Как "задълбочена" проверка на КЕВР води до 77 млн. евро глоба за България

снимка БГНЕС

България бе глобена от Европейската комисия с над 77 милиона евро в края на 2018 г. защото държавният "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са злоупотребявали с господстващо положение и са пречили на частни фирми да получат достъп до газопреносната мрежа.

Според прокуратурата вината за санкцията е на един от бившите шефове на Комисията за енергийно и водно регулиране. На Ангел Семерджиев бе повдигнато обвинение, че през 2011 г. не е предприел действия по жалба на частното дружество "Овергаз" за отказан му достъп до газовата мрежа, което стана повод за жалба пред Европейската комисия и доведе до глобата. Тя се обжалва от трите държавни дружества пред Съда на Европейския съюз.

Делото срещу Семерджиев тръгна миналия септември след 3 години разследване. Накрая той е оправдан от спецсъда. В мотивите на присъдата са цитирани свидетели от КЕВР, които твърдят, че по жалбата на "Овергаз" е извършвана много "задълбочена" проверка.

Според държавното обвинение обаче от бездействието на Семерджиев е можело да настъпи "дестабилизиране на газовия пазар чрез запазване на монопола на "Булгартрансгаз".

Обвинението срещу Семерджиев съвпадна със скандала ЦУМ-гейт, избухнал след среща на собственика на "Овергаз" Сашо Дончев с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров в кабинета на едрия бизнесмен и висш функционер от БСП Георги Гергов в ЦУМ.

Дончев, който финансира в. "Сега", разказа по-късно, че на тази среща изслушал недоволството на главния прокурор Цацаров от изданието, включително от карикатурите на Христо Комарницки, и се е опитал да убеди Дончев да промени редакционната политика. Версията на Цацаров бе друга - че Дончев опитал да окаже натиск заради разследване на прокуратурата в енергийния регулатор след жалбата на "Овергаз" срещу "Булгартрансгаз".

С днешна дата Семерждиев е оправдан от спецсъда. Макар че КЕВР наистина е забавила разглеждането на случая в ущърб на "Овергаз", спецмагистратите приемат, че никой не е виновен за това.

Фактите по делото сочат, че през 2011 г. "Овергаз" подава жалба до КЕВР за отказания достъп. Ангел Семерджиев е създал работна група, за да разгледа казуса, но той така е не е стигнал до заседание на КЕВР за вземане на окончателно решение на комисията.

Спецсъдът сочи, че Семерджиев е щял да бъде осъден за престъпление по служба, ако работната група беше свършила работата си и бе внесла за разглеждане окончателно доклад и констативен протокол. Това не се е случило.

"Следователно, обективно не са били налице предпоставките, за да упражни председателят (Семерджиев) сочените си правомощия. Липсата на активно лично поведение от негова страна с оглед разглеждане по същество на жалбата от комисията също не може еднозначно да се вмени във вина на подсъдимия", се казва в присъдата.

Един от свидетелите по делото (И.Г.) посочва, че внасянето на константивен протокол от работната група е било спряно от самия Семерджиев. Друг свидетел (Ш.) казва, че забавянето се дължало на нуждата от "задълбочено" изясняване на обстоятелства. Поради тази причина спецсъдът не смята, че показанията на И.Г. са достатъчни за обосноваването на вината на Семерджиев.

"Задълбочената" проверка на КЕВР в крайна сметка продължава прекалено дълго и казусът стига до Брюксел и осигурява глобата от 77 милиона евро глоба, но виновни за това няма.

Спецсъдът описва класически "параграф 22", за да обоснове оправдателната си присъда. Магистратите посочват, че Семерджиев е обвинен, че съзнателно е пропуснал да извърши нещо с цел да обогати БЕХ, като същевременно е съзнавал, че от това ще настъпят финансови щети за БЕХ от глобата на Европейската комисия.

Две години по-рано КЕВР се е сблъскала с подобен казус. Комисията е сезирана с жалба срещу "Булгартрангаз" за нарушения при предоставянето на достъп до газопреносната мрежа от независимия търговец на газ "Дексия България"

През 2009 година "Дексия България" сключва договор за доставка на газ за "Агрополихим". Въпреки това "Дексия" близо година не получава достъп до мрежата и реално не може да изпълни задълженията си към химическия завод. Последвала жалба до КЕВР, а Семерджиев поел личен ангажимент регулаторът да реагира възможно най-бързо, за да започне дружеството доставки по подписаните от тях договори. По-късно това наистина се случва.

Споделяне

Още от България