Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Как светът се бори с новия вирус

2 коментара

ЮНЕСКО съобщи в четвъртък, че властите в 15 държави и територии са решили да затворят временно училища като превенция срещу разпространението на новия коронавирус. Така над 290,5 милиона деца по света сега не ходят на училище заради епидемията.

Такива мерки са предприети по-конкретно в Иран, Италия, Китай, Северна Корея, Кувейт, Ливан, Монголия, Обединените арабски емирства и Япония. Училища са затворени и отделни райони в още девет страни, сред които Великобритания, Виетнам, Германия, Пакистан, САЩ, Франция, Южна Корея.

Родителите, които остават у дома с децата си, докато не са на училище, рискуват за загубят своята работа и да се стигне до намаляване на доходите на семействата, предупреди ЮНЕСКО. Затова организацията планира да проведе на 10 март извънредна среща на министрите на образованието, на която ще бъде обсъдена усложняващата се ситуация и ще бъдат разработени съответните мерки.

"Грипната" ваканция е само една от многобройните мерки, които страните по света предприемат, за да пресекат разпространението на вируса.

Превенция по италиански

В Европа, естествено, най-разностранни и строги са приетите вчера от правителството на Италия превантивни мерки. Две от тях намериха най-силен отзвук, защото засягат почти всеки италианец - учебните заведения и футболът, отбелязват водещите италиански издания.

От днес до 15 март училищата и университетите в Италия остават затворени, обяви вчера премиерът Джузепе Конте заедно с министърката на образованието Лучия Ацолина. Сега пред властите стои трудният въпрос как да решат проблема с родителите, които ще трябва да отсъстват от работа, за да гледат децата си, или как да бъда подпомогнати семействата, принудени да наемат бавачки за децата, които не ходят на училище.

Съгласно разпоредбите на властите футболните мачове ще се играят при закрити врата. Тези мерки ще бъдат в сила за един месец. Други спортни прояви също ще се провеждат при закрити врата.

В постановлението с новите мерки, подписано вчера от италианския премиер, се съдържат няколко хигиенни инструкции, валидни за цяла Италия, посочва АНСА. Първата е често миене на ръце и препоръка към местата, на които се събират повече хора като супермаркети, аптеки, спортни зали и други да осигурят на клиентите възможност за миене на ръце. Втората е избягване на близки контакти с хора с остри респираторни заболявания. Третата е препоръка да не се пипат очите, устата и носа с ръце. Четвъртата е препоръка за покриване на устата с носна кърпичка при кихане и кашляне. Петата е препоръка да не се взимат самостоятелно антивирусни препарати и антибиотици, ако не са предписани от лекар. Шестата е почистване на повърхностите с дезинфектанти на базата на хлор и спирт. Седмата е използване на предпазни маски само ако човек подозира, че е заразен или само от медицински персонал.

В. "Кориере дела сера" съобщава, че специализираната научна комисия, създадена по искане на Конте във връзка с коронавируса, е изпратила на министерството на здравеопазването и нови инструкции за избягване на разпространение на заразата. Става дума за препоръки към италианците, които някои медии нарекоха "новите 10 божи заповеди".

"Новите 10 божи заповеди"

Първата е разстояние между хората от най-малко метър и избягване на места, на които има много хора и тази дистанция не може да се спазва. Втората от препоръките е да се избягва всякаква проява, в която има струпване на много хора. Това именно наложи и отмяната на международни прояви в Италия, сред които редица изложения. Архитектурното биенале във Венеция пък ще започне вместо през май през август и ще продължи до ноември.

Третата препоръка е поздравите да са отдалеко, без целувки, прегръдки, потупвания и ръкостискания. Четвъртата е адресирана към хората над 75 години и хората над 65 години с хронични заболявания да излизат само ако е крайно необходимо. Петата е към хората с температура да не напускат домовете си, дори и ако смятат, че не са заразени с новия вирус.

Шестата е отмяна на всички конгреси и конференции, основно тези в областта на медицината. Седмата е ограничаване на присъствието на роднините в чакалните на бърза помощ и визитите в старческите домове. Осмата е избягване на подаване на бутилки и чаши от ръка в ръка. Девета е кашляне и кихане само в кърпичка, която после да се изхвърля. Десетата е миене на ръцете, като преди това се махат бижутата, които пречат на правилното почистване.

