Как управлява...шефът на компанията Dassault

Той тича ли, тича между кметството и семейния холдинг, с ухо, залепено на мобилния телефон: на 77 години шефът на индустриалната групировка Marcel Dassault се държи на ниво. Един човек... Роден през април 1925 г. в Париж. През 1944 г. - арестуван и интерниран в Монлюк и Дранси. През 1951 г. влиза в основаната от неговия баща групировка. През 1986 г. става президент на Dassault Aviation. От 2000 г. е президент на семейния холдинг. През 2002 г., след като е кмет на Корбей-Есон от 1995 г., той се представя неуспешно на парламентарните избори.

Групировката. Сем. Дасо притежават участие в тридесетина компании, между които: Dassault Aviation /50,01 %/, Thales /6 %/, Dassault Systemes /44,6 %/ и Socpresse /30 %/ - компанията, която издава в. Фигаро. Осем часът сутринта в престижната частна сграда на авеню "Шан-з-Елизе". Това е часът, в който Серж Дасо - президентът на Groupe Industriel Marcel Dassault /GIMD/ - холдинг, представен в сферата на аеронавтиката, пресата, новите технологии, рисковия капитал, недвижимата собственост и пазара на изкуства - пристига в офиса си, за да закуси /понякога два пъти!/ и да проведе първите си срещи.

Бяла шунка, краставички по руски, кисело мляко, кивита, чай: тонизиращо меню за началото на един продължителен работен ден.

ДНЕВЕН РЕД НА МИНИСТЪР

На 77 години този дядо на 12 внуци /10 от които са още малки/, има дневен ред на министър... и за нищо на света не би се отказал от него. В един и същи ден той трябва да се срещне с ръководителите на ежедневника Фигаро, тъй като притежава 30 % от компанията, издаваща вестника - Socpresse, да участва в две общи събрания, да закуси в асоциацията на работодателите Afep, създадена от Амброаз Ру, да се срещне с историка Клод Карлие, който привършва биографията му /тя ще излезе на пазара през септември и е издание на издателство Перен/, да приеме един представител на Корбей - кметството, което той "изтръгна от комунистите" през 1995 г. след 17 години напразни опити, да отскочи до коктейла на номер две в Medef /Организация на френските предприемачи/ - Дьони Кеслер.

Без да забравя една светска вечеря, за да приключи програмата си. Когато се прибере у дома - някъде около полунощ, ще открие, както всяка вечер, една или две чанти с поща, която изчита, преди да си легне. Серж Дасо трябваше за изчака "в сянката", начело на един филиал, преди да може да ръководи Dassault Aviation: едва на 61 години, след смъртта на баща си, той пое командването.

Поради причинени от възрастта затруднения, преди две години Серж Дасо предаде щафетата на предания Шарл Еделстен, но продължава да контролира операциите. Всяка сутрин в сряда той отива на кея Марсел Дасо в Сен-Клу, за да прегледа дейността на поделението за аеронавтика. Със своите самолети Falcon 900 EX, които играят ролята на летящи посланици, той предлага разкошни приеми по време на професионалните изложения в Сингапур и Абу Даби и поднася своите почитания на най-високопоставените ръководители на планетата.

Наскоро Дасо се срещна с Цзян Цзъмин, за да погребат заедно една продължителна вражда с КНР, породена от продажби на оръжие на Тайван. Тогава Серж Дасо се опита да отвори китайския пазар за самолетите Falcon. По подобие на баща си, Серж Дасо не отстъпи ръководството на най-важните поделения на групировката на своите деца. Но все пак им предостави добри възможности за изява.

На първородния си син Оливие даде прес-групата Valmonde и Journal des finances /но не и в. Фигаро, който си остава лично негово дело/. На Лоран, който е президент и генерален директор на Dassault Investissement и непоправим пътешественик, повери ръководството на много компании, между които и Chateau Dassault. На Тиери - "пилотирането" на Dassault Multimedia, която притежава акции на Gemplus и Infogrames.

А на Беноа Абер, съпруг на дъщеря му Мари-Елен, повери компанията за рисков капитал Dassault Developpement, която се занимава с "малко футуристични неща". За да управлява империята, което означава да стои начело на петото по големина състояние във Франция, Серж Дасо се опира на трима доверени хора. Филип Юсташ, бившият финансист на групата Elf, изпълнява длъжността генерален директор.

"Той наблюдава всичко, дори и какво правят синовете ми", подчертава президентът на GIMD. Руди Русийон го съветва в областта на пресата и политиката. Що се отнася до Жан-Пиер Бехтер, бивш депутат, който два пъти е бил заместник на Жак Ширак в Националното събрание, то той най-вече служи като връзка с Елисейския дворец.

ВИНАГИ НА ЛИНИЯ

Където и да се намира - на служебно пътуване или на риболов /за риба тон/ между Ментон и Поркрол, Серж Дасо е във връзка с различните си бази благодарение на мобилния телефон, към който лявото му ухо е постоянно залепено и който му позволява да телефонира, да получава факсове, да чете електронни съобщения. "Той е дал номера на мобилния си телефон на всички отговорни лица от Корбей-Есон, които могат да го търсят по най-малкия проблем", разказва Клод Карлие.

"Това е много практично" - уверява Серж Дасо с много детинска усмивка. Неговата стратегия? Преди всичко - да остане назависим. Точно след президентските избори GIMD прескочи границата от 50 % в Dassault Aviation. Това е символично: "Взех предпазни мерки предварително", шегува се Серж Дасо. Казват, че той е недоверчив към сливанията, но въпреки това му приписват желанието да увеличи дела на GIMD в Thales, който в момента е 6 %.

Истина ли е това или лъжа? "Всичко зависи от условията" - отговаря Дасо с тона на селски мъдрец. Ами дали иска да получи мажоритарни дялове в Socpresse - компанията, която издава в. Фигаро, в Dauphine Libere или в Progres? Тук вече заговаря ловецът. "Аз съм зад дървото. В живота никога не трябва да се бърза. Трябва да умееш да стреляш, но трябва да умееш и да чакаш".

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Бизнес