Как ще управляват талибаните? Евакуацията и несигурността продължават

Новите лидери на Афганистан – един от най-големите престъпни и терористични картели в света

Сн. ЕПА/БГНЕС

Талибаните имат намерение да съставят съвет за управление на Афганистан, в който ще бъдат включени 12 души, в това число и няколко членове на предишното правителство на страната, подкрепяно от САЩ, съобщи изданието "Форин полиси".

Най-влиятелните хора в съвета ще станат съоснователят на движението на талибаните Абдул Гани Барадар, ръководителят на военната комисия в движението молла Якуб, син на съоснователя на талибаните молла Омар, а също и Халил Хакани, високопоставена фигура в мрежата Хакани, отговорен за някои от най-големите терористични атаки в последните 20- години и един от терористите в черния списък на ООН и на САЩ.

Взети заедно тези мъже представляват един от най-големите престъпни и терористични картели в света.

Талибаните си докарват милиарди долари на година от производството и трафика на хероин и метамфетамини, както и от контрабанда на мрамор, литий и скъпоценни камъни, припомня изданието.

Талибаните искали да видят в състава на управляващия съвет и Ахмад Масуд, сина на полевия командир Ахмад Шах Масуд, който организираше съпротивата срещу тях при първото им управление.

Сега синът на Масуд оглавява силите, противопоставящи се на талибаните в провинция Панджшер.

Като цяло талибаните не искали да възстановяват поста на президент на Афганистан или пък да има какъвто и да едноличен лидер, посочва изданието.


На този фон "Вашингтон пост" разпространи неофициална информация, според която директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс е имал тайна среща с лидера на талибаните Абдул Гани Барадар.

Според правителствени източници, цитирани от изданието, двамата са провели среща лице в лице, като това е първата подобна среща на най-високо ниво, откакто талибаните поеха контрола над столицата на Афганистан Кабул.

Евакуацията продължава при неясни условия

На този фон западните държави продължават да евакуират гражданите си и афганистанци, които са работили за тях.

"Байдън е притиснат между съюзниците си и талибаните във връзка с крайния срок на евакуацията на чужденци и уязвими афганистанци от Афганистан", обобщава в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Изданието посочва, че сред държавите от Г-7 Великобритания и Франция искат удължаване на крайния срок, но талибаните едва ли ще се съгласят.

Американският президент Джо Байдън е изправен пред унизителната перспектива талибаните да наложат вето върху всяко подобно забавяне, отбелязва британското издание.

Предложението за удължаване на срока показва колко е уязвима позицията на Запада в Афганистан, тъй като водещите световни демокрации са принуждени да молят талибаните да им позволят да удължат евакуацията с поне няколко дни.

Изданието цитира говорителя на талибаните Сухаил Шахин, който казва, че оставащите американски и други чужди войници на летището в Кабул трябва да се изтеглят в съответствие със споразумението за крайния срок, установен от президента Джо Байдън, съобщи БТА.

Вестникът привежда думите на Шахин, че "в противен случай това ще бъде нарушение . . . и нашето ръководство (на талибаните) ще вземе решение (как) да реагира на подобно нарушение".

Изданието цитира съветника по националната сигурност на президента Байдън Джейк Съливан, който не изключва възможно удължаване на крайния срок и заявява, че САЩ са в "контакт с талибаните и се консултират с тях за всеки аспект на това, което се случва в Кабул в момента, за това, което се случва на летището".

Съливан отбелязва, че въпреки тези разговори, крайното решение за удължаване на срока ще бъде взето от американския държавен глава.

Крайният срок може да бъде удължен

САЩ се опитват да установят колко са в момента техните граждани в Афганистан, а Байдън претегля възможността да удължване на евакуацията, на което талибаните категорично се противопоставят, пише в заглавие в."Уолстрийт джърнъл".

Изданието посочва, че на фона на влошаването на логистичните условия на летището в Кабул правителството на Байдън ще обсъди със съюзниците си възможно удължаване на срока на евакуацията по време на срещата на Г-7 днес, в момент, когато до крайния срок до 31 август остават едва 8 дни.

В неделя Байдън е обсъдил с военните си съветници евентуалното удължаване на крайния срок за евакуацията, съобщава в."Уолстрйт джърнъл".

Американското издание отбелязва, че държавният департамент не знае точния брой на останалите в Афганистан американци, които в началото на евакуацията бяха между 10 000 и 15 000.

По време на преки разговори с американски представители в Кабул талибаните са заявили, че няма да приемат никакво удължаване на крайния срок за евакуация и не могат да гарантират, че останалите след 31 август американски войници няма да станат обект на атаки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?