Как скандинавците си присвоиха авторските права върху "Мила Родино"

Снимка: БГНЕС

ШОК! БОМБА! Някой е откраднал авторските права върху българския химн! Такова твърдение напълно се вписва в истеризиралата до крайност атмосфера на социалните мрежи, в която всекидневно: норвежци отвличат бели деца, за да ги предадат на черни гей-двойки; ученици в Перник са карани да рисуват полови органи в час; срещу България има световен заговор; а баба Ванга е предсказала идването на всеки нов политик с думите "Ке дойде!". Тия дни, скоро.

Всеки ден нова стъпка от "Мила Родино" към "Kleta Maika Balgaria".

И не е чудно, че преди няколко дни се появи точно такава теория. Т.нар. присвояване на авторските права върху "Мила родино" тръгна от социалните мрежи, пренесе се в телевизиите и пое на поход из редица сайтове. Но за какво всъщност става въпрос?

Youtube ми каза

На 9 февруари Пламен Пасков, кандидат за евродепутат на последните избори от партия "Възраждане", публикува във фейсбук-група, носеща неговото име, историята за авторските права върху химна. Той твърди, че бил на протеста, организиран от партия "Възраждане" пред Министерството на регионалното развитие на 27 януари. Тогава имаше сблъсъци с МВР, а полицаите използваха лютив спрей срещу протестиращите. Сред обгазените бе и лидерът на партията Костадин Костадинов.

На протеста звучал българският химн, а хората пеели. Пасков заснема видео. По-късно се опитва да качи записа в Youtube. Алгоритъмът обаче му казва, че с качването на въпросния клип има опасност да наруши авторските права на друг човек. Указаното име на правоносителя е Tommy Stig Sune Hansson. По този повод Пасков пише следните редове:

"...Простичко казано, колонизаторът е присвоил авторските права над българския държавен химн, тези права са монетизирани, но не за нас, и не за българи, и същият този колонизатор си е присвоил и упражнява правото си да наказва всеки, който възпроизвежда и дори пее (!!!) този откраднат от него химн на друга държава.

Разбираемо - колонията не е държава и няма право на химн, който да е неин.

Всичко в най-добрите англосаксонски колонизаторски традиции, нищо необичайно. Можете да питате за коментар умнокрасивите от психо-десния сектор, които с нездрав блясък в очите и квадратен поглед са готови да ви изрецитират като дресирано пале веднага, че колонизацията на България е теория на конспирацията от луднали националисти и шовинисти."

https://www.mediapool.bg/gal/86/orig_e3a1a4fbefe777e3e87348de466d531f.jpg

На следващия ден Пасков гостува в телевизия Евроком, където разказва същата история, заявявайки: "Ако ние бяхме държава, а не колония, трябваше до утре да има остра реакция срещу подобна политика на Youtube".

Междувременно историята се споделя и коментира усилено из социалните мрежи. Един автор даже твърди, че е проучил казуса и изводът е, че през 2010 г. "компанията-собственик" (която и да е тя б.р.) е откупила авторските права върху химна от българското правителство. И излиза със следното заключение:

"Договорът е за следващите 25 години – т.е. до 2035 г. трябва да плащаме такси за ползване на химна си".

Кой е "колонизаторът"?

Посоченият от Youtube носител на авторските права върху "Мила Родино" Tommy Stig Sune Hansson е шведски музикант. Той участва в създаването на двоен албум с име "Национални химни". Албумът е издаден през 2004 г.

Освен химна на България, в албума са записани и химните на десетки други държави. Двата албума са аранжирани от Ossi Bashiri, Jan Hasenoehrl и Tommy Hansson. Днес могат да се открият в много популярни платформи като Youtube и Spotify, продават се и в Amazon.

И тримата са известни музиканти – Hasenoehrl, например, е популярен тромпетист, а Bashiri има собствена компания.

В случая обаче важен е шведът Tommy Hansson, макар и не толкова известен. Той се занимава предимно с аранжименти. Името му се появява и в други подобни албуми – например компилация с рокендрол парчета от 50-те години на миналия век.

Справка в Youtube показва, че в профила му са публикувани множество аранжименти на национални химни от посочения албум. Към всяко клипче има подробно описание на текста, музиката и историята на написването на химните, посочени са и техните автори. Там е и "Мила Родино". Същият аранжимент е качен и от друг участник в албума – Ossi Bashiri.

https://www.mediapool.bg/gal/86/orig_d24f2daaf9dd613a6a15bd29b750fdc5.jpg

Монетизираме

Истината е, че Hansson не може и няма как да си присвои авторските права върху българския химн. Но той може да претендира защита на собственото си изпълнение или аранжимент, както и е направил.

А авторските права върху "Мила Родино" не могат да бъдат откраднати или присвоени, защото са погасени по давност, т.е. няма ги.

Автор на песента е Цветан Радославов, който я пише през 1885 г., докато пътува обратно към България, където по това време се води войната със Сърбия, последвала Съединението. Според българския закон авторското право продължава през целия живот на автора на произведението и 70 години след смъртта му.

"Тъй като Цветан Радославов е починал през 1931 г., химнът е станал обществено достояние през 2001 г. Това означава, че към днешна дата той не се ползва с авторскоправна защита и може да бъде използван свободно от всеки", обясни за Mediapool Сиянна Лилова от адвокатско дружество "Господинов и Генчев", която е автор на публикации по темата за авторското право в Youtube.

Тъй като "Мила Родино" е освободена от авторски права никой не би следвало да иска премахването на съдържание от интернет. А колкото до въпроса дали кой и дали печели от подобни клипчета, юристката поясни:

"Tommy Stig Sune Hansson има права само върху собственото си изпълнение и той може да монетизира само него, т.е. случаите, в които някой директно копира и качи в YouTube неговия аранжимент без разрешение.

В Youtube в момента има десетки записи на оригиналния аранжимент на българския химн, които са напълно законни, имайки предвид изтеклия срок на авторскоправната защита върху "Мила Родино". Нито един автор на кавър, ремикс или каквото и да е друго производно произведение няма право да иска тяхното премахване", казва Лилова.

Грешка

В случая най-вероятно става дума за грешка и объркване. Това не е единствен случай и самите Youtube са дали възможност подобни случаи да бъдат изяснявани.

"YouTube работи с филтри за разпознаване на съдържание, за да засича нарушения на авторски права и най-вероятно именно те стоят в основата на цялото объркване. Тъй като оригиналът на химна не е регистриран като авторско съдържание в Youtube, а неговият кавър е, филтрите засичат определено ниво на сходство с изпълнението на Tommy Stig Sune Hansson и регистрират нарушение.

Това е и най-големият минус на подобна автоматизация - софтуерът няма как да знае кой е оригиналът и дали той може да се използва свободно. Случаи като този има много и си има предвидени начини да се подаде възражение. Освен това не трябва да забравяме, че Youtube по никакъв начин не определя като крайна инстанция нито кой е автор на едно произведение, нито дали има нарушение", казва Лилова.

Проблемът обаче е по-сериозен от грешка в алгоритъма на Youtube.

Твърденията на "възрожденеца" Пасков и лекотата, с която те плъзнаха в медиите, е поредният случай, който ясно показва как достатъчно убедително написана глупост в социалните мрежи може да стане заразна. Настъпва грешка в социалния алгоритъм и щетите са непредсказуеми.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?