срещи "върху бели покривки". От Съюза на съдиите в България (ССБ) твърдят същото. Особено популярен стана случаят с 27-годишния Красьо от Плевен, който бе засечен като довереник на кандидатите за шефове в магистратурата.

Извън темата за "приятелските кръгове" новият проект на ВСС за наредба за атестирането на магистратите се хареса на неправителствените и съсловните организации в съдебната система. Преобладаващото мнение бе, че въведените множество нови критерии за оценка ще спомогнат за обективизиране на даваните оценки.

В проекта магистратите ще бъдат оценявани според това дали са наказвани, дали пишат делата си в срок, насрочват ли заседанията в график, имат ли множество забавени дела, какво са показвали за тях проверките на инспектората, натовареност, сложност на казусите, потвърждения на присъди от инстанционния контрол и т.н.

Ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова поиска въвеждането на критерии "инициативност" за прокурорите и "познаване на правото" за съдиите. Според нея така ще се изтъкнат и положителните качества на кандидатите.

От ССБ също подкрепиха проекта за наредба с основен аргумент, че се създава по-задълбочен механизъм за оценка на магистратите. Очаква се ВСС да гласува документа до края на октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от България