Как се представиха кандидатите

В пленарна зала днес депутатите изслушаха представянето на всеки един от 7-те номинирани кандидати за омбудсман, а след това не можаха да изберат нито един от тях. В петминутни експозета седмината изложиха възгледите си за ролята на бъдещия обществен защитник и намеренията си, ако бъдат избрани на поста.

Петър-Емил Митев обеща да не партийно пристрастен

Лансираният от НДСВ и ДПС Петър-Емил Митев, който всички политически сили извън управляващите определиха като партийно обвързана с бившата БКП и наследилата я БСП кандидатура, започна речта си с това, че е напуснал политиката и не е смятал да се завръща. Липсата на партийно пристрастие, стремежът към професионални решения и стриктното спазване на правилата са основни условия за работата на омбудсмана, заяви Митев.

Според него институцията на омбудсмана ще завърши системата на демократичните институции в България. Омбудсманът трябва да избягва и силата на популизма, и харизмата на конформизма, трябва да защитава гражданите, без да подкопава институциите, заяви Митев. По думите му общественият защитник трябва да допринесе за осъвършенстването на институциите, но без това да става за сметка на ощетяването на гражданите. Основно условие ще бъде взаимодействието на омбудсмана с институциите и преди всичко с парламента, добави той.

Напуснах осветената част от политическата сцена, без намерението да се завръщам, каза политологът. Той обясни готовността си да стане омбудсман с предизвикателството и възможността да участва в изграждането на нова институция, която трябва да допълни и в известен смисъл да завърши системата на демократични институции в страната, е наистина голямо, отбеляза той. Това е огромна, отговорна и нелека задача, допълни Митев.

Той посочи, че във Великото народно събрание е ръководил комисията по парламентарна етика. Този опит бе съществен, комисията разгледа повече от 150 казуса и взе всички решения с абсолютно мнозинство, отбеляза той и припомни за съществувалата тогава конфронтация.

Анна Караиванова: Прокуратурата да преследва родители, които не плащат издръжка

Неплащането на издръжка за дете отново да стане престъпление от общ характер и да се преследва от прокурора, а не от засегнатите родители. Това обеща да поиска номинираната от БСП Анна Караиванова, ако бъде избрана за омбудсман.

Като се опря на дългия си прокурорски стаж, тя заяви, че прокуратурата най-силно защитава правата на гражданите. Тя се позова на думите на Филчев, че държавата не защитава тази институция и заключи, че и един обществен защитник няма да се справи с защитата на гражданите, защото трябва да се бори с администрацията.

В България няма опит и традиции, но в същото време зная, че гражданите в нашата страна отчаяно се нуждаят от закрила срещу несправедливостта, срещу наглото отношение и бездействие на всякакви държавни и общински органи и големи монополисти, каза Караиванова. От най-низшите до най-висшите органи, дейци на администрация се гаврят понякога с гражданите и те търсят отчаяно на кого да се оплачат, заяви тя.

Димитър Гочев: Омбудсманът може да върне доверието на гражданите

Кандидатът за омбудсман Димитър Гочев изрази надежда, че когато институцията обществен защитник започне да функционира, тя ще допринесе не само за гарантиране на законните права на гражданите, но и за установяване на доверие на гражданите към българската държава.

Свидетели сме на отслабващото доверие на гражданите към органите на държавната власт и ако общественият защитник функционира правилно и успешно, той би могъл да възстанови или да помогне за възстановяване на това доверие, допълни той. Общественият защитник е много важна правозащитна фигура, която ще запълни празнотата в механизмите на защитата не само на основните човешки права, но и всички останали права, които законодателството предоставя на българските граждани, заяви още Димитър Гочев.

Проф. Джеров: Първата задача е да поправя съдебната грешка с медиците

Основната, първа задача на бъдещия омбудсман ще трябва да бъде свързана с установяване на сериозни връзки с омбудсманите на другите европейските парламенти, за да може да помогне за решаване на тежката задача пред България - да се изправи съдебната грешка, постигнала нашите пет медицински сестри, каза Александър Джеров от парламентарната трибуна и бе аплодиран от залата.

Джеров посочи, че осъдените в Либия медицински сестри са български граждани, а омбдусманът не трябва да се затваря само вътре в държавата, а трябва да мисли за нарушените права на всички български граждани. Той отбеляза, че институцията на обществения защитник е нова за България, а това означава, че лицето, което ще бъде избрано за омбудсман, трябва добре да осъзнава своите задължения. В своята дейност омбудсманът е подчинен на закона, на конституцията и на приетите международните задължения, каза Джеров.

Според него, общественият защитник трябва да поддържа сериозна връзка с ръководството на парламента, с депутатите, с министрите и с другите институции, за да може да се стреми към отстраняване на онези несправедливости, които биха произтекли от действията на съответните държавни и административни органи. Джеров отбеляза, че своите качества е доказал като депутат в Народното събрание.

Кирил Милчев: Омбудсманът трябва да има достъп до класифицирана информация

Не мога да разбера дали една личност, която се е утвърдила в друго измерение, може да вложи цялата си енергия, за да създаде необходимата представителност на институцията, посочи при представянето си депутатът от НДСВ Кирил Милчев, явно визирайки някои от опонентите си. Милчев отбеляза също, че бъдещият омбудсман трябва да може да ползва и класифицирана информация, защото той ще бъде и омбудсман на въоръжените сили.

С това, че досега България нямаше омбудсман, се пропусна много, но едно от най-важните неща е, че не ангажирахме европейския омбудсман с проблемите на българските медици в Либия, каза още депутатът. По думите му европейската институция на омбудсмана би помогнала много в целия процес на обща ангажираност с проблема на българските медици в Либия. Според него, личността на омбудсмана трябва да отговаря на критериите, дадени в най-общия план на т.нар. "морални измерения". Омбудсманът трябва да е диалогичен човек, който не само да изслушва, но и енергично да работи, за да защитава правата на човека в България, посочи Милчев.

Станислав Димитров се обяви за право на индивидуална жалба до КС

Заедно с дейността на обмудсмана да се приеме и идеята за право на индивидуална конституционна жалба, за да може всеки един гражданин да сезира Конституционния съд, призова Станислав Димитров. Според него така правата на гражданите ще се доближат до стандартите в Европейския съюз. Институцията омбудсман ще бъде много полезна, посочи Димитров и заяви, че дори да не бъде избран, той ще съдейства на бъдещия обществен защитник.

Емануил Георгиев: Мога да пазя тайните на гражданите

В България институцията омбудсман е нова, тя е регламентирана със закон и изисква от обществения защитник да бъде личност, която в своята дейност се подчинява единствено и само на върховенството на закона и да защитава правата и свободите на гражданите, каза Емануил Георгиев.

Ако омбудсманът не бъде подкрепен от своя заместник, който трябва да бъде избран от парламента, и не създаде стройна администрация, може да бъде обречен на провал, подчерта Георгиев. Той отбеляза, че в закона за омбудсмана са посочени правата на обществения защитник, който трябва да съблюдава законите, има възможности да сезира държавните институции за нарушаване на права на гражданите, както и да извършва проверки по подадените от граждани сигнали. Георгиев подчерта, че от 1978 г. работи като адвокат и има нагласата да пази тайните на своите доверители.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?