Как се е родило плюшено мече Теди – най-популярната детска играчка в света

Гениалната идея да се направи мече от плюш, тоест от мъхеста мека тъкан от лицевата страна, за пръв е хрумнала на германеца Рихард Щайф през 1902 г. Изобретател и художник, той е бил дизайнер в семейната фирма на своята леля Маргарете. Така се е родило мечето "Теди" – неизменен атрибут на детската стая, което в началото носело скучното име 55 РВ (55 см – е "ръстът" на мечето, а РВ – са първите букви на немските думи "плюшен" и "подвижен").

Каква е предисторията? Точно преди 170 години, на 24 юли 1847 г., в обикновеното германско семейство Щайф се ражда Маргарете. Когато тя била на 18 месеца, се разболяла, вдигнала висока температура, краката ѝ се парализирали и трудно използвала дясната си ръка. Три години по-късно лекар в Улм ѝ поставя неутешителната диагноза полиомиелит. Момичето било обречено цял живот да се придвижва в инвалидна количка. Тя обаче била с ведър дух, посещавала училище с помощта на другите деца в семейството и съседите. Тежкото заболяване никога не ѝ попречило да се радва на живота и да се занимава с това, което обича. А тя обичала да шие. Затова и бала записана в шивашко училище, което на 17 години завършила, въпреки непрестанните болки в дясната ръка.

През 1877 г. семейство Щайф открива в градчето Гинген собствен магазин, в който се шиели костюми по поръчка и други неща, полезни за домакинството.

През 1880 се появява парцалено слонче

През 1880 г. се случва наистина историческо събитие. Маргарете Щайф за пръв път е ушила играчка. Това бил неголям парцален слон, който се превърнал в любимец на местните деца, минаващи покрай магазинчето.

Семейният съвет решил да се започне шиенето на играчки в по-голямо количество с цел продажба. През 1886 г. били продадени над 5 000 парцалени слончета.

През 1890 г. братът на Маргарете – Фриц – е построил къща за сестра си, която била пригодена за инвалиди и на чийто първи етаж имало малък магазин.

Първият илюстрован каталог с мотото на Марагарете

През 1892 г. се появил първият илюстрован каталог с нейната продукция, която междувременно разширила асортимента. Освен слончета, се шиели маймунки, кончета, магаренца, камили, прасета, кучета, котки, зайци и жирафи. В каталога присъствало и мотото на Маргарете: "Für Kinder ist nur das Beste gut genug!" (За децата само най-доброто е достатъчно добро!").

През март 1893 г. фабриката е вписана в търговския регистър като "Margarete Steiff, Felt Toy Factory Giengen/Brenz". Играчките за пръв път са представени на търговския панаир за играчки в Лайбциг. Маргарете наема 4 шивачки и 10 домашни работници.

1902 – Ражда се мечето Теди и ...покорява света

Рихард Щайф, любимият племенник на Маргарете, постъпва в компанията през 1897 г. Той е учил в училище за приложни изкуства в Щутгарт, както и в Англия. Неговите рисунки на животни са в основата на много играчки, създадени от фирмата.

В търсене на нови идеи за нови модели, той прекарва дни наред в зоопрака близо до Генген, наблюдавал животните и правил рисунки. През 1902 г. по скица на Рихард Щайф е ушито първото плюшено мече в световната история, чийто лапи се движат, а главата се върти.

Теди – в чест на президента Теодор Рузвелт

Играчката имала фантастичен успех на международните търговски панаири. По-късно на мечето измисли име – Теди. Защо Теди? В чест на президента на САЩ Теодор Рузвелт, който обожавал да ловува мечки, но веднъж, по разкази на очевидци, видял в гората малко мече, захвърлил оръжието и повече никога не стрелял по животни.

Брандът Steiff

За да не бъдат бъркани техните висококачествени продукти и за да предотвратят многобройните евтини имитации, семейство Щайф (по-специално Франц Щайф) разработва брандиран знак "Steiff - Button in Ear". На световното изложение в Сейнт Луис през 1906 г. Маргарете получава наградата Grand Prix, а в края на същата година се основава компанията Margarete Steiff GmbH, чието име се използва и до днес.

Брандът Steiff постепенно придобива световна известност. Търсенето на плюшени мечета нараства едва ли не всеки месец.

В края на първото десетилетие на ХХ век Steiff започва да пуска над милион екземпляра годишно.

Появяват се все нови и нови модели мечета: с шапки и каскети, с кърпа на врата, с панталонки и поли, с очила, със скутери, с книжка в ръка и т.н.

Днес във фирмата Steiff работят над десет дизайнери, а асортиментът включва близо 700 различни модела.

Но както и преди, основният продукт е мечето Теди. Макар и създадена за деца, играчката става любима и на възрастните. Към момента около 60% от произведените от фирмата мечета попадат в ръцете на деца, а 40 процента – в ръцете на колекционери.

Сега по света има около 50 хиляди колекционери на плюшени мечета. Преди няколко години един от редките екземпляри бе продаден на колекционер от Корея за близо 215 хил. евро.

Споделяне

Още от Бизнес