Каква цена ще плати ЕС за забавената ваксинация

Каква цена ще плати ЕС за забавената ваксинация

Забавянето на Европейския съюз по неговия график за ваксинация сега е седем седмици спрямо пет в началото на февруари и може да струва на 27-те страни членки 123 милиарда евро през 2021 г. Това показват изчисления, публикувани от компанията за застраховане на търговски кредити "Юлер Ермес", цитирана от Франс прес.

ЕС си постави за цел да ваксинира 70 процента от населението си срещу коронавируса до края на лятото. Но ускоряването на темповете на ваксинации, необходимо за постигането на това, се затруднява значително от забавянето на доставките на ваксината на шведско-британската компания AstraZeneca и бавния ход на ваксинационните кампании.

За Франция "Юлер Ермес" също оценява забавянето на ваксинацията на седем седмици и това изоставане също се увеличава. Според експертите на кредитния застраховател, "всяка седмица забавяне на ваксинацията може да струва на френската икономика 3 милиарда евро".

Със седем седмици забавяне щетите за френската икономика ще възлязат на 21 милиарда евро за тази година, ако закъснението не бъде наваксано.

За сравнение, текущото изоставане в Германия, ако не бъде наваксано, ще струва на икономиката ѝ 20 милиарда евро, за Италия - 14 милиарда евро, а за Испания - 21 милиарда евро, каза пред АФП Ана Боата, директор по макроикономическите изследвания в "Юлер Ермес".

"Трудно е да повярваме, че ще наваксаме изоставането напълно, защото е твърде късно" за Франция, добави тя.

Споделяне

Още от Коронавирус