Как ще се броят бюлетините в САЩ

Как ще се броят бюлетините в САЩ

Милиони американци вече гласуваха, но всеки щат има различни правила кога може да започне броенето на бюлетините. Това означава, че резултатите ще излизат по различно време, може би дни или седмици след изборния ден, предава Асошиеайтед прес.

На някои места изборните комисии могат да започнат да обработват бюлетините седмици преди изборния ден. Тоест служителите могат да започнат да проверяват информацията за гласоподавателите, като в същото време вадят бюлетините от пликовете и ги подготвят за преброяване. При това положение те вече са готови за преброяване в изборния дени, което ще ускори обявяването на резултатите.

Само че не е толкова просто.

В някои от най-критичните оспорвани щати законите забраняват предварителна обработка на бюлетините. Така че на 3 ноември, в деня на изборите, служителите ще трябва да следят как върви присъственото гласуване, като същевременно обработват безпрецедентния брой гласове, подадени по пощата. Това вероятно ще забави обявяването на резултатите и ще увеличи вероятността от големи закъснения, ако преброяването на пратените по пощата бюлетин отнеме повече време от преброяването на пуснатите лично в урните.

Президентът Доналд Тръмп нееднократно е предупреждавал, че може да има изборни измами, без да привежда някакви доказателства. Затова има опасения, че той ще се възползва от забавянията в огласяване на резултатите, за да обяви изборите за нелегитимни. Тази година резултатите може да са готови по-късно от обикновено заради промяната в начина, по който гласуват хората, а не заради злоупотреби или измами.

Ето още една подробност, добавя Асошиеайтед прес. Закъсненията в работата на Пощенската служба в цялата страна пораждат опасения, че бюлетините може да не пристигнат навреме, за да бъдат преброени. Републиканците, включително щабът на Тръмп, заведоха съдебни дела, за да попречат на изборните комисии да броят бюлетини, доставени след края на изборния ден.

Например в Пенсилвания ще бъдат преброявани гласовете, пристигнали по пощата до три дни след изборния ден. До това решение се стигна след интензивна правна битка, стигнала миналата седмица до федералния Върховен съд. Републиканците подадоха още един иск срещу удължаване на времето за преброяване. Освен това Пенсилвания не позволява предварителна обработка на бюлетините, получени по пощата, което допълнително усложнява нещата.

В Мичиган - друг горещо оспорван щат - апелативен съд отмени 14-дневното удължаване на преброяването. Това накара ръководството на щатската изборна комисия да прикани гласоподавателите да гласуват лично, вместо да ползват пощата. Подобни удължавания бяха отменени от съдилища в Уисконсин и Индиана.

По БТА

Споделяне

Още от Свят