Италианските епископи решиха тази седмица да не бъдат отслужвани меси в северната част на страната. Смята се, че това е първият път, когато е предприемана подобна мярка в Италия. Литургии са били отслужвани дори и при епидемията от чума през 17-и век, отбелязва Ройтерс.

Снощи премиерът Конте се обърна към сънародниците си. Той припомни, че Италия е силна страна и не за първи път е изправена пред национална извънредна ситуация. Конте призова италианците да положат усилия, за да избегнат разпространението на вируса. Премиерът каза, че Рим ще поиска от ЕС да прояви гъвкавост спрямо Италия, за да може страната да помогне на семействата и компаниите, засегнати от епидемията.

В. "Стампа" пише, че засега загубите за туризма в страната се оценяват на 7,4 милиарда евро, защото се прогнозира, че в идните три месеца ще има 31,6 милиона клиенти по-малко на местата за нощувка и настаняване в Италия.

САЩ: 8,3 милиарда долара за борба с коронавируса в САЩ

Камарата на представителите на американския конгрес одобри вчера законопроект, с който на правителството ще бъдат предоставени 8,3 милиарда долара за борба с разпространението на коронавируса, съобщи Ройтерс.

Законопроектът беше приет с 415 гласа срещу два против. В него се предвиждат над 3 милиарда долара за финансиране на разработка на ваксина и диагностични изследвания, както и лечение на коронавируса. За профилактични мерки ще бъдат заделени още 2,2 милиарда долара, от които 950 милиона са предназначени за поддръжка на държавните болници.

Очаква се Сенатът да одобри законопроекта днес, за да бъде подписан от президента Доналд Тръмп до края на седмицата.

На необитаем остров

Властите на Индонезия имат намерение да разположат на необитаем остров болници и карантинни центрове за пациенти, заразени с новия коронавирус, пише в. "Джакарта таймс".

Главнокомандващият въоръжените сили Хади Тчахджанто е посетил за тази цел няколко острова и се е спрял на Галанг, където имало казармени помещения, в които от 1976 г. до 1996 г. са били настанявани бежанци от Виетнам. Там има ток и питейна вода. Островът се намира на 50 километра от международното летище на остров Батам. В течение на месеца на Галанг може да бъде открита болница за лечение на хиляда души.

В Япония премиерът Шиндзо Абе се е договорил с лидерите на опозиционните партии за приемането в парламента на поправка към действащото законодателство, която ще позволи при необходимост да се въведе общонационален или локален режим на извънредно положение във връзка с разпространението на новия коронавирус. Предполага се, че тази поправка може да бъде гласувана в долната камара на парламента на 12 март.

Япония ще поставя под двуседмична карантина всички хора, идващи от Китай и Южна Корея, заради епидемията от коронавируса, предаде още Франс прес, като се позова на изявление от днес на премиера Шиндзо Абе.

Южна Корея, където има най-много случаи на заразени след Китай, обяви, че поставя под строг контрол продажбата на предпазни маски, които са толкова търсени, че хората се редят за тях на опашки с часове. Считано от утре износът на предпазни маски ще бъде забранен, а на южнокорейците ще бъде забранено да купуват повече от две маски на седмица, и то само в определени дни според годината на раждането им.

Австралия: Ограничен достъп и дефицит на тоалетна хартия

Австралия, където броят на заразените достигна 53 и бяха регистрирани два смъртни случая, наложи временна забрана на пътници от Южна Корея да влизат в страната. Подобна мярка беше обявена и за пътници от Китай и Иран, предаде ДПА. За пътниците от Италия ще се въведат засилени мерки за наблюдение.

Съгласно временната забрана чужди пътници, идващи от Южна Корея, Китай и Иран, не могат да влязат на австралийска територия в продължение на 14 дни след напускането на тези три страни. Завръщащите се оттам австралийци и хора с разрешение за постоянно пребиваване на австралийска територия ще бъдат призовани да се самоизолират за 14 дни.

