Как Социалдемократическата партия прави първата стъпка към изваждане на Румъния от ЕС

Кадър от протестите срещу корупцията и законовите промени в Букурещ, сн. ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Социалдемократическата партия (СДП) се надпреварват в изявленията си анти-ЕС, заявявайки, че Румъния е суверенна да решава каквото иска и не зависи от никого. Реакцията идва, след като първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, също социалист, критикува управлението на СДП.

Тимерманс смъмри в понеделник коалицията на СДП и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) за начина, по който през последните две години работят за осакатяването на правосъдните закони и наказателните кодекси, като официалният представител от Брюксел посочи, че Румъния прави стъпки назад по отношение на борбата срещу корупцията и защитата на свободата на пресата.

"Спрямо предишните доклади ситуацията се е влошила. Би било трагедия, ако в последния километър от маратона започнете да тичате в обратната посока", заяви Тимерманс в рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Редица представители на Комисията предупредиха (лидера на СДП) Ливиу Драгня, (лидера на АЛДЕ) Калин Попеску Таричану и колегите им от управляващата коалиция, че Румъния може да бъде изправена пред съда.

"Ако стигнем до заключението, че правилата са нарушени, няма да се поколебаем да предприемем необходимите мерки, дори да изправим пред съда румънското правителство. Призоваваме правителството на Румъния да върне в правилния път процеса на реформите. По-конкретно, да изпълни препоръките в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка от 2017 г., препоръките на Венецианската комисия и препоръките на ГРЕКО (Групата държави за борба с корупцията към Съвета на Европа)".

Председателят на СДП Ливиу Драгня реагира с остра реплика по адрес на Тимерманс, като заяви, че Румъния е била "брутално" заплашена.

"Трябва да призная, че съм доста разочарован от това отношение, защото никога не съм си представял, че една страна, влязла в ЕС, ще бъде заплашвана по такъв начин, толкова брутално. Това всъщност не беше обсъждане, беше списък с предварително определени позиции, едно осъждане, преди да са разгледани доказателствата, ако мога да се изразя така, понеже имам този злополучен опит", заяви Драгня за телевизия Антена 3.

Лидерът на СДП атакува Тимерманс и по темата за референдума за традиционното семейство, обвинявайки го, че не може да нарушава правото на изразяване на румънците. "Не мисля, че г-н първият заместник-председател Тимерманс може да казва на румънския народ как трябва да гласува на този референдум. Мисля, че никой от пространството на ЕС не може да казва на румънския народ как да определя в конституцията си брака.

Казвам, че трябва да се борим за тези права, независимо от рисковете. Не мисля, че трябва да продължаваме да вървим с идеята за "политическа коректност", за да се харесваме на "високите порти". Ако не се замислим сериозно за бъдещето на тази страна и на тази нация, можем да заемем и тази позиция на наведената глава. Но аз не бих направил това", добави Драгня.

Все пак Франс Тимерманс не каза нищо от думите, които му приписва Ливиу Драгня. Тимерманс уточни, че нито той, нито ЕК имат правомощия по отношение на начина, по който държавите избират да регламентират въпроса за семейството, след което добави: "Аз вярвам в ценностите на семейството.

Съпруг съм, баща съм, имам четири деца. Но не искам ценностите на семейството да бъдат превръщани в оръжия или аргументи, за да се оправдава хомофобията или да бъдат отхвърляни други типове семейство, различни от връзката между мъж и жена".

Много по-остър беше езикът на лидера на сенаторите от СДП Шербан Николае, който поиска Тимерманс да подаде оставка незабавно, твърдейки че изявленията му в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за ситуацията в Румъния "са прелели чашата на търпението". "Трябва да имаш достатъчно здрав разум, за да не говориш такива абсурдни неща в Комисията по граждански свободи в ЕП. Ние в Румъния сме виждали подобен манталитет. През 50-те години", подчерта Шербан, като добави, че Тимерманс "се е посрамил" и сега разбира защо партията, която представлява, е спечелила едва 6 процента в Холандия.

Не на последно място в списъка на социалдемократите, които атакуваха Тимерманс, беше депутатът Ливиу Плешояну, един от политиците, изявяващи се в медийните сайтове, които имат връзка с Кремъл. "Дори когато имам треска, не мога да стигна дотам да халюцинирам като този, който има чувството, че постът му на първи заместник-председател на ЕК го превръща автоматично в олимпийски бог. Не сме някакви слабоумни, които трябва постоянно да бъдат слагани по чиновете, изкарвани сутрин на площадката и удряни в почивките с линийка през пръстите! Или пък сме, ако не отхвърлим твърдо подобно отношение", написа Плешояну във Фрейсбук.

Бившият офицер от Румънската разузнавателна служба Даниел Драгомир публикува във Фейсбук анти-ЕС манифест под заглавие "РУЕКЗИТ", в който представи десет причини, поради които според него Румъния би трябвало да напусне ЕС. Драгомир, който е осъден на първа инстанция за документи измами и е разследван по делото "Блек Кюб" (за шпиониране на бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши в опит да бъде компрометирана -бел.ред.), посочва, че Румъния не трябва повече да се съобразява с Механизма за сътрудничество и проверка и не трябва да се интересува повече от Шенген.

Той също така обвинява Брюксел, че взема повече пари от Румъния отколкото ѝ дава под формата на еврофонодве. Посланието на Даниел Драгомир е подобно на лансираното от някои социалдемократи, които използват реторика анти-ЕС и анти-НАТО. Същият Драгомир е насърчаван от евродепутата от АЛДЕ Норика Николай, която го покани да говори в Брюксел на 10 октомври на събитие, свързано с реформата в правосъдието в Румъния.

Посланието анти-ЕС беше прегърнато и от Мариан Мунтяну, (бивш лидер на студентското движение от 90-те години, известен с националистическите си антизападни позиции-бел.ред.) Той свърза посланията анти-ЕС с референдума за традиционното семейство на 6 и 7 октомври.

"Референдумът е декларация за независимост, акт на национално достойнство. Чрез този референдум, свободен и демократичен, показваме на света, че нашата страна запазва суверенитета и позициите си. Въз основа на това ще създадем условия в бъдеще Румъния да стане отново страна, която е изцяло господар на ресурсите си и на бъдещето си", заяви Мунтяну за телевизия Антена 3.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа