Как синдикатите ползват за "свои нужди" държавни имоти

Как синдикатите ползват за "свои нужди" държавни имоти

Одит на Сметната палата в Областната управа на Перник за периода 2008-2009 г. е констатирал куп нарушения, като материали от одита са предадени на прокуратурата, съобщиха от палатата в сряда.

Констатациите, съдържащи се в тези части, са за предоставени държавни имоти за безвъзмездно управление и за извършени замени, уточниха от одитната институция, но не дадоха повече подробности поради законовата забрана да коментират документи, предадени в прокуратурата. По същата причина тези части от одитния доклад не са качени на страницата на Сметната палата.

От поместените на сайта части от доклада обаче става видно какво "стопанско" поведение има местната структура на КНСБ, а и на КТ "Подкрепа", но в по-скромни размери.

Двете местни синдикални централи получават от областната управа държавни имоти за безвъзмездно ползване и сръчно се възползват от тях за собствена изгода и зад гърба на държавата. Която от своя страна пък не предприема никакви мерки, за да спре далаверата.

На 16 март 2006 г. областният управител на Перник предоставя на национално представените синдикати право на безвъзмездно ползване на сграда - частна държавна собственост в Перник с обща площ около 2.5 декара. Синдикалните централи могат да ползват предоставените помещения в сградата за нуждите си, но без да ги преотстъпват на когото и да било и под каквато и да било форма.

Договор на държавата със синдикатите за безвъзмездно отдаване на помещенията няма. Има само заповеди на областния управител за отдаването.

Проверката на Сметната палата установява, че целият партерен етаж на сградата е превърнат в 15 магазина. От тях КНСБ е предоставила 12 магазина на наематели, откъдето прибира неизвестен по размер наем. Преотстъпен под наем е и киноклубът в сградата, превърнат в казино и дискотека, която е затворила врати през есента на 2009 г.

От 10 други помещения на първия етаж КНСБ ползва едно за склад, а останалите 9 са дадени под наем на езиков център.

На петия етаж на сградата от шестте помещения, предоставени на КНСБ безвъзмездно, пет се ползват от ДФ "Земеделие” съгласно сключен договор за съвместна дейност и сътрудничество с КНСБ. Друго помещение, дадено на КНСБ, е преотстъпено под наем на фирма "Метал-97”.

Документите за наемите не са показани на одиторите, защото били в централата на синдиката в София.

По същия начин, но по-скромно, е действала и местната структура на КТ "Подкрепа". Синдикатът получил седмия етаж на същата сграда със заповед на областния управител от 27.10.2005 г. Договор за ползването на етажа няма. От деветте помещения на етажа "Подкрепа" ползва шест, а три са преотстъпени под наем на различни организации. Документи за наема също не са дадени на проверяващите.

На други два синдиката - Национален професионален съюз и Национален синдикат "Защита” - са били дадени помещения през 2005 г. в същата сграда за срок от три години, изтекъл през 2008 г. До днес синдикатите си стоят в предоставените помещения, но никой не им е потърсил сметка какво правят там след изтичането на срока.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?