Как закон вкара държавата в пиеса "Няма да платим, няма да платим"

В извънредното положение излиза, че ток, вода, телефон, кредити и данъци може да останат непогасени без последствия

Как закон вкара държавата в пиеса "Няма да платим, няма да платим"

"До отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи". Това предвижда бл. 6 от обнародвания на 24 март Закон за извънредното положение.

Така както е формулиран текстът, излиза че граждани и фирми могат да не си плащат ток, вода, парно, газ, мобилни услуги, кредити и дори данъци и от това няма да произтекат никакви последици, освен че след края на извънредното положение ще има да плащат няколко сметки накуп.

Мобилни и мрежови оператори не можаха да се ангажират с ясен отговор дали няма да спират разговори, интернет и електроенергия, ако хора и фирмите не си плащат сметките. Провеждат се юридически консултации за прилагането на текста.

Засегнатите обаче признават, че ако всички потребители спрат да плащат за този вид услуги, това ще се отрази върху събираемостта на вземанията и междуфирмената задлъжнялост може да се увеличи драстично. Освен това не е ясно как например електроразпределителните дружества ще подхождат при искане от страна на търговци на ток да се спре захранването на техни длъжници, което може да стане обект и на съдебни спорове.

От Министерството на енергетиката твърдят, че този текст не се отнася за сметките за ток, където е предвидено удължаване на срока за плащане от 10 на 20 дни. Това означава, че ако се просрочи и този период, дружеството ще може да спира електрозахранването, тълкуват от ведомството тази разпоредба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?