Как ще изглежда новият площад "Св. Неделя" в София

Студиото на италианския архитект Масимилиано Фуксас спечели конкурса за реконструкция на пространството

Как ще изглежда новият площад "Св. Неделя" в София

Стъклени високотехнологични навеси, които се използват като лампи, но и като система за събиране на дъждовна вода за напояване, сухи фонтани, нови настилки, археологически разкопки под стъклен похлупак. Това са част от решенията, предложени в проекта, спечелил архитектурния конкурс за обновяването на пл. "Св. Неделя" в София. Той е направен от архитектурното студио на известния италиански архитект Масимилиано Фуксас.

Основната цел на проекта е да превърне площада в сърцето на града, да го освободи от колите и да го направи пешеходно пространство, което привлича хората и ги кара да прекарват повече време там.

Проектът на студио "Фуксас" е класиран на първо място с гласовете на почти всички членове на международното жури на конкурса. Единствено арх. Борислав Игнатов, който участва в журито като председател на Камарата на архитектите в България и в момента е общински съветник от "Демократична България", е с особено мнение.

Според изчисленията на проектантите обновяването на площада, както е предложено от тях, би струвало на общината около 17 млн. лева. Тепърва обаче ще се прави работен проект за ремонта. Плановете на местната власт са той да е готов през следващата година, а работата по площада да започне реално през 2021 г. Пари ще се търсят, както от собствените приходи на общината, така и от европейски програми.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че за нея най-важно е проектът да може да се осъществи, а не просто да е красив на картинка.

Проектът

До последния етап на конкурса за обновяването на площад св. "Неделя" бяха допуснати 7 екипа, които бяха избрани след оценка на опита и портфолиото им. Те бяха поканени да представят идеите си за новия облик на един от основните площади на София.

В петък журито обяви, че на първо място е класиран проектът на студио "Фуксас". Обяснението е, че този проект е реалистичен, ненатрапчив и с респект към културното наследство. Според председателя на журито Малина Едрева модерността чрез високотехнологичните навеси присъства елегантно и семпло.


Илюстрация: Студио "Фуксас"

Проектът предлага запазване на трамвайната линия, която минава през пл. "Св. Неделя". Тя ще се използва за разделяне на пространството на две. От страна на бул. "Александър Стамболийски" ще е парковата част. Растителността в нея обаче ще е ниска, тъй като заради археологическите останки под площада на него не можело да се засаждат големи дървета.

Останалата, по-голяма част от площада ще е с нова настилка и ще е пешеходно пространство, както и такова за отдих, срещи. Именно там е планирано разполагането на модернистичните стъклени навеси, които имат няколко функции. Те ще произведат електричество чрез фотоволтаици, което може да се ползва за зареждане на телефони, таблети, лаптопи и други. През нощта с този ток площадът ще се осветява. Освен това въпросните навеси трябва да събират и дъждовна вода, която да се използва за напояване, както и за захранване на фонтаните.

Археологическите разкопки зад църквата ще бъдат експонирани на долното ниво на площада и покрити със стъклен похлупак.


Високотехнологичните навеси, които имат няколко функции. Илюстрация: Студио "Фуксас"

Предвижда се около площада да има станции за наемане на велосипеди, а в уличките наоколо да се разполагат и коли за споделено пътуване.

Ул. "Съборна" трябва да стане пешеходна. Същото е предвидено и за част от бул. "Ал. Стамболийски".

Особено мнение

"Подписах с особено мнение", коментира един от членовете на журито арх. Борислав Игнатов. Основният му мотив са условията за конкурса, които включваха предварителен подбор на базата на опита на кандидатите. Според него конкурсът трябвало да е открит, за да се съберат повече свежи идеи. В сегашния му вариант имало и компромисни и не добри проекти въпреки известните имена на участниците.


Пл. "Св. Неделя" не е обновяван от години. Последно общината само пренареди част от плочките, разместени и изпочупени от минаващите по тях автомобили. Сн. Mediapool

Според Игнатов проектът, класиран на първо място, ще е скъп за поддръжка. От една страна, стъклените осветителни тела или навеси, ще са скъпи заради високата си технологичност. "Трябва и всеки ден да се бършат от прах и кал", коментира Игнатов.


Илюстрация: Студио "Фуксас"

Според него покриването на част от площада със стъкло (над археологическите разкопки) също не е удачно, тъй като ще трябва да се чисти често при дъжд и сняг.

Планове

Главният архитект Здравко Здравков си постави за цел обновяването на площада да е факт до края на този мандат на Йорданка Фандъкова като кмет на София. Според него работният проект трябва да е готов през следващата година, а работата по него да започне през 2021 г.

Според сметките на проектанта изпълнението на проекта ще струва 17 млн. лева. Възможни са обаче и промени спрямо идеята - високотехнологичните навеси може да бъдат намалени като брой, например, обясни Малина Едрева.


Илюстрация: Студио "Фуксас"

Според Фандъкова средства за изпълнението на проекта ще се търсят, както от собствените приходи на общината, така и от европроекти.

Здравков пък си пожела "това място да стане най-сниманото във Фейсбук и Инстаграм".


В момента част от площада се използва като паркинг. Сн. Mediapool

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?