Пътниците от Италия ще попълват задължително въпросник при чекирането за полет за Австралия и може да не получат разрешение да се качат в самолета. При пристигането им те ще бъдат отделени от останалите пътници за допълнителни въпроси и проверка на здравното им състояние.

В австралийския град Брисбън камион, доставящ тоалетна хартия, се запали след като двигателят му се взриви. Водачът се е отървал невредим и стоката до голяма степен не е пострадала. Случилото се обаче попадна в центъра на новинарските емисии и допълни вече създалата се паника, че тоалетната хартия може да изчезне от магазините в разгара на разпространението на коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Австралийци изкупиха тоалетната хартия в много супермаркети и правителството отправи призив към хората да не се презапасяват. Някои медии се подиграха с паниката, свързана с тоалетната хартия. В. "Не Ти нюз" излезе с осем чисто бели страници в средата, пояснявайки, че дава на читателите онова от което те се нуждаят, намеквайки, че белите страници могат да послужат за заместител на липсваща тоалетна хартия.

Иран: По-малко банкноти, повече усмивки

Иранците бяха призовани да намалят използването на банкноти и да стоят в колите си, докато служителите на банзиностанции ги зареждат, за да се ограничи разпространението на заболяването.

Лошите новини, свързани с вируса, депресират иранците, отбеляза АП. Иранският президент Хасан Рохани призова държавната телевизия да излъчва "по-весели" програми, за да развлича хората, които си стоят по домовете в момент на изостряне на епидемията.

"Призовавам всички творци, учени и психолози и всички онези, които могат да накарат хората да се усмихнат, да публикуват в социалните медии", каза иранският държавен глава и добави: "Днес думите, които отегчават хората, вече не са от полза".

Други страни

Обединените арабски емирства пък призоваха гражданите си и други пребиваващи в страната да избягват пътуване зад граница заради новия коронавирус. Властите може да проверяват здравното състояние на завръщащите се от чужбина пътници и може да ги призоват да останат в изолация у дома си.

Училищата и образователните центрове в страната са затворени за 4 седмици, а студенти и преподаватели, които са били в чужбина и са се върнали в ОАЕ ще трябва да останат в домашна изолация за 14 дни.

Освен това 215 чужденци, които бяха евакуирани от Хубей, китайския град епицентър на заразата, към ОАЕ, ще останат под карантина в специално обособено за това място. Сред тях има граждани на Египет, Судан и Йемен.

Църквата "Рождество Христово" във Витлеем ще затвори поради опасения от коронавируса на окупирания от Израел Западен бряг, предаде Франс прес. Палестинското министерство на здравеопазването призова църквите и джамиите да затворят врати като част от мерките за предотвратяване на потенциална епидемия.

Дори радостният индийски фестивал на цветовете Холи, с който празнуващите хиндуисти отбелязват настъпването на пролетта с феерия от цветове, включително като мажат лицата си с цветна пудра, бе повлиян от коронавируса. Премиерът Нарендра Моди и други лидери заявиха, че заради вируса няма да участват в проявите във вторник, а фестивалът Холи Му в Делхи бе отменен.

Европейският съюз и Индия решиха да отложат общата си среща на върха, която трябваше да се състои на 13 март в Брюксел заради епидемията на коронавируса, съобщи днес индийското правителство, цитирано от Франс прес.

Китайският президент Си Цзинпин отмени държавната си визата в Япония, планирана за април, в момент когато и двете страни се борят да овладеят разпространението на коронавиуса. Това щеше да бъде първата такава визита на китайския лидер Си в Япония след тази на Ху Цзинтао през 2008 г., припомня АП.

САЩ и Израел отмениха военно учение заради коронавируса, съобщи днес базираното в Германия военно командване на САЩ в Европа, цитирано от АФП. Близо 2500 американски войници, разположени в Германия, е трябвало да заминат за Израел за участие в учението, което да продължи две седмици, съобщиха израелски военни източници.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Мазен Кумунис
    #2

    Да се обадят на Фелдфебел Радев за консултация! Той ще ги запознае дали има коронавирус, той е спец! Венсеремос! ;)

  2. Коментарът е изтрит в 15:12 на 5 март 2020 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.