Как шестте тона амфетамини, хванати във Варна, се свиха до 2.5 тона

Как шестте тона амфетамини, хванати във Варна, се свиха до 2.5 тона

Преди четири дни Апелативната прокуратура във Варна обяви, че са заловени шест тона амфетаминопроизводни на пристанище Варна – Запад. Пратката е открита в контейнер, пристигнал от Китай, а получателят ѝ е гражданин от ЕС. Обявено бе, че става дума за 300 чувала, които са декларирани като лимонена киселина.

Във вторник във Варна бе дадена специална пресконференция, на която откритото количество наркотици рязко се сви до 2.5 тона, а чувалите станаха 600. Повечето медии отразиха това събитие като нов случай и така по-невнимателните граждани, които са отчели и двете новини, вероятно са останали с впечатление, че властите са заловили общо 8.5 тона дрога за по-малко от седмица.

Това обаче не е така. Проверка на Mediapool установи, че първата информация, съобщена от варненската прокуратура, е грешна. Държавното обвинение явно много е искало да се похвали бързо с големия удар и е съобщило на практика фалшива новина.

От Агенция "Митници" уточниха пред Mediapool, че общото заловено количество наркотици е 2.5 тона. Амфетаминопроизводните са били разположени "шахматно" сред заловените чували с лимонена киселина. Целта е била да се минимизира риска, защото при проверка властите биха могли да уцелят чувал с легалната субстанция.
 
Във вторник властите съобщиха, че е заловено амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето- ацетамид, известно още като АПАА. Това е нов вид силен прекурсор за производство на наркотици. Цената при реализация на подобно количество АПАА от нелегални разпространители възлиза на над 500 милиона евро. Ударът е бил направен от служители на Агенция "Митници".

Стоката е пристигнала с контейнер от Китай, като е декларирана като лимонена киселина - 600 торби по 25 кг. По метода "анализ на риска", контейнерът е попаднал в предварителната селекция за проверка от "Митническо разузнаване и разследване" и "Борба с наркотрафика" в Митница-Варна.

Митничарите са били доста старателни. Те са прегледали общо 300 чувала с лимонена киселина преди да се натъкнат на прекурсорите.

Основен потребител на този тип прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици са засичани и в Централна и Източна Европа.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?