Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Как ще паднат лихвите?

8 коментара

Лихвите по банковите кредити зависят от цената на финансирането, конкуренцията и рисковия профил (плюс регулативните изисквания). Съответно, лихвите могат да паднат при промени в тези фактори.

1. Цена на финансирането

Лихвите могат да са по-ниски ако има огромно и евтино външно финансиране (както преди кризата) или огромно и евтино вътрешно финансиране (което още не сме виждали в България).

1.1. Вътрешно финансиране

Увеличаването на местните спестявания е начин цената на вътрешното финансиране да намалее, т.е. лихвите по депозитите да станат по-ниски. Това вече започна да се случва и ще продължи, ако спестяванията продължават да растат и постепенно изместват по-скъпите начини на финансиране.

1.2. Външно финансиране

Външното финансиране е свързано както с притока на чужди финанси към страната, така и с цената на това финансиране, т.е. изискваната лихва. В момента рисковата премия за България е 300-350 базисни точки, т.е. чуждото финансиране с оскъпява с 3-3.5% заради заплащането на този риск. Повишаването на доверието към икономическата и бюджетната политика на страната (бизнес среда, бюджетна стабилност, кредитен рейтинг и пр.) ще намали тази рискова премия и ще намали цената на външното финансиране – а и ще го направи по-обилно.

Разбира се, цената на външното финансиране би спаднала и ако България стане член на Еврозоната – защото тогава директно банките ще имат достъп до ЕЦБ. Но, влизането в Еврозоната би имало други разходи (най-малкото, ще трябва да даваме пари на Гърция и други проблемни страни).

2. Конкуренция

Ако някой голям нов играч навлезе на банковия пазар с желание да спечели пазарен дял, той би могъл да окаже влияние, особено ако разполага с евтино финансиране. Това е свързано с т. 1.2., тъй като желанието за навлизане в страната и цената на финансиране са свързани с рисковата премия и доверието към страната.

3. Рискове

Вече коментирахме в т.1.2. рисковата премия на страната, която заплащат всички ползващи чуждо финансиране (държава, банки, фирми и пр.). Но това не е единственият риск. Рискове възникват и от икономическата ситуация (вероятност за фалит, вероятност от обезценка на обезпеченията, липса на купувачи за обезпеченията и пр.), както и от процедурите за събиране на лоши вземания (бавните процедури, масовите измами за заобикаляне на плащанията и пр.).

По-реформаторска икономическа политика и подобряване на процедурите за събиране на вземанията, включително междуфирмените, биха намалили значително рисковете.

4. Регулативни изисквания

Изискванията за поддържане на ликвидност, капитал, плащане на вноски във фонда за гарантиране на влоговете и пр. не са безплатни, те също добавят към цената на финансирането.

От друга страна, обаче, ако няма достатъчно капитал и ликвидност, тогава финансовата паника би струвала многократно повече. В ЕС са гарантирани депозитите до 100 хиляди евро и цената на тази гаранция се пренася в лихвите чрез регулативните изисквания (което е по-добре отколкото данъкоплатците да понасят тежестта).

*Публикувано в Блога за икономика

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #8

  Как ще паднат лихвите? Според българските банкери, ако изобщо има такива, като се увеличи главницата на кредита.

 2. Анонимен
  #7

  Освен че ги финансира БНБ ми и майките банки могат да зимат на 1% от ЕЦБ-то и да си ги дават на шибаните Българи на 10%. После не трябвало да влизаме в Еврозоната - що? Аре да видим кво ще стане ако се промени закона за потребителските кредити и "референтен курс" и се създаде Омбудсман? :)

 3. Анонимен
  #6

  "огромно и евтино вътрешно финансиране (което още не сме виждали в България" Пълна лъжа, финансира ги БНБ на 0,18%.Давай Дянков, намали лихвите!

 4. Анонимен
  #5

  Райфайзен банк Германия ипотечен кредит 6%! Райфайзен банк България ипотечен кредит 9%! Заврете си дето слънце не огрява обясненията алчни банкери,крадци и мародери на българският народ!

 5. emma
  #4

  А днес в пресата се появи информация,че банките печелят по 1000 лв.на минута.....печатница за пари.....

 6. Анонимен
  #3

  Ангелов, престани да говориш глупости
  по1. Лихвите са ниски, когато има прозрачни регулации. Българската финансова мафия няма образователен капацитет да води банките според световните финансови закони, затова чака на евтино финансиране???
  по1.1. Кой определя лихвените проценти по депозитите - банките. Само,че те са задръстени с пари на съмнителни собственици и затова се поддържат високи %-и по привлечените средста. Къде в разумния свят има лихви от 4-5% по депозити в период на световна криза???
  по2.

 7. Анонимен
  #2

  Забравете лихвите по кредитите да паднат до средноевропейските. Като гледам изброенита възможностти единствената вероятна е в точка 1.1 - вътрешно финансиране. Това обаче означава противопоставяни на интересите на вложители и кредитополучатели. Просто вложителите ще си изтеглят жлоговете и ще си вложат парите в нещо друго.

 8. Анонимен
  #1

  Всички тези рискове, за които става дума, се преценяват от банките за определяне на лихви, които да им носят максимална печалба. Но дали лихвата за максималната печалба на банките съвпада с оптималната лихва от гледна точка на икономическото развитие. Банките са късогледи и гонят моментната максимална печалба, а не дългосрочната, от която и те биха имали полза. Затова е необходимо някой по-далновиден да им подсказва.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.