Каква ще е цената за включване на Крим в състава на Русия

Каква ще е цената за включване на Крим в състава на Русия

Колко може да плати Русия за присъединяване на Крим и готова ли е да го направи, питат се във вторник руските медии.

Според вестник "Комерсант" руското правителство не изглежда готово да интегрира полуострова. Включването на нов регион във федерацията е нестандартна задача, каквато никой никога не е решавал. Ще трябва да бъдат създадени минимално необходимите транспортни и енергийни връзки с основната руска територия, да се интегрира регионът във финансовата и бюджетната система на страната, а социалните ангажименти на Москва към регионите на Русия да обхванат и кримското население, посочват експерти на изданието.

Де факто Крим ще бъде остров спрямо Русия и разходите за транспортна инфраструктура ще са основно перо в необходимите инвестиции. Крим ще се снабдява със стоки по море, затова местните цени рязко ще скочат и поне през първите месеци стандартът бързо ще се понижи. Това вероятно ще наложи да се отпуснат на хората в Крим поне десетки милиони долари "специални субсидии", за да се избегне оттичане на население в Украйна.

Засега обаче няма признаци тези пари да са негласно заделени в бюджета на Русия за 2014 г., пише всекидневникът.

След 16 март Крим се кани да започне преход към плащания в рубли, но до есента планира да запази успоредно обращение на руската и на украинската валута, посочва "Комерсант" в друг материал. За момента кримската финансова система все още работи като част от Украйна. Местните власти обявиха приемането на руска финансова помощ за резервен вариант, разчитайки по принцип да запазят автономен статут и в състава на Русия, се казва в статията, цитирана от БТА във вторник.

Двувалутните режими са нещо рядко в света дори в преходни периоди. В случая с Крим там може да се появят структури, контролирани от руската централна банка, или пък местната власт да създаде специални условия, за да действа нейна собствена банкова система, независима и от Москва, и от Киев, твърди "Комерсант".

Руските региони могат да съберат за нуждите на Крим общо 3-4 милиарда рубли, а в подкрепа на промишлеността полуостровът да получи още 40 милиарда, пише "Новие известия".

Според председателя на кримския Върховен съвет Владимир Константинов благодарение на руски инжекции местните власти "приключват вече всички финансови проблеми".

Дарения се събират не за жителите на Крим, коментира политологът Андрей Пионтковски. "Крим изобщо няма нужда от хуманитарна помощ. Не се знае за някаква хуманитарна катастрофа или сериозно прекъсване в снабдяването с храни, дрехи или друго нещо. При това всяка област в Русия, разчитаща на дотации, има нужда от такава помощ поне колкото Крим", посочва експертът. По думите му и мащабните митинги, и телевизионната кампания, и събирането на дарения и помощи целят главно да формират чувство за национално единение сред хората в самата Русия.

В Русия липсва законодателна база, за да присъединява тя земи на други страни без тяхно съгласие, забелязва "Ведомости". Според негови източници в руската президентска администрация Кремъл още не е решил да присъедини Крим и насрочването на референдум все още е само стъпка с цел засилване на руската позиция в преговорите със Запада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят