Какви количества ваксини е договорила Румъния

Какви количества ваксини е договорила Румъния

Координаторът на националната кампания по ваксинация срещу коронавируса в Румъния д-р Валериу Георгица съобщи какви количества ваксини е договорила Румъния от компаниите Moderna, Pfizer/BioNtech и AstraZeneca, информира сайтът Зиаре.

"С Moderna имаме договорени 3,5 милиона дози. От AstraZeneca Румъния има договорени около 12 милиона дози, от Pfizer/BioNtech - над 20 милиона дози", заяви д-р Валериу Георгица пред телевизия Бе1. По думите му тези количества надхвърлят целта от 10,4 милиона ваксинирани хора в страната, която е планирано да бъде достигната през септември.

Координаторът на националната кампания по ваксинация коментира и ситуацията с платформата за насрочване на имунизация, при която бяха регистрирани някои проблеми през последните дни. Той съобщи, че в сряда в платформата на секунда са влизали по 30 000 души. По думите му от техническа гледна точка платформата не е имала проблеми, но е имало прекъсвания заради актуализациите, които са били правени, докато платформата работи и заради получаването на информация и от Националния регистър по ваксинация.

"За периода 1-20 март вече са записани 300 000 души", съобщи Георгица и отправи апел към хората да проявят търпение, докато броят на дозите, който пристига в страната, се увеличи.

Координаторът на националната кампания по ваксинация съобщи, че следващата седмица в Румъния ще пристигнат 180 000 дози ваксина. По думите му до 8 февруари са планирани 500 000 души за ваксинация, а първите две седмици от февруари "ще бъдат сложни", защото се очаква да бъдат изразходени всички налични в Румъния количества.

"Ясно е, че желаещите за ваксиниране са много повече от количеството ваксини, с които разполагаме днес. Бих искал да уверя, че и ние искаме да увеличим възможно най-бързо ваксинираните хора", заяви д-р Валериу Георгица, цитиран от Зиаре.

Той допълни, че ако ваксината на AstraZeneca бъде одобрена, броят на дозите може да се увеличи.

Споделяне

Още от Коронавирус