Какъвто и да е спадът в приходите, ще свиваме разходите до 10%

Месечните разходи на ведомствата на бюджетна издръжка ще се свиват до 10%, независимо какви са приходите в хазната, коментира в четвъртък пред журналисти в Мадрид финансовият министър Симеон Дянков по повод на приетото ден по-рано правителствено постановление за ограничаване на разходите като една от важните антикризисни мерки.

Дянков е в испанската столица на неформална среща с финансовите министри от ЕС. Там ще бъдат разгледани и конвергентните програми на държавите, кандидати за членство в еврозоната.

″Според постановлението дава се възможност на финансовото министерство да намалява харчовете в зависимост от приходите. Ние обаче ще се съобразим с десет процентната бариера и над нея няма да намаляваме разходите, колкото и да паднат приходите″, обясни министърът.

″Защото в противен случай е просто трудно да си представи човек как може с още 10% или повече... Така че ние ще спрем до десетте процента, каквито и да са приходите″, каза Дянков.

Финансовият министър съобщи още, че през май в България ще пристигнат финансови експерти на Европейската комисия, които да преценят на място дали да открият наказателна процедура срещу България заради прекомерния дефицит през 2009 г., който по последни данни на правителството е 3.7%.

″Ключовата дума е дали те ще кажат, че нашата конвергентна програма е адекватна, не напълно адекватна или неадекватна. Така че ние търсим думата адекватна. Ако получим тази дума, това означава, че въпреки трудностите веднага ще почнем да мислим какво да се направи като следващи стъпки, за да продължи нашият ход към ERM ІІ″, обясни още Дянков.

Според него, ако не получим положителна оценка, влизането ни в ″чакалнята″ за еврото ще се забави поне с година.

Споделяне

Още по темата

Още от България