Икономическият министър Драгомир Стойнев:

Както е затънала в дългове, НЕК да се готви и за значителни санкции от ЕК

Министърът на икономикатаи енергетиката Драгомир Стойнев. Сн. БГНЕС

Задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) в момента са 1.9 млрд. лева и дружеството се намира в критично финансово състояние. Това обяви в неделя на извънреден брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев точно месец след встъпването си в длъжност.

На всичкото отгоре компанията ще търпи и санкции от ЕК заради това, че не се е разделила с Електроенергийния системен оператор (ЕСО), което трябваше да стане до края на юни.

Според министъра в момента дълговете на НЕК са 755 млн. лв. към Българския енергиен холдинг (БЕХ), към АЕЦ "Козлодуй" - 320 млн. лв., към топлофикационните дружества - 60 млн. лв., заводските централи - 40 млн. лв., към ВЕИ-производители - 110 млн. лв. и други.

По отношение на разделянето на НЕК от ЕСО министър Стойнев каза, че днес (неделя) изтича срокът за това, а заради несвършения процес може да се стигне до санкции от страна на ЕК.

Налице са недопустими забавяния от страна на предишното ръководство в това отношение и на този етап разделянето е невъзможно, обясни министърът.

По думите му заради това всеки ден НЕК трябва да плаща по наказателна процедура по 9000 лв., което прави приблизително 300 000 лв. на месец, а това се равнявало на 2000 минимални пенсии.

Министър Стойнев обяви, че е готов до три месеца да оправи ситуацията с отделянето на ЕСО от НЕК. Той обясни, че акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че още в края на април т.г. те са отписани от НЕК, но не са предприети действия за прехвърлянето им.

С протокол на Съвета на директорите на БЕХ от 27 май т.г. е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният съвет, което реално е блокирало процедурата, добави Стойнев.

Сред направените от министъра днес разкрития е, че в АЕЦ "Козлодуй" са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на Мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така, по думите му, определени фирми търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин. Затова по разпореждане на Стойнев търгът е спрян. Според него централата трябва да продава на една и съща цена електроенергията си за вътрешния и за външния пазар, т.е. на пазарен принцип.

Министърът е разпоредил да бъде спрян и друг търг на стойност 2 млн. лв. за избор на изпълнител на консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3".

По думите на Стойнев Валентин Николов в качеството си на председател на Съвета на директорите на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора Андонов има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10 процента, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството.

"Това е прецедент - това не се е случвало никога. На практика това му дава възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал. Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права", каза още Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ "Белене", който е за 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ "Белене" вече е било замразено, посочи Драгомир Стойнев.

Той смята още, че ДКЕВР трябва да обърне внимание на т. нар. добавка "Трайков", защото тя ощетявала всички потребители и най-вече стопанските. Според добавката всеки потребител на мрежи средно и ниско напрежение плаща такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху това, което реално е потребил, обясни министърът.

От Хасково реплика към Стойнев отправи бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на Бойко Борисов Делян Добрев. "Сегашното състояние на Националната електрическа компания е заради недалновидни инвестиции на предишни правителства", каза Добрев, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

"Ако не бяха "Белене" и "Цанков камък", по сметката на НЕК щеше да има 600 милиона лева депозит", е мнението на Добрев. По думите му, цитирани от пресцентъра, общо за двата проекта са изхарчени два милиарда и половина лева.


Добрев твърди, че не знае Михаил Андонов да е бил упълномощаван да се разпорежда с активи на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според него, дори и да е имал пълномощно, с него не би могъл да осъществи продажба на ВЕЦ, най-малкото, защото вецовете са в забранителен списък и за продажбата им трябва да има решение на Народното събрание.

"Разделянето на НЕК от Електроенергийния системен оператор трябваше вече да е факт. За това разделяне имаше избран международен консултант и ако консултантът не си е свършил работата в срок, трябва да му се търси отговорност", каза още Добрев. Според него санкциите от ЕК не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на европейското законодателство, каквато в момента няма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес