Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Какви пенсии ще получават американските и българските пенсионери?

0 коментара
Какви пенсии ще получават американските и българските пенсионери?
Как е в САЩ

Американската администрация за социално осигуряване (ssa.gov) ежегодно дава отговор на този въпрос на всеки гражданин, който е навършил 25 години, получава трудови доходи и плаща осигурителни вноски. Повече от 150 млн. американци получават известие (Social Security Statement) за бъдещия размер на своята пенсия на базата на досегашния си принос в осигурителната система. Включена е и информация за размера на бъдещата издръжка при настъпване на рискове като инвалидност, за семейни обезщетения (получавани от съпруг/а и деца до 22 г.), за наследствени пенсии както и за средствата от здравно-осигурителната програма за хора над 65 г. (Medicare).

Администрацията изпраща известията автоматично, без предварително заявление от страна на бенефициента, като всеки от тях го получава в срок до три месеца преди рождения си ден всяка година. Предвидена е и възможност за получаване на известието в различен срок след подаване на заявление.

Целта на такава инициатива е да повиши разбирането на заетите за бъдещото им финансово състояние, с което да подпомогне взимането на информирано решение за планиране на пенсиониране.

В известието ясно се разграничават прогнозните обезщетения, които биха се получили при пенсиониране при навършване на пенсионна възраст от 67 г., пенсиониране след пенсионна възраст (70 г.) и ранно пенсиониране на 62 г.

Оценките се правят на база на натрупания осигурителен принос в системата при спазване на настоящото законодателство. Адекватността на оценката за даден бенефициент се повишава с нарастването на неговия осигурителен стаж.

Една година след старта на инициативата през 1999 г. проучване на Gallup недвусмислено показва ползата от въвеждането ѝ. Някои от изводите в изследването сочат, че 46% от хората, получили известието, имат намерение да променят плановете си за пенсиониране; 42% ще потърсят съвет от финансов консултант; 47% са поискали повече разяснителна информация от администрацията за социално осигуряване. По-малко от 0.2% са констатирали наличие на грешна информация в известието.

Разбира се ползите от подобна масирана информационна кампания са безспорни, дори и като се вземат предвид разходите на администрацията за осъществяването ѝ.

Как е в България

У нас информацията, свързана с пенсионната система, е добре пазена тайна. Въпреки че в последните години НОИ започна да публикува годишни и месечни данни, това още не може да ориентира по какъвто и да е начин бъдещите пенсионери какво да очакват като пенсия. И няма как да бъде иначе, тъй като самите експерти в НОИ вероятно не знаят дори и приблизително.

В момента около 60% от парите за пенсии се финансират от текущите данъчни приходи, т.е. нямат нищо общо с внасяните осигуровки, а по-скоро с икономическата ситуация и управляващите. От тях зависи какъв ще е минималният и максимален размер на пенсията, а не от платените осигуровки; от управляващите зависи дали ще има добавки – през годината или за Коледа; от тях зависи как всъщност ще се изчислява пенсията – точки, възраст, стаж или някаква друга комбинация; от управляващите зависи и дали ще се пенсионираме на 60 години или, примерно, на 65 години или пък 70.

При толкова много неизвестни би било в определена степен подвеждащо да се твърди колко би била нечия пенсия, тъй като тя повече зависи от политиците, отколкото от някакви допускания на експерти на НОИ.

Друга причина да не е възможно да знаем каква пенсия да очакваме, е фактът, че НОИ не чувства за необходимо да обяснява на "клиентите” си какво точно прави, как и какви са прогнозите за бъдещето. Спомнете си само псевдопредложенията за пенсионна реформа от преди месец. Премиерът и социалният министър се разхождаха из медиите с една графика – това беше всичко, на което имахме право като информация, за да преценим дали предложенията са смислени.

Липсата на информация както за всеки бъдещ пенсионер, така и за системата като цяло е особено опасна по няколко причини:

- Позволява на всякакви групи, вкл. и синдикатите, които са против всякакви смислени промени, да манипулират данните за пенсионната система както им е угодно;

- Парламентът и министрите одобряват някакви предложения, без да имат задълбочени анализи и прогнози, варианти и алтернативи;

- Гражданите гледат неразбиращо и дори да се предлага нещо разумно (което скоро не се е случвало), няма как да го разберат, което пък лишава управляващите от така необходимата им обществена подкрепа за трудна пенсионна реформа.

- Определени групи продължават с години да получават високи пенсии, без да плащат изобщо осигуровки, или пък се възползват от правото си да се пенсионират рано.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.