Как се разви опитът за преврат

Опитът за военен преврат в Турция започна в късния следобед на петък (15 юли), когато танкове блокираха двата моста над Босфора в Истанбул. Множество войници излязоха по улиците, а военни самолети бяха заснети да прелитат ниско над Анкара.

Малко след 23 часа вечерта групировката на военните, наричаща себе си “Съвет за мир в родината“, обяви от превзетата държавна телевизия, че е поела властта и блъфира, че държавното ръководство е арестувано.

По-късно се разбра, че единствените задържани са висши военни, които са отказали да се включат в преврата или не са били уведомени за него, защото са сметнати за ненадеждни.

Групировката обяви, че в страната се въвежда полицейски час и военно положение. Обявената цел на преврата бе да се “възстанови конституционния ред в Турция, демокрацията, човешките права и свободи“.

В декларацията се допълваше, че демократичният светски ред в страната е бил подкопан от сегашното правителство и трябва да се приеме нова конституция.

По същото време от друга телевизия президентът Реджеп Тайип Ердоган, който бе заварен от събитията на почивка в югозападна Турция, призова хората да защитят демокрация и да излязат на улиците. Хиляди откликнаха на призива му и започнаха боеве с превратаджиите главно по улиците на Истанбул и Анкара.

Ердоган излетя за Истанбул, обяснявайки, че Мармарис е бил бомбардиран от метежниците. Турският парламент в Анкара също бе бомбардиран от хеликоптер под контрола на превратаджиите. Депутатите се бяха скрили в бомбоубежища.

Друг хеликоптер бе свален от силите на режима. Между полунощ и 3 часа страната се люлееше на ръба на гражданската война.

Тогава пушилката започна да се раздига и се разбра, че по-големите части от армията, полицията и специалните служби са останали лоялни на Ердоган. Зачестиха съобщенията в турските и международните медии, че военният преврат клони към провал. По улиците на Анкара и Истанбул все още се водеха боеве. От едната страна застанаха лоялните полицейски части, военните и цивилните привърженици на Ердоган, а от друга военните и жандармерийските части, подкрепили преврата.

Спецслужбите, останали под контрола на властите, се включиха активно, издирвайки водачите на преврата.

Около 3 часа сутринта премиерът Бинали Йълдъръм съобщи, че няколко водачи на преврата са задържани. “Демокрацията победи. Отговорните за станалото ще бъдат наказани. Народът ни даде властта и само той може да ни я отнеме“, каза той.

Държавният преврат в Турция е предотвратен, каза говорителят на турското разузнаване Нух Йълмаз. Той обяви, че превратът е бил организиран от командването на Военно-въздушните сили съвместно с жандармерията.

Задържани още през нощта бяха началникът на жандармерията в Бурса Юрдакула Акуша, както и десетина войници, опитали се да проникнат в президентския дворец в Анкара. Полицията арестувва четиримата войници и един офицер, превзели турската държавна телевизия ТРТ.

След освобождаването на телевизията и тя възобнови излъчването си. Малко по-късно блокираното от танкове летище "Ататюрк" в Истанбул бе "освободено" от хиляди граждани.

Това даде възможност на президентът Реджеп Ердоган триумфално да кацне в Истанбул, приветстван от хиляди свои привърженици. Още от "Ататюрк" той обяви, че “предателите ще бъдат наказани тежко“.

Ердоган даде началото на чистката в армията, която прерасна в чистка в съдебната система. Властите обвиниха хората на Фетхуллах Гюлен, че стоят зад военния преврат.

Двете основни опозиционни партии в Турция – Народно-републиканската и Партията на националистическото действие - се обявиха против преврата и в защита на законно избраната власт.

Сподвижници на Фетхулах Гюлен от САЩ отхвърлиха обвиненията, че той стои зад преврата. По това време в социалните мрежи се говореше усилено, че превратът може и да е постановка с цел управляващите с цел да затвърдят властта си.

До 21 часа в събота властите все още не бяха успели да разчистят всички огнища на съпротива. Жертвите към този момент са над 265 души, от които 161 цивилни и 104 войници. Ранените близо 1500, а арестуваните военни са близо 3000. Сред тях са петима генерали и 29 полковници.


Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?